Veckan i backspegeln… v18
Svängigt värre… Den gångna veckan blev en rejäl berg- och dalbana på Stockholmsbörsen. Inom loppet av tre dagar har vi fått uppleva både två tunga nedgångsdagar och även årets allra bästa börsdag (+2,44%).
En ganska ovanlig kombination som indikerar ett visst sentimentskifte gentemot tidigare. Det som är allra mest tydligt är att marknaden inte längre är lika sugen på förlustbringande teknologiföretag samt utpräglade coronavinnare. Dessa har överlag haft det ganska tungt.
Räntor… Att tillväxtaktier har en lång rad starka år bakom sig där värderingarna i många fall sprungit iväg en del är ingen hemlighet för någon. När det nu börjar talas om framtida åtstramningar får förstås många placerare kalla kårar längs med ryggraden. Inte undra på att marknaderna föll brant efter uttalandet från den amerikanska finansministern Janet Yellen att räntorna kan behöva justeras något framgent för att motverka eventuell överhettning. Hon är ju inte vem som helst i kraft av sin tidigare position som ordförande för FED. Troligtvis var dock uttalandet till viss del taget ur sin rätta kontext (kanske ett svar på en allmänt hållen fråga) och hon fick senare tona ned det något. Även hon anser nämligen att inflationen troligtvis inte blir ett ihållande problem. Och om så mot förmodan blev fallet, hade FED tillräckliga verktyg för att hantera det.
Oraklet från Omaha… Just inflationen är väl det ämne som de allra flesta diskuterar just nu. Inte undra på det när exempelvis priset på virke beter sig som om det vore en kryptovaluta. Därför var det inte heller särskilt överraskande att även Warren Buffett blev tillfrågad om hans syn på saken i samband med den kanske allra mest välbesökta stämman som årligen äger rum (den här gången digitalt). Enligt honom rådde det inga som helst tvivel om att inflationen var ”mycket substantiell”. Han nämnde att såväl hans bolag som dess kunder höjde priser just nu och att detta skedde i fullt samförstånd mellan alla parter. Huruvida detta uttalande väger tyngre än FED:s låter jag andra avgöra. Jag noterade dock att guldpriset reagerade klart positivt och tog sig i veckan en bra bit över 1800 usd.
Behåller lugnet?… FEDs officiella ställningstagande är som bekant att inflationen är ett övergående fenomen varvid centralbanken inte kommer att skrämmas av ”tillfälliga prishopp”. Då lär man troligtvis behålla lugnet även efter att ha sett inflationsförväntningarna öka till den högsta nivån sedan 2006 (2,85%). Den stora frågan är förstås hur länge som man klarar av att betrakta uppgången som just tillfällig. Att gå ut med tålamodsbudskap under tiden av nedstängning var inte särskilt svårt. Idag när ekonomin ser ut att booma på ett sätt som inte synts på 50 år blir ju läget onekligen ett annat.
Orosmoln i öst… Tisdagens kurssvacka behöver naturligtvis inte ha berott på enbart Janet Yellens uttalanden. Samma dag rapporterades det nämligen även att kinesiskt flyg åter har siktats i taiwanesiskt luftrum. Den här typen av provokationer sker förvisso titt som tätt inte minst som Kina anser att Taiwan tillhör landet. Lite likt Ryssland som alltid betraktat Krim som sitt territorium även om det officiellt ingick i Ukraina. Det som gör läget extra känsligt här och nu är det faktum att just i Taiwan finns den största producenten av halvledare (Taiwan Semiconductors som bl.a. har ingen mindre än Apple som sin främsta kund). Dessa råder det som bekant redan brist på. Det sista världens ekonomier behöver nu är någon form av geopolitiska oroligheter som påverkar detta område.
Och i väst?… Medan de flesta bedömare just nu tävlar om hur hög den amerikanska tillväxttakten blir i år har aprils ISM-siffror för såväl tillverknings- som tjänstesektorn överraskat på nedsidan i april. ISM (inköpschefernas index) anses av många vara den kanske mest allra tillförlitliga ekonomiska indikatorn för att bedöma underliggande aktivitet i ekonomin. För industrin blev siffran 60,7 jämfört med 64,7 i mars och konsensusförväntningarna om 64,9. För tjänstesektorn sjönk index till 62,7 i april jämfört med 63,7 i mars och väntade 64,3. Detta är inte någon indikation på inbromsning då alla siffror överstigande 50 indikerar tillväxt men kan ändå ses som att optimismen bland inköpscheferna möjligen har mattats något. Å andra sidan kan utfallet i mars ha varit smått euforiskt i spåren av återöppningsutsikter. Utfallet där var det bästa på flera decennier. Samtidigt var även fredagens arbetslöshetssiffra långt mycket sämre än estimaten.
Vaccinkaos… Under onsdagen bekräftade USA att de ämnar stödja förslaget om att avstå från patentskydd avseende vaccin för covid-19. Även Europa uppges vara redo ”att diskutera frågan”. Det kan förstås ses som ett viktigt besked ur rent medmänsklig aspekt. Ju mer vaccin som tas fram desto bättre då det alltjämt inte ens är 5% av världens befolkning som har vaccinerats. Samtidigt har ju bolagen som tagit fram dessa vaccin lagt ned enorma resurser i hopp om att få betalt för dem längre fram (det är enbart svensk-brittiska AstraZeneca som har meddelat att de ej avser att tjäna pengar på sitt vaccin). I Modernas och BioNtechs fall handlar det ju dessutom om en helt ny teknologi som mycket väl kan komma att användas vid eventuella framtida pandemier. Visar det sig att konsekvensen blir att de får ge bort rätten till en mängd andra läkemedelstillverkningsbolag kan det rent hypotetiskt slå tillbaka när framtida pandemier skall stävjas. Som om inte det var illa nog finns det förstås risk att det dyker upp rena förfalskningar då det lär bli avsevärt svårare att kontrollera innehållet.