Veckan i backspegeln… v25
Baksmälla… Kort men intensiv vecka. Så kan man nog sammanfatta utvecklingen på i synnerhet Stockholmsbörsen fram till Midsommarhelgen.
OMXSPI-backade med hela 4% vilket har fört index nedanför senaste månadsskiftesnivån. I och med det har risken ökat att juni blir årets tredje negativa börsmånad. Ännu är vi inte där och faktum är också att svagheten under den gångna veckan hade sina ”tekniska” förklaringar. Veckan innan påverkades nämligen troligtvis positivt av extrem volym i samband med optionslösen i USA. Optimismen där spillde sannolikt över på europeiska börser, en utveckling som nu korrigerats.
Köp till sillen? … När nu midsommarfirandet är avklarat kan man förstås ställa sig frågan om huruvida det kan vara läge att följa den välkända börsdevisen ”köp till sillen, sälj till kräftorna”? Eftersom det i grund och botten innebär att man exponerar sig mot börsutvecklingen i främst juli är det svårt att betrakta det som irrationellt. Juli tillhör möjligtvis inte det allra yppersta toppskiktet men är ändå fjärde bästa månad på året gällande historisk avkastning. Sedan 1995 har den bjudit på en genomsnittlig börsuppgång om 1,9%.
Goda odds… Sett till enbart de tio senaste åren framstår juli däremot som den kanske allra bästa månaden på året. I genomsnitt har avkastningen blivit 4,1%. Enbart två gånger har Stockholmsbörsen backat under månaden i fråga. Och de senaste fem åren har vi bjudits på tydliga uppgångar där fjolåret var något slags crescendo med en kursrusning om 12% (efter kraftiga nedgångar i juni skall dock påpekas). Summa summarum tycks ”köp till sillen” definitivt ha oddsen med sig. Sedan gäller det ju förstås också att köpa ”rätt aktier”. Lättare sagt än gjort kanske. Den sektor som i regel har presterat bäst under juli är bank & finans.
Vinstvarningshagel… Normalt sett tenderar inledningen på ett kvartal att betraktas som ”vinstvarningssäsong”. Den här gången har flera sådana presenterats redan innan utgången av Q2. Tidigare har ju exempelvis Billerud, Boliden, Stora Enso, Viaplay och XXL flaggat för sämre utveckling. I veckan har även Getinge och Duroc sällat sig till listan medan Assa Abloy har flaggat för miljardnedskrivning. Lägg därtill tyska vinstvarningar från kemijätten Lanxess och medicinteknikbolaget Sartorius och nog kan man få en känsla av att betydligt fler nyhetsbesvikelser stundar runt hörnet. Det i sig rimmar förstås ganska illa med en glödhet börs. Å andra sidan har ju inte heller börshaussen varit särskilt bred. Det är fåtalet indextunga bolag som har drivit indexen uppåt.
Risk on… Jag nämnde i början att det var en kort men intensiv vecka. Det är nämligen inte varje vecka numera (annat var det förr!) som vi får se riktade emissioner och placings på bortåt 10 miljarder äga rum (Sagax, Humble Group och EQT:s utförsäljning av Beijer Ref aktier). Det faktum att marknaden lyckas absorbera den typen av volym känns tveklöst positivt. Onekligen någon form av upptining efter längre tids iskyla.
Riskmätare… Och som om ovanstående inte var övertygande nog. Det har under lång tid varit tyst om kryptovalutan Bitcoin. I veckan har den dock lite i skymundan åter tagit sig upp till 30 000 dollars nivån som ju rent tekniskt utgör en viktig omslagsnivå. Det var ju efter brott och etablering nedanför 30 000 som raset till 10 000–15 000 som lägst tog fart. Nu är vi alltså tillbaka kring den viktiga nivån igen vilket i sig innebär att prisnivån har mer än dubblats jämfört med lågpunkten ifjol. Håll koll på 30 000-nivån i sommar.
Devalvering… Ett starkare marknadsklimat (om vi nu bortser från enbart den gångna veckan) går dessvärre hand i hand med fortsatt svag kronutveckling. Att kronan har varit svag är sannolikt inte något nytt för någon. Det som möjligtvis kan framstå som nytt är det faktum att den i veckan nådde sin allra lägsta notering någonsin mot euron. Och det säger förstås inte lite. Tidigare bottennapp nåddes nämligen i samband med finanskrisen 2009. I år har kronan sjunkit mot euron med drygt 5%. Blickar man ett år tillbaka är värdefallet nära 11%.
M&A… Svag svensk krona borde allt annat lika göra investeringar i svenska bolag mer intressanta. Trots det har i stort sett inga uppköp ägt rum. I veckan skrotades exempelvis planer på uppköp av både Millicom och Electrolux som det ju ryktades om innan. En bakomliggande orsak kan förstås vara det faktum att det inte längre är lika lätt som tidigare att erhålla den finansiering som i regel krävs för både uppköp och den tillhörande premien som krävs. I synnerhet för renodlade private equity bolag.
Bättre morgondag? … Det är ju förstås svårt att här och nu finna något positivt med den svaga svenska kronan. Dels gör den oss alla fattigare dels medför den att vi importerar inflation som det ju heter på finanssvenska. Och just inflation vill vi inte ha eftersom det höjer våra räntor. Lyfter man blicken kan dock kronförsvagningen få även positiva effekter på lite längre sikt. För hur man än ser på saker och ting börjar Sverige framstå som ett lågkostnadsland i jämförelse med traditionella sådana. Det kan i sin tur borga för någon form av ”återindustrialisering” av Sverige där mycket av produktionskapaciteten flyttar hit. Framgången för de s.k. kontraktstillverkarna kan möjligtvis tjänstgöra som kanariefågeln i gruvan. Om inte annat så kan man väl åtminstone hoppas på att så är fallet.