Veckan i backspegeln… v12

Bankfrossa… Det är en rejält volatil börsvecka vi har bakom oss där banksektorn har stått i fokus.

Veckan i backspegeln v12 3

Sådant är alltid lite läskigt och så har det också varit denna vecka. Förhoppningsvis får vi inget nytt ”Credit Suisse” under den kommande helgen. Men även om vi skulle slippa det skall man nog inte betrakta bankkrisen som avvärjd. I synnerhet i ett läge där räntorna är oerhört svårhanterliga i och med att de rör sig så pass mycket som de gör just nu. Räntemarknaden är som bekant oerhört mycket större än vad aktiemarknaden är.

Duvor… Och på tal om just räntor. Det blev en 25-punkters höjning från FED vilket var precis vad marknaden hade väntat sig. Enligt Jerome Powell hade man diskuterat en paus men kom fram till att bankfrossan inte var av sådan dignitet att den var skäl nog för att avvika från inflationsbekämpningen som fortsätter att vara av överordnad karaktär. Budskapet från centralbanken var trots allt att bankoron mycket väl kunde leda till nedkylning av den ekonomiska aktiviteten vilket i sig skulle medföra att det inte behövdes fler än någon enstaka räntehöjning till. Ett betydligt mjukare budskap än vad man tidigare förmedlat.

Don´t fight the FED… Med det sagt var Jerome Powell ändå tydlig med att kommitténs röstande ledamöter inte räknade med några räntesänkningar i år. Därmed är man av en helt annan åsikt än räntemarknaden som spår att räntan kommer att sänkas redan under sensommaren alternativt i höst. Vem som får rätt blir förstås spännande att se. Vi minns ju alla Powells uttalande att man inte ens tänkte tanken på att höja räntan när det en gång begav sig. Räntorna skulle förbli låga fram till åtminstone slutet på 2023 eller början på 2024. Idag är bedömningen att räntan vid detta årsskifte hamnar kring 5,10%. Så kan det gå.

Annons

Se upp… Får räntemarknaden rätt är det paradoxalt nog inte någon bullish signal för aktier. Jag har nämnt förr att man inte skall hoppas för mycket på sänkta räntor. Historiskt sett har det nämligen i regel inträffat av en särskild (i regel negativ) anledning som normalt sett inte har gynnat den underliggande ekonomin. FED har som bekant en historik av att höja tills någonting ”går sönder”. Det är i regel just där och då som man får vända på kappan vilket i alla fall inledningsvis sammanfaller med marknadsturbulens. Är man fullsmetad med aktier bör man alltså snarare hoppas på att det är FED som får rätt och inte räntemarknaden.

Ord och inga visor… Att allehanda kostnader fortsätter skena är sannolikt få som har missat. Hittills har dock arbetsmarknaderna stått emot förhållandevis väl. Frågan är dock om inte den svenska står på randen att börja krackelera. Enligt Almega är det numera ett faktum att Sverige är på väg in i en mycket svår lågkonjunktur. Lägg märke till det ovanligt starka ordvalet. Redan under våren förväntas tjänsteföretagen redovisa en negativ tillväxt.

Inga fria luncher… Under veckan drog den stora utdelningsfesten igång. Men tittar vi så här långt har det inte varit några fria luncher där ute. De flesta av aktierna där utdelningen skildes av i veckan har sjunkit betydligt mer än utdelningsbeloppet. Handelsbanken tappade 11% på ex-dagen (utdelningen motsvarande drygt 8%) medan Nordea tappade 8,5% och SKF 7,4%.

Emissioner… Bolag efter bolag tvingas nu se sig om efter kapitalpåfyllning. Det som förvånar är att det fortfarande finns en rad sådana som lyckas ta in kapital via riktade emissioner. Alcadon var ett exempel i veckan men där handlade det om förhållandevis litet belopp (drygt 50 Mkr). Desto mer oväntat är att även fastighetsbolaget Cibus lyckades med konstycket. I detta fall var emissionsbeloppet hela 810 Mkr och togs in i syfte att möta höstens obligationsförfall. Inget märkvärdigt i sig om det inte vore för att man för inte så länge sedan hade beslutat om månatliga utdelningar till ett värde av knappt 500 Mkr. Kan emissionen rent av ha gjorts för att klara av att bibehålla den takten framgent? På årsstämman 20/4 får vi svaret.

Ej oväntat… Ett annat bolag som väljer att vända sig till marknaden för att erhålla friskt kapital är investmentbolaget VNV Global. Här handlar det om en företrädesemission i syfte att få in 330 Mkr. Det märkliga här är att emissionen görs i ett läge då man dras med ovanligt hög ”substansrabatt”. Anledningen till det är förstås att marknaden inte riktigt litar på den värdering som substansberäkningen utgår ifrån. Dessutom räknar man väl också med att en rad av portföljbolagen kommer att behöva kapitalpåfyllning som en konsekvens av att de inte är lönsamma. Detta var för övrigt några av anledningarna till att vår senaste analys utmynnade i en säljrekommendation för aktien som då handlades en bit över 30-kronorsnivån. Kursen har sjunkit nära 40% sedan dess.

Brand… En annan aktie där kursen har sjunkit kraftigt (främst under den gångna veckan dock) är Renewcell som även de var uppe för analys relativt nyligen (rekommendation Spekulativt Köp). Anledningen till nedgången som stundtals var så pass hög som 25%, var en brand i bolagets textilfabrik. En allvarlig händelse som skapade osäkerhet kring huruvida man skulle kunna fortsätta verksamheten. Som tur är tycks det som om produktionen kan återupptas redan inom ett par veckor. Det har fått aktien att återhämta stora delar av nedgången. Viss osäkerhet består trots allt efter händelsen. Orsaken till branden är fortfarande okänd och det kan därför inte uteslutas att det är något i den interna produktionsprocessen som innebär brandfara.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-03-28 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:25