Veckan i backspegeln… v26

Slutet gott… Slutet gott, allting gott brukar man säga. Och precis på det sättet ser det ut att ha blivit när vi i fredags summerade både månaden, kvartalet och hela det första halvåret.

Veckan i backspegeln v26

Tack vare hyfsad avslutande vecka där OMXSPI index steg med +2,7%, lyckades juni trotsa sitt ”negativa säsongsmönster” och steg med 2,1% istället för att backa 0,9% vilket ju har varit den genomsnittliga utvecklingen under de senaste snart 30 åren. Kvartalet i sin helhet bjöd förvisso på uppgång om beskedliga 0,6% (1,0% är det historiska snittet) men tittar vi på årets första halvår blev utvecklingen 8,4%. En avkastningssiffra som står sig väl i ett historiskt perspektiv (+4,4% sedan 1995)

Trenden… Ser man till den underliggande trenden tycks däremot inte mycket ha förändrats. I alla fall om man utgår ifrån den trendmodell som jag ofta hänvisar till kring månadsskiften. Denna modell bygger som bekant på stängningsvärdet varje enskilt månad i förhållande till 12- respektive 24-månaders glidande medelvärden. Det positiva är att det långsammare värdet (24-månaders) har nu vänt upp. Det som manar till fortsatt försiktighet är det faktum att prissättningen även vid utgången av juni understeg det snabbare dito (12-månaders). Så länge som den nivån ej har passerats kan man inte tala om att ny upptrend råder. Kanske kan en sådan signal falla på plats i juli?

OMXSPI manad

Juli… Faktum är att chansen för att en positiv signal faller på plats i samband med nästkommande månadsskifte framstår som ganska god. I alla fall om börsutvecklingen följer sitt historiska mönster. Som redan antytt i tidigare nummer är juli i regel en bra börsmånad där framför allt bank- och finans tenderar att utvecklas väl. Blir så fallet även i år? Det återstår förstås att se. Nog hade man inte haft något emot att utvecklingen blir i linje med de senaste fem årens som samtliga bjöd på uppgångar i juli med i genomsnitt 5,6%. Här var förstås fjolårets utfall om +12% det som drar upp snittet. Men även historiska +1,9% bär viss respekt med sig. Det innebär nämligen att juli placerar sig som den fjärde bästa månaden på ett börsår. 

Stabilitet…  Trots allehanda spekulationer blev Riksbankens besked det väntade. En höjning med 0,25% till 3,75%. Oavsett vad man tycker om själva räntenivån idag ser åtminstone jag det som ett tydligt steg i rätt riktning att Riksbanken numera gör precis vad man guidar för och vad de flesta marknadsaktörer förväntar sig. Förhoppningsvis är tider då man nästintill hade som målsättning att komma med överraskande besked, borta för alltid. Tittar vi framåt spår Riksbanken minst en höjning till. September?

Vindarna har vänt… Och apropå att överraska. Klädjätten H&M kom med en rapport där resultatet såg ut att vara betydligt bättre än marknadens förväntningar trots att bruttomarginalen var något lägre än förväntat (försäljningen var känd). Aktien steg rejält (+18%) som följd av rapporten och det intressanta här är förstås att det är andra gången i följd som klädjättens aktie åtnjuter en starkt positiv rapportreaktion. En gång är förstås ingen gång. Två gånger däremot antyder en trend. Senast som aktien handlades på nuvarande nivåer var innan Rysslands invasion av Ukraina. Enbart i år har H&M stigit 65% vilket gör den till Stockholmsbörsens bäst presterande Large cap aktie.

Inför rapportperiod… Och på tal om just rapporter. När Q2-siffror snart skall redovisas ställer sig många frågan om de starka Q1-rapporterna får värdiga uppföljare. Det som talar för det är åtminstone valutaeffekterna som ser ut att kunna boosta både försäljning och resultat för bolag som är verksamma på marknader där affärer görs i euro och dollar för att därefter omräknas till svenska kronor. Positivt för stunden förstås men vi skall inte glömma bort att det medfört tuffa jämförelsetal framåt. För som vi alla vet värderas aktier på framtida vinster och inte historiska sådana (dit ju Q2-siffrorna snart hör).

I fokus… En börs VD som indikerar att vi kanske inte skall extrapolera de starka utfallen från Q4 och Q1 är Alfa Lavals Tom Erixon. I en intervju med Dagens Industri påpekade han att bolaget hade ”en oväntat stark efterfrågan i både Q4 och Q1 samt att man har ridit på en efterfrågan som varit osedvanligt hög”. Valet av tempus i uttalandet gör att man kanske bör bli uppmärksam. Känslan är att orderingång blir den siffran som kommer att framstå som allra viktigast i de flesta halvårsrapporter. Eventuell svaghet där kan nog leda till vinsthemtagningar. I synnerhet bland bolag vars aktier har presterat väl.  

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-07-05 06:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:03