Veckan i backspegeln… v15

Upp igen… Påskledigheten tycks ha gjort placerarna väl. Mungiporna var i alla fall uppåt efter ledigheten och Stockholmsbörsen adderade 3,4% under den gångna veckan.

Veckan i backspegeln v15 2

Faktum är att OMXSPI-index steg under samtliga veckans handelsdagar. Förvisso enbart fyra till antalet men ändå. Därmed finns det alltjämt goda förutsättningar för att OMXSPI-index att lyckas matcha det historiska genomsnittet som för april motsvarar en börsuppgång om 2,3%. Halvvägs in i april är index faktiskt upp 1,9%.

På väg ned… Veckans viktigaste makroekonomiska siffra var förstås vad den amerikanska inflationen i mars blev. Och precis som förväntat fortsatte den att trenda nedåt. Den här gången till och med mer än de 0,5% som jag tidigare angivit som ett rimligt riktmärke givet baseffekter men så var ju också mars ifjol den månad då vi fick se ett markant inflationshopp (från 7,9 i feb till 8,5%). Kärninflationen uppmättes till 5,5%.

Plötsligt händer det… Det intressanta med inflationssiffran är onekligen det faktum att om den fortsätter sjunka även i april så lär den hamna under FED:s styrränta som räntemarknaden tror kommer att höjas med ytterligare 0,25% till 5–5,25% på nästa möte i början på maj. Det skulle i sådana fall bli första gången sedan inledningen av 2020 (om än enbart under blott ett par månader) som realräntan blir positiv. Tidigare har det i regel räckt för att ”ta död” på inflationen. Dessvärre har det i regel även gällt den ekonomiska tillväxten (läs: orsakat lågkonjunktur).

Goda nyheter… Även den svenska inflationen ser äntligen ut att ha vänt ned. I mars blev utfallet 8,0% vilket var klart lägre än de 9,4% som uppmättes i februari. Kärninflationen (exklusive energi) var förvisso högre (8,9%) men även där såg man en tydlig nedgång från föregående månads 9,3%. Ovanstående är förstås goda nyheter men lär troligtvis inte påverka Riksbankens hållning att fortsätta strama åt penningpolitiken (50 räntepunkters höjning i samband med nästa möte).   

Wow… Under den gångna veckan publicerades en rad så kallade omvända vinstvarningar. Den allra mest imponerande var den som Volvo gick ut med. Dels eftersom bolaget inte har för vana att göra det, dels eftersom resultatavvikelsen såg ut att vara nära 50% från analytikernas förväntningar. Vad exakt som har föranlett den starka utvecklingen får vi reda på nästa vecka när den fullständiga rapporten publiceras. Troligtvis är det en kombination av positiva valutaeffekter och genomförda prishöjningar i ett läge då diverse tillverknings-och leveranskostnader har fallit tillbaka.

Vinden mojnar… Och på tal om valuta. Q1 blir ännu ett kvartal då exportbolagen lär gynnas av viss valutadoping medan importföretagen tvingas möta fortsatt motvind. Tittar man på genomsnittlig utveckling för de två största utländska valutorna (dollar och euro) har båda stärkts mot kronan jämfört med motsvarande kvartal året innan. Dollarn har blivit drygt 10% dyrare i genomsnitt medan ökningen för euron är något beskedligare (ca 6–7%). Som läget ser ut just nu blir Q1 det sista kvartalet med den typen av stark valutaeffekt. Från Q2 och framåt blir jämförelsebasen klart högre. Se därför upp med att extrapolera valutavinsterna. 

Analytikermassage… När det nu vankas rapporter befinner sig de flesta bolagen i en så kallad tyst period. Om detta verkligen följs till punkt och pricka är givetvis omöjligt att kontrollera men nog blir man lite konspiratorisk när man ser tillsynes synkroniserade riktkurssänkningar som fallet var i exempelvis Ericsson i veckan. Förvisso hade bolaget flaggat för svagare första halvår men icke desto mindre fick vi se Carnegie, SEB och Nordea sänka sina riktkurser nu. Amerikanska Citigroup höjde den däremot (till 66 kr).

Pilotskolan… Låt vara att flygbolaget SAS har duktiga piloter men tittar man i ledningspersoners depåer syns inga spår av att någon deltar i den aktiemässiga pilotskolan. Enligt datatjänsten Holdings äger nämligen ledningen aktier till ett sammanlagt värde av ca 0,3 Mkr (!). Nu har förstås kursen gått ned i år men även vid årsskiftet skall beloppet ha varit knappt 0,8 Mkr om man skall tro den färska årsredovisningen. I veckan dök uppgifter om att aktien snart kan komma att avnoteras. Känslan är att få lär sakna den.

Köpsuget kvarstår… En annan aktie som kan komma att lämna börsen (om än på lite sikt) är den svenska klädjätten H&M. Huvudägarfamiljen köper nämligen kontinuerligt aktier för miljardbelopp. Sedan rapporten publicerades för knappt tre veckor sedan har man köpt nära 6 miljoner aktier till ett värde av ca 850 Mkr. Därmed kontrollerar man numera drygt 61% av kapitalet och 81% av röster i klädbolaget. En andel som lär öka givet att även bolaget själva har för avsikt att återköpa aktier för 3 miljarder kronor som sedermera lär makuleras.  

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-04-17 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:21