Veckan i backspegeln… v14

Öka takten… Veckans stora makroekonomiska händelse var förstås FED-protokollet från dess senaste räntemöte som publicerades under onsdagen.

Veckan i backspegeln v14

Enligt den har flertalet av FED:s ledamöter velat höja räntan med 50 punkter redan i mars. Ändå blev det enbart 25 punkters höjning. Man var i det läget även överens om att i maj inleda bantningen av balansräkningen (QT vilket är motsatsen till QE) med ungefär 95 miljarder dollar per månad. Om ovanstående bedömning står fast även i samband med nästa räntemöte i början på maj återstår att se.

Snillen spekulerar… Som läget är nu gör sig marknaden redo för dels en höjning på 50 punkter dels inledning av QT. Jag måste säga att det känns aningen aggressivt. Inte så mycket beroende på att det inte är motiverat utan snarare baserat på hur FED gått till väga tidigare. Jag skulle därför inte alls bli förvånad om även nästa räntehöjning blir i samma storlek som den i mars (0,25%). Tillsammans med QT som ju är en åtstramningsåtgärd också, vore det trots allt en tempohöjning allt annat lika. Vill man sedan speeda upp normaliseringen ytterligare ett snäpp (beroende på inkommande data) kan man göra det via 50 punkters höjning i juni (samtidigt som QT-programmet fortsätter).  

Riksbanken…  Tittar vi på Sverige så spekuleras det nu hejvilt huruvida Riksbanken höjer räntan redan i april eller väntar till senare såsom juni eller hösten. Själv har jag egentligen inte mycket att tillägga när så mycket bättre bedömare än jag själv är så pass oeniga. Det jag möjligtvis kan tycka talar emot en höjning nu är att en sådan närmast vore som ett slags erkännande från Riksbanken att man ”sovit vid ratten”. Det var ju bara några månader sedan man på fullt allvar menade att räntan skulle höjas först om två år. Skulle höjningen nu levereras två möter senare vore det väl närmast ett skäl att ställa sig frågan om kommittén verkligen består av lämpliga personer? Kriget kunde förstås ingen förutspå men i övrigt har ju trenderna sett ut som de gör. Invasionen av Ukraina har i grund och botten enbart förstärkt dem.

Annons

Behind the curve… Och på tal om personer som ser ut att ha hamnat bakom kurvan. Även aktieanalytikerna tillhör nog nämnda grupp. Tittar man på deras förväntningar avseende svenska bolag spås majoriteten av företagen (aggregerat) öka sina vinster och marginaler både i år och nästa. Nog för att det lär finnas ett antal bolag som lyckas med nämnda bedrift då alla drabbas olika av sådant som komponentbrist, leveransproblem, kostnadsinflationen för insatsvaror, prisjusteringar m m, men att en majoritet av dem skulle parera det på det här sättet känns verkligen långsökt i det här skedet. Möjligtvis väntar man med nedrevideringar tills efter Q1-rapporterna publiceras men att nedjusteringar bör komma är jag närmast övertygad om.

Tolkningsföreträde… Nedjusterade prognoser behöver förstås inte vara detsamma som att kurserna måste sjunka, en del har ju som bekant redan gjort det och i och med det intecknat både det ena och det andra. Det är inte ovanligt att börsen leder analytikerna, snarare tvärtom. Samtidigt har jag en gnagande känsla av att vi ännu så länge inte befinner oss i det läget då väldigt mycket negativt är inprisat i kurserna. I dagsläget räcker det ju att något analyshus sänker riktkursen för att få robothandeln att pulverisera aktier (lex Loomis på Goldman Sachs riktkursändring från 330 till 305 kr med bibehållen rekommendation).

Good owners… Att ägarbasen i ett bolag är en oerhört viktig parameter vet förstås alla. Men även bland olika mer eller mindre kända ägarnamn finns det ett A och ett B-lag. Och utöver det finns det en s.k. Elitserie. Teslagrundaren Elon Musk hör utan tvekan till det senare nämnda. Hans inhopp i mikrobloggen Twitter kan tjänstgöra som ett bra exempel. Sedan det blev klart att han blivit bolagets största ägare har kursen stigit med 30%. Det var dock den enkla delen av kursresan. Nu återstår det att se om han via sin styrelseplats också kan föra bolaget i rätt riktning så att värdeuppgången bevaras och allra helst utökas. Helt lätt behöver det inte bli. Vi minns ju alla den kraftiga kursuppgången i Storytel efter EQT:s (första) inhopp. Kort efteråt inleddes förändringsprocessen som så här långt har medfört kurshalvering.    

Boostar återköp… Och apropå ägare. Stefan Persson hör tveklöst till oerhört viktiga och dedikerade sådana. Trots ett redan stort ägande som överstiger 50% av klädjätten H&M fortsätter han att visa sin starka tro på bolaget i ett läge där marknadens dito sviktar (-25% från årsskiftet). Efter förra veckans rapport har han köpt aktier för ytterligare 1,3 miljarder kronor, ett värde som alltså motsvarar ca 45% av det aviserade återköpsprogrammet på 3 miljarder som förväntas dra igång efter årsstämman.

Glad Påsk… Sist men inte minst vill jag tillönska samtliga läsare en Glad och förhoppningsvis också lugn Påskhelg. Att jag gör det redan nu beror på att såväl onsdagens som helgens upplaga utgår och Newsletter dyker upp igen onsdagen 20/4 dvs direkt efter Påsk. Detta är förvisso något annorlunda än vad som vanligtvis varit fallet historiskt men antalet tidningar förblir ändå detsamma. Tidigare år har vi nämligen publicerat onsdagen innan Påsk och därefter först helgen efter Påsk. I år byter onsdagsupplagorna plats med varandra.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-04-12 17:27:00
Ändrad 2025-01-24 08:16:40