Veckan i backspegeln… v18

Depp… Inledningen på maj har gått i moll.

Veckan i backspegeln v18 3

Redan första handelsdagen tappade Stockholmsbörsen 1,7% och när veckan slutligen var till ända hade nedgången summerats till 1,0%. Och som om inte det var illa nog har utvecklingen bland diverse småbolag (däribland en rad av våra favoriter) varit långt mycket sämre. Medan storbolagen håller fasaden hyfsat väl är marknaden skoningslös för mindre dito där leveransen blir sämre än förväntat eller uteblir.

Surprise… Den aktie som hörde till vinnarna var lite otippat Electrolux. Sedan förra veckans rapport och de påföljande uppköpsspekulationer har kursen utvecklats på ett sätt som för tankarna till Elon Musks raketer. Huruvida det sedan blir månlandning eller krasch återstår än att se. Enligt rykten skall Investor faktiskt kunna tänka sig försäljning men vill gärna ha garantier från kinesiska Midea om nu amerikanska myndigheter skulle sätta stopp för en eventuell affär. Det förvånar mig en del. Aktien är förvisso upp i år men befinner sig långt ifrån forna toppar (250–260 kr) från 2017 och 2021. Kastar Wallenbergarna in handduken när bolaget befinner sig i ett synnerligen pressat läge?

Deja vu? … Det blev som väntat 25-punkters höjning från FED. Därmed har räntan höjts 10 gånger och med exakt 5% inom loppet av lite drygt ett år. En dramatisk rörelse allt annat lika. Senast som räntan befann sin på den här nivån var en tid innan finanskrisen, slutet på 2006 närmare bestämt. Det säger för övrigt en hel del om magnituden i rörelsen samt de risker som det innebär. Även då hade räntan höjts kraftigt (från 1% till 5,25%) om än inte fullt lika fort som nu blev fallet. Den gången mäktade ekonomin inte med det och följderna blev tämligen dramatiska.

Annons

Paus… Lika väntad som själva höjningen var också det överlag duvaktiga budskapet där man hade tagit bort behovet av ytterligare åtstramningar från kommunikén. Mycket talar därmed för att det inte blir någon elfte höjning när FED-ledamöterna presenterar sitt beslut i juni. Detta givetvis under förutsättning att inflationen fortsätter att söka sig nedåt vilket den bör göra. Med det sagt är det nog tur att nästa besked ges först 16 juni vilket bör vara efter att inflationsstatistiken för maj har presenterats. Detta eftersom just aprils siffra som offentliggörs nästa vecka riskerar att bli en besvikelse som en följd av rent aritmetiska faktorer vilka jag nämnt i onsdagens upplaga.

Pivot… ”Don´t fight the FED” finns det ett välkänt mantra i investerarsammanhang. Detta är dock inget som räntemarknaden tycks bry sig om just nu. För trots att räntan höjdes nyligen spekulerar räntehandlarna om att FED tvingas vända på klacken inom kort. Tittar vi på 1 årsräntan noterades den just nu kring 4,80% medan 2-åringen handlas till 3,9%. 10 årsräntan står i 3,45% men hade kort efter det senaste FED-beskedet tangerat årslägsta (ca 3,3%). Räntekurvan är med andra ord fortsatt inverterad (och har varit det länge nu). 

På efterkälken… Även ECB höjde räntan med 0,25% men i Europa ligger centralbanken alltjämt en bra bit efter FED i sin höjningsiver. Den europeiska styrräntan ligger idag på 3,75% medan depositräntan som normalt är det de flesta refererar till har höjts till 3,25%. Som läget är nu förväntar sig marknaden att den europeiska räntan toppar ur lägre än amerikansk dito. Konsensus spår att vi får se ytterligare två stycken 25-punkters höjningar i år. Detta trots att det finns tydliga svaghetstecken i den underliggande ekonomin. Att detaljhandeln i Sverige har det rekordkämpigt vet vi alla. I veckan rapporterade också Tyskland om den svagaste utvecklingen på den här sidan om millennieskiftet.

Varselvåg… Enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet ökade sysselsättningen med drygt 250 000 jobb under april. Ännu en gång var utfallet förhållandevis starkt (dock innehöll statistiken negativa revideringar av föregående månader) och arbetslösheten om 3,4% är fortsatt historiskt låg. Här hemma har däremot arbetsmarknaden börjat darra. Flertalet bolag har redan börjat avisera behov av nedskärningar bland personal. I veckan kom varselnyheter från bl.a. Clas Ohlson, JM och Volvo Cars för att nämna några. Tyvärr lär troligtvis fler bolag tvingas följa efter i takt med att köpkraften fortsätter att urholkas.

Underbart är kort… Annan ögonbrynshöjande statistik kom i veckan från Kina. Landets Caixin PMI visade nämligen att sentimentet i tillverkningsindustrin försvagades så pass att index åter föll under 50-strecket som ju utgör en gräns mellan tillväxt och kontraktion. Den oväntat svaga siffran återuppväckte frågor kring den globala konjunkturen vilket återspeglades i bl.a. snabbt fallande oljepriser (Brent tangerade årslägsta). Det senast nämnda är dock i och för sig positivt. Billigare energi kan ju normalt sett likställas med ekonomisk stimulans.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-05-08 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:15