Veckan i backspegeln… v24

Styrka… Börsen pinnar på uppåt. I alla fall den amerikanska.

Veckan i backspegeln v24 3

Förra veckan nådde Apple upp till All Time High och i veckan var det dags för Microsoft att göra det samma. Att även Nvidia gjort det behöver inte omnämnas. Den aktien tycks redan befinna sig i värderingsmässiga stratosfären. Eftersom nya kursrekord sällan är en indikation på förestående krasch får kraxarna som har positionerat sig för en sådan, tänka om. Troligtvis är det också alla de som ställt sig vid sidan om tidigare som nu driver börsen uppåt för att inte ”missa rallyt”. Hur länge återstår att se. Tittar man på Fear & Greed index har nu sökt sig upp mot nivåer som indikerar ”extrem girighet”.

Rekyldags?… En annan faktor som har påverkat den amerikanska börsen just den här veckan är förstås den månatliga optionslösen som ägde rum i fredags. I och med att det handlar om en halvårsvis sådan (juni) var dess påverkan sannolikt betydligt högre än vad den normalt sett tenderar att vara. Och eftersom trenden nu är uppåtriktad i USA så har den högst sannolikt bidragit till uppgången (i motsats till samma mönster under fjolåret). Stämmer antagandet lär vi troligtvis få en något sämre börs under nästa vecka. Turn around Tuesday om ni minns parollen från ifjol.

Inflation… Veckas stora makroekonomiska siffra var förstås utfallet för den amerikanska inflationen under maj. Precis som förväntat sjönk inflationen kraftigt i linje med bedömarnas förhandstips. För trots att KPI ökade med 0,1% jämfört med april blev ökningen på årsbasis 4,0% jämfört med 4,9% månaden innan. Kärninflationen sjönk något mindre och summerades till 5,3% i årstakt. Månaden innan var siffran 5,5%.

Annons

Hökar eller duvor?… Huruvida ovanstående var anledningen till FED valde att stävja sin räntehöjariver låter jag vara osagt. Men faktum är att man precis som förväntat låtit bli en ny höjning. Så här i efterhand kan man egentligen fråga sig varför? För även om man inte höjde nu flaggade man istället att det inte skall betraktas som att räntatoppen är nådd. Tvärtom ser man ytterligare två räntehöjningar (till 5,5-5,75%) som rimliga under åretstoden av detta år. En så kallad hökaktig ”paus” eller ”skip” där man ”hoppar över” ett höjningstillfälle för att återgå till höjningar i ett senare skede.   

Snacka går… Om det nu blir höjning om sex veckor eller ej återstår naturligtvis att se. Marknaden verkar faktiskt tro det i detta nu eftersom de korta räntorna har stigit något. Personligen är jag inte lika övertygad mot bakgrund av att inflationen spås sjunka nedåt dryga 3% när nästa inflationsrapport presenteras kort inför nästa FED-möte. Just junisiffran kan dessutom bli extra låg eftersom inflationen toppade i juni föregående år. Inflationen mäter som bekant prisförändringstrenden över tid och dessa baseffekter har hjälpt till att pressa ned inflationen under i synnerhet 2023.

Reverse… Det man inte skall glömma bort är att från och med juli kommer baseffekterna skifta fokus. Istället för att pressa inflationen som hittills i år kommer de börja verka åt andra hållet istället vilket eventuellt skulle kunna tänkas borga för en ny räntehöjning i september om inflationsnivån åter börjar stiga. Blir så fallet får räntemarknaden som ju länge har estimerat en första räntesänkning redan i höst, fel. Mantrat ”Don´t fight the FED” gör sig i sådana fall påmind. Ännu är vi dock inte där och tre månaders tid i dagens volatila räntemiljö är i det närmaste en evighet.  

Ingen paus… Höll FED igen så fortsatte däremot ECB (vilket ju är viktigast för Riksbanken) på den inslagna räntehöjarbanan. Depositräntan höjdes med 0,25% till 3,50% medan styrräntan eller refiräntan som den också heter höjdes till 4,0% vilket var i linje med förväntningarna. Det var heller inte sista höjningen om man skall tro ECB-chefen Christine Lagarde. Inflationstakten i Europa är fortsatt för hög men till skillnad från USA har vi i Europa fortsatt hjälp från baseffekter under ett tag framöver (inflationen i Europa toppade senare än i USA). Den snabbaste inflationsnedgången ligger troligtvis framför oss om inget oförutsett idag inträffar.

Mörk höst stundar… I Sverige sjönk inflationen till 6,7% (7,6) medan kärninflationen (exklusive livsmedel och energi) uppmättes till 9,7% (10,5). Ett utfall som mer eller mindre säkerställer att räntan kommer att höjas även i Sverige. Kanske inte bara en utan två gånger till. Nog ser det därför ut som om Sverige kan gå emot en riktigt utmanande höst. Under sommaren passar nog fortfarande många på att unna sig en normalsemester. Väl därefter blir det nog dags att dra åt svångremmen på allvar. I synnerhet som majoriteten av tidigare genomförda räntesäkringar kring bolånen lär börja gå ut då (2 år sedan inflationen började ta fart).    

Tidvatten… Med fortsatt stigande räntor lär det bli utmanande tider för skuldsatta bolag med svaga kassaflöden. Det är inte utan att man tänker på Warren Buffetts så träffsäkra påstående att man ser vilka som har badat nakna när tidvattnet drar sig tillbaka. När nu nollräntetiderna har förpassats till historien ser vi tydligt vilka affärsmodeller som får allt svårare att fungera och vilka bolagsledningar som inte riktigt gjort jobbet och ställt om i tid till en verklighet med normalränta (som ju en nivå kring 3,5-4% får väl ändå anses vara om man antar att inflationen når 2%). Tiderna att hålla en förlustbringande verksamhet flytande med hjälp av billiga pengar har likt tidvattnet dragits tillbaka. Nu börjar nakenbadarna synas en efter en.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-06-21 06:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:05