Veckan i backspegeln… v13

Mars… Efter stark inledning på året avslutades det första kvartalet med en negativ börsmånad.

Veckan i backspegeln v13 2

Stockholmsbörsen tappade 1,2% under mars vilket är klart sämre än det historiska genomsnittet (+0,3%). Detta till trots blev kvartalets avkastning positiv (+7,8%) vilket i detta fall var mer än dubbelt så bra som historiska bedrifter (+3,4% sedan 1995).

Trenden… Månadsskiftet är som vanligt en tidpunkt då åtminstone undertecknad stämmer av hur saker och ting ser ut i min egensnickrade trendmodell som jag för övrigt har för (o)vana att återkomma till med jämna mellanrum. Som synes i grafen nedan är läget snarlikt hur det såg ut i samband med föregående månadsskifte. Stockholmsbörsen har gjort ett försök att forcera 24-månaders glidande medelvärde men utan att lyckas. Därmed ligger index kvar i ett relativt neutralt läge. Det man inte vill se framgent är stängning under 12-månaders glidande medelvärde. Att den nivån dessutom motsvarar årsskiftesnivån gör den senast nämnda än mer betydelsefull. Så länge däröver lever hoppet om att höst-noteringarna i fjol markerade botten för den här ”bear trenden”

20230331 OMXSPI m

April… Blickar vi framåt antyder historiken att även inledningen på Q2 kan gå i dur. Som redan omnämnt i onsdagens krönika hör april till de allra bästa börsmånaderna på året. Ett slags crescendo på det normalt sett starka vinterhalvåret. Faktum är att enbart november (som för övrigt inleder den period vi kallar för vinterhalvåret) uppvisar bättre facit än aprils genomsnittliga 2,3%. Ovanstående gäller Stockholmsbörsen, men även i USA har tongångarna i regel varit riktigt positiva under andra kvartalets inledande månad. I Dow Jones fall är månaden börsårets tydliga etta under efterkrigstiden (läs: WWII). Överlag har de amerikanska indexen stigit med 1,5–1,9% i genomsnitt under månaden.

Dyster, dystrare… KI. Det är känslan man får efter att ha tagit del av Konjunkturinstitutets senaste rapport. Enligt denna kan vi för Sveriges vidkommande förvänta oss tre år av lågkonjunktur där tio år av löneökningar kommer att ätas upp av inflationen. Skall man finna något positiv i rapporten så är det möjligtvis att ekonomerna på KI tror att inflationen sjunker tillbaka tämligen rejält samt att räntorna kommer halveras från den topp de förväntas nå i mitten på detta år.

Annons

En skopa salt… Om ovanstående besannas eller ej återstår förstås att se. Personligen blir jag nog mer överraskad om prognosen visar sig stämma än tvärtom. Det vi alla sannolikt har lärt oss vid det här laget är att långsiktiga makroekonomiska prognoser sällan blir särskilt träffsäkra. Frågan är därför om man ens skall ta dem i beaktning givet hur många rörliga parametrar som man som prognosmakare måste försöka förutspå. Var och en av dem bidrar med viss osäkerhet. Råkar man missa ett antal av dem får det förstås stora följder för slutsatsen. Att så blir fallet är nästintill givet med tanke på att det titt som tätt inträffar saker som närmast är omöjliga att förutspå. Ta exempelvis pandemin eller Ukrainakriget som två exempel.

Hua… Det är dock inte särskilt svårt att förstå den pessimism som råder. Detaljhandelssiffror som publicerades i veckan visade med all önskvärd tydlighet att konsumenterna inte är särskilt spenderarsugna just nu. Försäljningen inom dagligvaruhandeln, exklusive Systembolaget, minskade med 1,9% i februari jämfört med månaden före medan sällanköpshandeln minskade med 1,2%. Om siffrorna ovan framstår som relativt modesta så manar motsvarande på årsbasis till eftertanke. Volymen i detaljhandeln sjönk nämligen 9,4% vilket är den största nedgången i årstakt sedan 1992 då den typen av statistik började publiceras (!).

Vädrar morgonluft… Det sägs ofta att man skall köpa aktier när ”blodet flyter på gatorna”. Kanske är det också vad vi just nu ser i konsumentrelaterade aktier? Hur skall man annars, inte minst i ljuset av siffrorna ovan, förklara det faktum att flertalet sektorbolag steg kraftigt under den gångna veckan? Dustin (+13,3%) och H&M (+19,3%) hörde till och med till veckans absoluta vinnare trots tämligen mediokra (för att inte säga svaga) rapporter. Aktiemarknaden är ju ett framåtblickande väsen och när vändningen till slut syns i siffrorna har kurserna ofta redan stigit markant.

Sist men inte minst… Nästa vecka blir något kortare som en följd av Påskfirande. Eftersom Långfredagen är en röd dag blir torsdagen en halvdag på börsen som stänger kl 13. Vi väljer av den anledningen att flytta onsdagens upplaga till torsdag eftermiddag.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-04-03 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:23