Veckan i backspegeln… v25
Midsommar… Det blev en kort börsvecka så att alla som ville kunde i lugn och ro ta några varv runt midsommarstången.
Det tråkiga med Midsommar är förstås att den markerar vändningen mot mörkare tider. Å andra sidan tycks ju aktier vara en vintersport så för oss börsintresserade är det inte nödvändigtvis dåliga nyheter. Och även på kort sikt kan börsen framstå som intressant. Det är inte för inte som man brukar säga: ”köp till sillen, sälj till kräftorna”.
Rekordkavalkad… Under den gångna veckan har S&P 500 återigen nått upp till en ny rekordnivå. I och med det har nämnda index nu noterat ATH vid fler än 30 tillfällen bara i år och då har ännu inte ens halva året passerat. Som om inte det var bra nog handlas index numera 25% högre än när FED inledde sin räntehöjningscykel som ju kulminerade i juli förra året. Högre ränta behöver med andra ord inte vara synonymt med börsfall.
Årslängsta svit… Det är inte bara S&P 500 som firar framgångar. Även Nasdaq pinnar på uppåt mot nya rekord. Sviten som avslutades i veckan (sju påföljande uppgångsdagar) var faktiskt den längsta i år och bidrog till att index så här långt i år har stigit med drygt 18%. Det är i vanlig ordning starkare utveckling än för både S&P 500 (+14,5%) och Dow Jones (+4%) samt för den delen även svenska OMXSGI-index (+11,0%)
Cashar hem… Vän av ordning inflikar förstås att den främsta anledningen till börsframgångar i USA är Nvidias kursutveckling. Och visst, det ligger en hel del i detta påstående. Under den gångna veckan har bolaget blivit det börsmässigt största efter att ha passerat såväl Apple som Microsoft i bolagsvärde. Aktien är också upp +175% vilket givetvis sätter även indexmässiga avtryck. Värt att notera är dock att medan aktiekursen hissas uppåt ser nu insiders ut att börja smyga ut delar av sina innehav. Under 2024 har ledande befattningshavare sålt aktier till ett värde av drygt 700 Musd eller 7,5 miljarder kronor varav en stor del av transaktionerna har ägt rum efter presentationen av den senaste delårsrapporten. I veckan har bl.a. bolagets VD Jen Hsun Huang sålt aktier till ett värde av 31 Musd (ca 325 Mkr). Inget jättebelopp sett till hans totala innehav och bolagets värde men likväl en (ny) försäljning.
Stannar kvar… Karnov som driver en informationsplattform inom revision och juridik blev en av veckans förlorare. Anledningen var att det bud som tidigare har drivit upp aktiekursen har dragits tillbaka. Intresset bland ägarna var inte tillräckligt stort och de enda som accepterade det sägs ha varit det ansiktslösa kapitalet (fonder a k a ”other peoples money”). Huruvida det är ett friskhetstecken eller snarare hybrisdito får vi helt enkelt leva och se. Aktien stannar nämligen kvar på Stockholmsbörsen.
Nya bud… En aktie som däremot kan lämna börsen är Resurs Bank. CVC har tillsammans med Waldakt lagt ett bud till ett värde av 4,7 miljarder kronor. Budnivån motsvarar förvisso en premie om 38% men motsvarar samtidigt en nivå som nischbankens aktie handlades till så sent som för ett halvår sedan. Resurs styrelse rekommenderar trots det aktieägarna att acceptera budet. Här bör man dock påpeka att familjen Bengtsson som ju står bakom en av budgivarna (Waldakt) äger nära 30% av aktierna sedan tidigare. De om någon bör med andra ord känna till bolaget väl och ser säkerligen vidare uppsida i aktien. Samtidigt har de troligtvis tröttnat på börsmarknadens njugga inställning till bolaget. Sedan börsnoteringen för åtta år sedan har kursen sjunkit närmare 70% och någon värdemässig renässans ser inte ut att vara i sikte.
Trist trend… I anslutning till ovan nämnda bud har styrelsen för Resurs Bank bjudit på en resultatuppdatering. Det intressanta här var den höga nivån på kreditförlusterna. Under både april och maj uppgick dessa nämligen till drygt 130 Mkr efter att i Q1 ha summerats till närmare 460 Mkr. Drygt 700 Mkr med andra ord och då har vi inte nått halvvägs in i 2024. Ser man till de närmast obefintliga kreditförlusterna hos storbankerna blir det tydligt att just nischbankerna sitter på en hel del ”svaga kort” (läs: Svarte Petter). I tider då även storbankerna värderas förhållandevis lågt blir det sannolikt svårt att locka köpare till mer riskfyllda alternativ. Sett ur den aspekten framstår budet definitivt som logiskt. Den här typen av verksamhet mår nog bättre utanför börsens kvartalskapitalism.
The bottom is nådd? … Konjunkturinstitutet (KI) gör bedömningen att den svenska lågkonjunkturen bottnar i år. KI väntar sig att BNP ökar med 1,0% i år för att därefter öka med 2,2% under 2025. Samtidigt tror man att Riksbanken fortsätter att sänka räntan till 3,0% i slutet av detta år och vidare ned till 2,25% i maj 2025. Om jag inte ser något uppenbart skäl att gå i polemik kring det förstnämnda är jag desto mer tveksam rörande det senare (räntesänkningar). Sedan är det klart, skulle inflationen sjunka en bra bit under 2% vilket KI uppenbarligen räknar med, är det omnämnda scenariot inte alls omöjligt. I synnerhet som man även spår att arbetslösheten fortsätter att stiga och når en topp på 8,5% procent i år (för att nästa år sjunka till 8,2%).
Treårsbästa… Och på tal om svensk konjunkturbotten. Enligt senaste siffror från Svensk Handel ökade den inhemska e-handeln med 29% i årstakt. Utfallet är det starkaste för en enskild månad sedan mars 2021. En bakomliggande faktor uppges vara den rekordhöga skatteåterbäringen i spåren av det kraftigt stegrade ränteläget. Den starka majsiffran innebär att e-handeln så här långt i år (fem månader) har ökat med 11% jämfört med motsvarande tidpunkt ifjol.
Temperaturmätare… I torsdags var det så dags för årets första ”riktiga” börsintroduktion. Nordrest i all ära men det bolaget noterades i periferin (First North) medan bioteknikbolaget Cinclus Pharma har gjort entré i finrummet (Mid Cap lista). De som tecknade i hopp om en snabb vinst blev dock besvikna. Aktien öppnade ca 5% under IPO-kursen och fortsatte sedan kana utför. Ett tydligt tecken på att riskviljan inte alls är lika hög som den var 2021 när den senaste IPO-vågen kulminerade. Värt att notera är att Cinclus börsvärde idag är ungefär hälften av Implanticas som noterades under hösten 2020 och som faktiskt har fallit rejält sedan dess (efter initial kursdubbling). Att jag nämner just den aktie beror på att båda bolagen riktar sig mot samma åkomma (sura uppstötningar).