Veckan i backspegeln … v26

Tropisk hetta… Det blev ingen ”kollapsvärme” (som svensk media numera kallar sommartemperaturer upp mot 30 grader) på Stockholmsbörsen i juni.

Veckan i backspegeln v26

Om något ligger uttrycket ”kollaps” närmare till hands eftersom månaden blev årets svagaste (en hundradelsprocentenhet sämre än i januari) i och med nedgång om 1,6%. Därmed visade sig varningen utifrån historiska mönster inför juni ha varit befogad. Den gångna månadens börsutveckling blev till och med svagare än genomsnittliga -0,9% de senaste 30 åren (data från 1996).

Trippel… Slutet på juni är alltid lite extra intressant då det även markerar kvartals- och inte minst halvårsskifte.  Tittar vi på de senaste tre månaderna blev uppgången 1,2% för OMXSPI-index vilket är ungefär i linje med det historiska genomsnittet sett till data för de cirka 30 senaste åren (+1,0%). Det var samtidigt tredje kvartalet i följd med positiv avkastning. Ser vi sedan till det första halvåret blev utfallet (+8,0%) betydligt bättre än det historiska snittet om 4,5%. Starkt bidragande här var förstår årets inledande kvartal.

Trend… Nedgången i juni till trots finns det så här långt ingen anledning att ifrågasätta den pågående upptrenden. I alla fall inte om man ser utifrån min egensnickrade tekniska analysmodell som jag har för (o)vana att uppdatera i samband med månadsskiften. Som framgår nedan avslutade OMXSPI-index månaden en bra bit ovan så väl 12- som 24 månaders glidande medelvärden som båda har ett positivt förhållande till varandra (det snabbare ligger överst).

Psykologi… Innan/om vi eventuellt får se nedslag så pass djupt som ned mot grafens blåa linje (12-månaders glidande medelvärde) kan det vara värt att damma av de psykologiska nivåerna som jag omnämnde i mina tidigare spalter. 1000-nivån är förstås självskriven här av förståeliga skäl. Den här gången sammanfaller det även med den jämna 10-procentsnivån (ca 993) från årsskiftet sett (903). Tittar vi nu med facit i hand nådde OMXSPI upp till 1007 som högst för att därefter vända ned. Sådant gör förstås att jag får vatten på min kvarn att börsen verkligen reagerar var femte procentenhet från årsskiftet sett. Av den anledningen kan 5-procentsnivån (948) vara extra intressant att bevaka på nedsidan. En nedgång dit ned ”för att hämta ny kraft” och göra ett nytt försök mot 1000-nivån vore i min värld allt annat än märkvärdigt. Om scenariot sedan spelar ut vet förstås varken jag eller någon annan.

OMXSPI manad kronika

Q3… Givet trendgrafens utseende där avvikelsen från medelvärdena är påtaglig finns det tveklöst risk för en nära förestående rekyl. Vill det sig illa kan vi alltså få en ordentlig korrektion (10% från toppnivån sett) utan att en sådan skulle rasera den tekniskt positiva trendbilden. Även säsongsmässigt finns det skäl för viss oro. Historiskt sett tenderar nämligen Q3 att vara årets svagaste kvartal då det är det enda med negativt avkastningsfacit sedan 1996 (-0,5%). I fjol sjönk exempelvis OMXSPI med 6,2% i Q2 och året innan dess blev tappet 3,8%. Samtidigt inflikar vän av ordning att utfallen var positiva under åren 2016–2021.

Juli… Svagt Q3 i all ära men faktum är att dess facit beror till mångt och mycket på svaghet som normalt sett infinner sig först under dess senare del (augusti och september). I juli har Stockholmsbörsen i regel bjudit på uppgångar även om OMXSPI ifjol tappade 0,4%. Tittar vi på samma datasamling som jag refererat till ovan framstår juli med sin genomsnittliga avkastning om +1,8% som årets fjärde bästa börsmånad.

USA… Kastar vi sedan ett öga bortom Atlanten noterar vi att även där har juli varit en bra börsmånad. För S&P 500 och Dow Jones har den precis som i fallet med Stockholmsbörsen visat sig vara den fjärde bästa på ett år med en genomsnittlig uppgång 1,1% respektive 1,3%. För teknologitunga Nasdaq är facit däremot klart sämre då juli med sina genomsnittliga +0,6% placerar sig först på nionde plats av samtliga 12. Det man möjligtvis kan trösta sig med är att utvecklingen i regel har varit starkare (+1,0%) om man tittar på enbart de åren då presidentvalet äger rum (omvänt för S&P 500 och Dow Jones där facit var något sämre med 1,0% respektive 0,9%).

Duvor… En sektor som ofta stuckit ut i positiv bemärkelse under juli (och då främst i Sverige där den har en relativt stor tyngd i index) är bank & finans. Om så blir fallet även i år får väl framtiden utvisa. Mottagandet av halvårsrapporterna blir antagligen det centrala här. Något som skulle kunna tala emot tydlig sektorstyrka just i år är möjligtvis det besked som Riksbanken gav efter veckans möte. Räntan förblev förvisso som väntat oförändrad men bedömningen den här gången blev att den under resterande delen av året kunde sänkas med 2 till 3 gånger. Tidigare pratade man som bekant om två möjliga sänkningar vilket innebär att beskedet var åt det mjukare hållet den här gången. Det intressanta här är förstås det faktum att det återstår fyra räntemöten i år. Skulle bedömningen om tre räntesänkningar visa sig stämma får den första nästan komma i augusti.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-07-01 06:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:13:57