Veckan i backspegeln… v04
Rekyl… Den lät visserligen vänta på sig något längre än åtminstone jag hade antagit men kom ändå till slut. Den stora frågan är förstås om detta är en naturlig, temporär rekyl eller om det handlar om starten av en större korrektion (typ 10% eller kanske rent av betydligt mer).
Det ärliga och sanningsenliga svaret är förstås att väldigt få om ens någon har en aning. Att spekulera är däremot valfritt och därför tänkte jag ägna dagens spalt åt just det.
Perspektiv… Att en rekyl känns väldigt naturlig när börsen har gått upp nästintill oavbrutet i en månads tid (se graf) är definitivt inte överraskande. Från senaste tydliga lågpunkten som noterades 21/12 har Stockholmsbörsen (OMXSPI-index) stigit med närmare 9%. Det är inte långt ifrån en vanlig årsavkastning (!).
Psykologi… Enbart under 2021 har samma index stigit med mer eller mindre exakt 5%. Jag har nämnt det tidigare, den nivån tenderar i regel utgöra ett psykologiskt hinder. Att den därtill den här gången sammanföll med mytomspunna 2000-nivån för OMXS30-index, gör förstås inte rekylen mindre naturlig. Den intressanta nivån härnäst blir förstås årsskiftesnivån (ca 768 för OMXSPI). Även den borde kunna tänkas ha ”övernaturliga krafter”. Så länge däröver finns det nog ingen riktig rädsla i marknaden. Etablering därunder kan mycket väl borga för mer oro och ytterligare (hastig?) nedsida.
Squeeze… En naturlig anledning till att en del placerare börjar ana ugglor i mossen är förstås den börsmässiga revolt som just nu pågår i USA. Jag antar att ingen kan ha missat de smått overkliga kursrörelserna i en rad aktier. Att bolag som Gamestop kan short-squeezas förvånar mig egentligen inte i någon större uträckning. Tvärtom. Jag undrar snarare varför det inte har skett tidigare om nu aktien har varit blankad till 140% (!). Stora squeeze rörelser av den typen vi har sett i veckan är ovanliga men inte på något sätt symptomatiskt för en generell bubbla. Samma sak hände exempelvis i VW för drygt 10 år sedan (2008) då kursen rusade från knappa 200 till närmare 1000 euro på kort tid. På hemmafronten har ju exempelvis Hufvudstadens C-aktie och Ortivus A-aktie periodvis löpt amok förr.
Signalvärde… Nej, det som gör att man blir något misstänksam till huruvida inte festligheterna har gått överstyr är inte att diverse extremt blankade aktier squeezas. Det här tycker jag hör till spelets regler. Att blanka enskilda aktier är inte riskfritt och skall inte vara det heller. Tvärtom. Köper man en aktie kan förlusten maximalt uppgå till det investerade beloppet. Blankar man en, kan förlusten bli i det närmaste oändlig. Om inte annat så fick många en påminnelse om det i veckan. Det som chockar åtminstone mig däremot är att användare på aktieforum kan få bolag likt Nokia att fullständigt ”balla ur” som den gjorde i veckan. Det tyder på att marknaden inte riktigt fungerar längre och det bör definitivt ses som skäl till oro. En förmildrande omständighet här är förstås att amerikansk handel i Nokia normalt sett inte är lika stor som i Europa.
Test… Tittar man på tidpunkten som marknaden skakar till är den inte heller helt onaturlig. USA har precis fått en ny president och det är inte ovanligt att marknaden testar sin nya ledare på samma sätt som man ofta testar en nytillträdd FED-chef. Marknadsturbulens har sedan urminnestider visat sig vara ett ganska pålitligt påtryckningsverktyg (kalla det för sofistikerad lobbying) och det faktum att USA står inför ett viktigt beslut kring ett rekordhögt stimulanspaket kan mycket väl spela viss roll i sammanhanget.
Centralbankerna… Även centralbankernas roll bör givetvis beaktas när vi nu förhoppningsvis står inför återöppning av ekonomierna inom kort. I veckan har de därför fått bekänna färg. FED höll fast vid sin strategi och upprepade sitt tidigare mantra. Att redan nu spekulera i minskade obligationsköp var att gå händelserna i förväg enligt Jerome Powell. Det är med andra ord fortsatt duvaktiga tongångar och detsamma gällde även på den här sidan om Atlanten. Enligt normalt sett välunderrättade källor (vilket i regel handlar om planterade läckor) är ECB med Christine Lagarde i spetsen inte främmande för räntesänkningar (!). Den här såg nog de flesta inte komma.
Sell the news… Rapportperioden är nu inledd och givet tidigare kursuppgångar är förväntningarna uppskruvade förstås. De inofficiella förhoppningarna ligger säkert en bit högre än analytikernas officiella dito vilket gör att även starka rapporter kan mötas av vinsthemtagningar. Det är inte ovanligt och behöver inte ses som direkt negativt. De för marknaden allra viktigaste bolagen har kommit med solida siffror. Apples rapport såg nästan overkligt bra ut. Även Microsoft och Facebook imponerade. Tesla låter jag däremot bli att kommentera. Det är lite av en ”utomjording” som lever sitt eget liv.
Slutkläm… Kan börstoppen vara nådd? Självklart kan så visa sig vara fallet men det vet vi inte något om förrän i efterhand. Jag vidhåller att det finns en del oroväckande bubbeltendenser sedan en tid (ESG-värderingar, fenomen som SPAC, hysterisk handel m m). Den gångna veckan blottlade nya sådana. Att marknaden reagerar genom att rygga tillbaka är därför förståeligt. Med det sagt betraktar jag veckans nedgång i första hand som en hälsosam och välbehövlig korrektion (om än en sen sådan) snarare än början på en långvarig nedgång. Börsen har alltid gått upp och ned och det onaturliga är väl snarare när den avviker från nämnda mönster än när den följer det.