Veckan i backspegeln… v19

Maj… Jag kan konstatera att majvädret äntligen tycks börja likna sina historiska jämlikar.

Veckan i backspegeln v19 2

Det gäller faktiskt även börsen som efter att nära halva månaden nu har passerat uppvisar negativ avkastning. Den gångna veckan var förvisso bättre än föregångaren men trots det sjönk Stockholmsbörsen med 0,85%.

Numero uno… Det är svårt att låta bli att omnämna SBB när man tittar tillbaka på den gångna veckans handel. Aktiens kurshaveri i spåren av sänkt kreditbetyg och inställd emission och utdelning var tveklöst samtalsämnet nummer ett. Detta återspeglades förstås även i handelsmönstret där såväl volymen som volatiliteten har varit extrem. Enbart under tisdag och onsdag omsattes närmare 360 miljoner B-aktier. Det motsvarar närmare 22% (!) av samtliga utestående aktier i bolaget.

Extremt… Låt vara att i ovanstående siffror säkert ingår aktier som har snurrats runt fram och tillbaka av både traders och algoritmhandlarna. Det man inte skall glömma bort är dock att handel på Nasdaq uppges ha stått för omkring 70% av volymen i bolagets aktie. Det faktiska antalet aktier som har varit i omlopp var med andra ord betydligt högre. Ser man till hela veckans handel har det omsatts smått ofattbara 711kalk miljoner aktier enbart på Nasdaq. Stämmer siffran om 70% innebär det att det har omsatts drygt 1 miljard (!) aktier totalt. Det finns ca 1 650 miljoner B-aktier i SBB.

Annons

Easy come, easy go… Sett med facit i hand tycks blankarna onekligen segrat mot Ilija Batljan vars fastighetsimperiums värde har urholkats (ned 75% senaste året). Här och nu framstår också goda råd som dyra. Det mesta just nu tyder på att räddningen får bli försäljningar av det man tidigare köpt ihop. Innehavet i JM var den kanske allra lägst hängande frukten och även där tvingandes man alltså till förlust motsvarande drygt 3 miljarder kronor. Hiskelig summa förstås.

Tuffare framgent… Nästa steg bli troligtvis att försöka göra sig av med en del fastigheter. Problemet är förstås att prislapparna även där inte är desamma som vid tidpunkten för köp. Dels har räntan stigit påtagligt från tidpunkten då Ilija gjorde sina omfattande köpräder, dels vet ju flesta att SBB är tvingade att sälja. Som om inte det var illa nog har de flesta i fastighetssvängen nog med egna bekymmer. Bolagets styrelseordförande uppger att man står fast vid tanken att avyttra fastighetsbestånd för närmare sex miljarder kronor. Enklare sagt än gjort kanske. Sedan bör man ju kanske ta hans ord med en ordentlig nypa salt. Bara någon dag innan försäljningen av JM-innehavet uppgav han att detta inte var aktuellt.

KPI… SBB i all ära men det var förstås inte det enda som veckan hade att bjuda på. Betydligt viktigare för aktiemarknaden i stort var förstås den amerikanska KPI-siffran. Utfallet blev ungefär i linje med vad de flesta hade förväntat sig. Inflationstakten ökade nämligen med 0,4% i april jämfört med mars vilket var precis vad marknadsanalytikerna hade förutspått. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 4,9% jämfört med 5,0% som uppmättes i mars. Kärn-KPI som ju är ett inflationsmått som exkluderar effekter på livsmedel och energi, steg även den med 0,4% i april och 5,5% sett på årsbasis. Även här handlar det om gradvis fallande tendens då motsvarande siffra i mars var 5,6%.

Fler höjningar? … Inflationsrapporten som sådan ger ingen vidare vägledning om hur FED kommer agera i samband med junimötet. Tillsammans med arbetsmarknadsrapporten skulle den faktiskt kunna ge stöd åt en ny 25-punkters höjning i juni. Som tur är får FED ytterligare en uppsättning data innan dess. Aprils sysselsättningssiffra kan mycket väl justeras nedåt (såsom fallet har varit med både februari och mars) och inflationstakten i maj torde ta ytterligare ett kliv nedåt som följd av rena baseffekter.

Konjunktur… Och på tal om oväntat stark arbetsmarknad. Något överraskande verkar det faktiskt även gälla Sverige. Enligt veckans statistik var ca 327 000 personer motsvarande 6,3% av arbetskraften i åldrarna 16–65 år, inskrivna som arbetslösa. Den är den lägsta siffran sedan 2009. Det tar förvisso viss tid mellan varsel och uppsägning men man blir ändå lite överraskad. Känslan är att den svenska konjunkturen har gått på sparlåga ett bra tag nu. Nyligen kunde vi läsa om att volymerna i svenska hamnar (både export och import) har minskat rejält under Q1.

Älska börsen… Och apropå överraskningar. I veckan slog skuldtyngda kredithanteringsföretaget Intrum till med ett förvärv för drygt 1,5 miljarder kronor. Det såg man verkligen inte komma i tider då bolagets skuld (drygt 50 miljarder) har debatterats flitigt. Som om inte det var konstigt nog påstod bolagets vd att köpet skulle minska koncernens skuldsättning när det blir slutfört i höst. Sist men inte minst tycktes faktiskt även marknaden applådera draget. Man slutar aldrig förvånas.  

Buzz… En annan viktig händelse var Googles utvecklarkonferens där man bl.a. presenterade kommande nyheter. Och nog fanns det gott om sådana. Det som marknaden fokuserade på mest var förstås AI-relaterat (överlägset största buzz word för tillfället) som genomsyrade hela evenemanget. Utöver dessa presenterade bolaget en ny ”budget” telefon (Pixel 7a, 499 usd), ny tablet och en vikbar telefon (Google Fold) som är tänkt att ta upp kampen med Samsungs motsvarighet (samt en rad kinesiska tillverkarnas dito). Besked som onekligen gillades av marknaden. Aktien tog ett skutt uppåt och nådde faktiskt årshögstanotering i veckan. All recessionsoro till trots.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-05-16 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:13