Veckan i backspegeln… v21

Frossa…  Fortsatta diskussioner om skuldtaket, nya covidutbrott i Kina och faktiskt även ett fartyg på grund i Suezkanalen var några av skälen till att Stockholmsbörsen bokade in en riktigt svag vecka.

Veckan i backspegeln v21 2

Stockholmsbörsen föll med 1,5% och det mesta här och nu när blott tre handelsdagar av månaden återstår tyder på att maj faktiskt riskerar att bli en negativ börsmånad (årets andra i sådana fall). Historien verkar vilja upprepas med andra ord.

Som käglor… En efter en faller de senaste årens börsfavoriter ihop. Efter kraftiga nedgångar i aktier som Sinch, SBB, Hexatronic tycks nu turen ha kommit till speljätten Embracer vars Q2-rapport och uteblivna avtal tveklöst blev den stora snackisen på Stockholmsbörsen i veckan. Och inte undra på det. Bolaget tycks nämligen ha gått miste om drygt 20 miljarder kronor något som man uppenbarligen kalkylerat med givet att beloppen fanns med i ledningens guidning framåt. Den stora frågan nu är förstås vad de uteblivna intäkterna får för konsekvenser på koncernen som idag värderas i linje med vad man betalade för franska brädspelsbolaget Asmodee för ca 1,5 år sedan. Problemet idag är att även skuldsättningen är nästan lika stor som börsvärdet.   

Tredje gången gillt… Veckans andra stora snackis var det slutliga FDA-godkännande för Camurus och dess amerikanska licenspartner Braeburn gällande läkemedlet Brixadi för behandling av opioidberoende som ju är en mångmiljardmarknad. Helt oväntad var nyheten uppenbarligen inte trots att man hade misslyckats att erhålla godkännande vid två tidigare tillfällen. Aktien steg nämligen med blott 5–7%. Det om något visar med all önskvärd tydlighet att negativt tolkningsföreträde regerar just nu. Positiva nyheter får ett tämligen njuggt mottagande. Negativa leder däremot till regelrätta kursras.

Annons

Förhoppningar… Ett undantag som bekräftar ovan nämnda regel kan det lilla svenska cybersäkerhetsbolaget Clavister tjänstgöra som. Bolagets aktie har nämligen stärkts 40% i spåren av BAE Hägglunds besked att man undertecknat en ny rekordorder avseende pansarfordonet CV90. Placerarna spekulerar uppenbarligen i att någon av de senaste orderna (Tjeckien och Slovakien), alternativt båda, innehåller cybersäkerhet i sina fordon. Blir så fallet lär det tveklöst medföra pengaregn för det lilla norrländska It-bolaget. En liknande om än mindre order från Nederländerna uppskattades leda till intäkter om 50–90 Mkr under en femårsperiod. Den ordern började rullas ut i Q1.  

Ringar på vattnet… Det är inte enbart Clavister som kan gynnas av BAE:s framgångar med CV90. Redan i veckan aviserade försvarsjätten SAAB att också de påverkas positivt då man redan nu har fått en beställning på 900 Mkr som en följd av det undertecknade avtalet med Tjeckien. Även Stockpickerfavoriten Mildef torde vara ett bolag som borde kunna räkna med nya beställningar i spåren av avtalet. Detta då man åtminstone tidigare har hanterat kommunikationsutrustningen i just CV90. Mildef är också det bolag som står bakom paketeringen av tidigare omnämnda Clavisters brandvägg i nämnda fordon. Trots det föll kursen i veckan.

Avgrundsdjup svacka… En av anledningarna till att Hägglunds lyckades ro hem både den tjeckiska och slovakiska ordern uppges ha varit den svaga svenska kronan. Som läget är nu tycks det inte finnas mycket som tyder på förestående förändring. Trenden är onekligen negativ och så sent som i veckan nådde kronan nya bottenrekord mot exempelvis euron och de flesta andra valutor. Blickar man 12 månader tillbaka hör kronan till de allra svagaste. Det är väl egentligen enbart ukrainska hryvnia som av förklarliga skäl har varit svagare. Till och med moldaviska leu (!) eller polska zloty har stärkts mot kronan med omkring 15%. Är detta inte det ett bottenbetyg så vad är?

Positiv realränta… Kronan är förvisso svag men arbetsmarknaden tycks vara oväntat stark givet förutsättningarna. Den säsongsjusterade arbetslösheten minskade nämligen ytterligare något till 7,1% (7,2) vilket antyder att Riksbanken kan nog utan vidare gå vidare med ännu en räntehöjning om 0,25% inom kort. Detsamma tror marknaden att FED kommer att göra i juni. Om Riksbankens höjning verkar vara ristat i sten så skulle jag dock inte alls säga det samma om FED:s dito. KPI siffran i maj kan nämligen bli klart svagare än de 4,9% som redovisades för april. Skulle utfallet blir 4,4–4,5% (och fortsätta ned ytterligare i juni till 4% eller lägre) finns det nog inga skäl att höja räntenivån från 5–5,25%.

Ny sheriff in town… Sist men inte minst kan jag inte låta bli att omnämna Nvidia vars kurs ökade 25% som en följd av ännu en stark rapport. Därmed har värderingen gått från galen till närmast sinnessjuk. P/e-talet på årets förväntade vinst är nämligen tresiffrigt (!) men väntas förvisso halveras under nästkommande år till 50–60. Med AI i ryggen har aktien tagit efter stafettpinnen från Tesla som ju tidigare har haft en svårförklarlig värdering. Den gången var elektrifieringen på allas läppar. Idag är AI det hetaste som finns och Nvidia bedöms uppenbarligen vara ett bra sätt att exponera sig mot nämnda trend. Givet värderingen skulle jag personligen aldrig våga.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-05-29 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:10