Veckan i backspegeln… v23

IPO-yra… Under den gångna veckan har det inte gått en enda dag utan att ett nytt bolag har tagit steget in på börsen (vissa dagar fler än ett).

Veckan i backspegeln v23

Och ännu fler är på väg. Med reservation för att minnet kan spela mig en spratt i takt med att åldern fortskrider, har jag faktiskt svårt att komma ihåg att något liknande skall ha hänt under mina ca 25 börsår. Helt oavsett är det som just nu händer exceptionellt och visar på det enormt stora intresse för börs som just nu råder. Kul för alla som gillar ”teckna/sälj” strategin som ju skulle kunna liknas vid ”helikopterpengar” (de flesta aktier verkar ju stiga i samband med noteringen). I min bok tyder dock ovan nämnda trend på överhettningstendens och är därmed lite oroväckande. Historiskt sett har det nämligen snarare indikerat slutet än inledningen på en stark börscykel.

Annons

Passiva flöden… Vill man nu peka på fler oroväckande signaler så kan man förstås fortsätta i all oändlighet. Detta är definitivt inte något jag tänker besvära er med. En sak som jag dock tänkte varna för är att delta i smått irrationella kursrallyn som ser ut att skapas av diverse indexförändringar som en konsekvens av det växande antalet indexföljande fonder och strategier. Under de senaste veckorna noterade jag exempelvis att både K-Fastigheter och inte minst Stockpickers gamla favorit Platzer har fått sina kurser att rusa som en följd av att båda bolagen inkluderas i fastighetsindexet EPRA. Roligt när det sker om man nu råkar äga aktien i fråga men sannolikt en kortsiktig effekt.

Back on track… På förra veckans G7-möte har man kommit överens om ett golv avseende hur låg företagsskatt som de enskilda länderna skall kunna ta ut framgent. Nivån som sattes till 15% är klart lägre än vad som idag gäller på de allra flesta håll exklusive renodlade s.k. skatteparadis (dit kan bl.a. Malta räknas in där merparten av europeiska spelbolag har sitt säte). Tanken att globala storbolag ej skall kunna ”trolla bort” stora belopp genom att undgå beskattning är förstås god men ej helt oproblematisk. För mindre länder med en stor andel globala exportbolag (såsom Sverige) kan det faktiskt leda till lägre skatteintäkter. Jag antar dock att sista ordet här inte sagt ännu vad gäller den exakta utformningen. Dessutom lär det nog dröja innan minimiskatten blir ett faktum. Helt oavsett känns det dock som en första internationell seger för USA:s nya finansminister Janet Yelen. Med Joe Biden på en världsturné stiger även hoppet för att USA:s alienering från omvärlden minskar undan för undan.  

Dagen D… Tisdagen var lite av en D-day för hela bioteknikspektrat. Då skulle nämligen FDA lämna sitt besked avseende Biogens läkemedelskandidat i kampen mot Alzheimer. En sjukdom som man till skillnad från många andra områden inte gjort några större framsteg kring på oerhört länge. Huruvida just aducanumab (som substansen heter) kunde ändra på det var åsikterna delade om och faktum är att den rådgivande expertpanel som ger sin syn inför FDA:s slutliga beslut, dömde ut preparatet i stort sett enhälligt. Trots det blev det dock ett positivt besked i veckan (om än villkorat) vilket nog har överraskat väldigt många. Kursen för Biogen rusade (39%) och drog med sig flertalet andra sektorkollegors dito (däribland många svenska). Låt oss nu hoppas att FDA:s har rätt i sin bedömning att läkemedlet verkligen blir en ”game changer” som så många så länge har väntat på för den obotliga sjukdomen. Åsikterna kring det är nämligen fortsatt delade och en del bedömare går så långt som att beskriva godkännandet som ”århundradets misstag”.

Inflation… Och på tal om D-day. Torsdagen sågs av många som en verklig sådan på den makroekonomiska fronten. Inte så mycket för att ECB höll sitt möte då utan främst med tanke på att den amerikanska KPI-siffran för maj skulle offentliggöras. Inflation har som bekant varit det främsta samtalsämnet under de senaste månaderna vilket givetvis förstärktes av utfallet i april då amerikansk KPI uppmättes till 4,2% (den så kallade kärninflationen uppgick då till 3,0%). I maj var siffrorna återigen en bit högre än förväntningarna. Konsumentpriserna ökade nämligen med hela 5% (!) jämfört med samma månad året innan medan kärn KPI uppmättes till 3,8%.

ATH… Trots ovanstående statistikutfall höll sig marknaderna relativt lugna. S&P 500 som ju är ett brett index har faktiskt till och med nått upp till nytt alla tiders rekord vilket kanske kan te sig något förvånande. Å andra sidan bör det påpekas att mer än hälften av uppgången i KPI kan tillskrivas dels baseffekter (oerhört låga jämförelsesiffror) dels temporära sådana som kraftigt höjda priser på begagnade bilar. Så här långt tycks marknaden ”köpa” FED:s narrativ om övergående inflationstendenser. Räkna ändå med att Jerome Powell får en del frågor kring huruvida han och hans kollegor börjar skissa på plan B (läs: minskade stimulanser)

På offensiven… Det var nog en och annan som höjde på ögonbrynen när det blev känt att fastighetsbolaget SBB med Ilija Batljan i spetsen har förvärvat 20% i bostadsutvecklaren JM och därmed blivit bolagets största ägare. Friskt vågat, hälften vunnet brukar man ju säga och nog kan den här affären betraktas som rejält offensiv och minst sagt oväntad. Därmed fortsätter Ilija att sprida ut sina tentakler i fastighets-Sverige där han på blott några år har blivit en maktfaktor.

Utförsäljning stundar… Var SBB:s inträde i JM klart oväntad så var statliga LKAB ägandeökning i SSAB betydligt mindre överraskande. I synnerhet om man på allvar vill kunna genomföra den gröna omställning som SSAB står inför. Beskedet är sannolikt också en indikation på att den utländska expansionens tid är förbi. Det troliga är nog att SSAB om ett antal år är ett betydligt mindre men förhoppningsvis vassare nischbolag än vad fallet är idag. Den nya huvudägaren lär troligtvis inleda förändringsprocessen genom att försöka sälja perifera utländska verksamheter (såsom exempelvis den amerikanska) för att istället fokusera helt på Norden och då främst Sverige. 

Sist men inte minst… Heja Sverige!

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-06-14 11:33:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:45