Veckan i backspegeln… v30
Upp… Det var som upplagt för ny rekyl efter den kraftfulla uppgången veckan innan.
Börsveckan inleddes också mycket riktigt i moll. Men ju längre den gick desto positivare blev tongångarna och kulmen sammanföll med den amerikanska centralbankens räntebesked där räntan höjdes för andra gången på kort tid med 0,75%.
Mot högre höjder… Höjningen i sig får anses ha varit tämligen odramatisk ändå. De flesta var inställda på att FED skulle höja med just 0,75% och fokus riktades snarare mot vad man sa om framtiden eftersom det ju dröjer ett tag innan centralbanken sammanträder igen (september). Föga förvånande betonade FED-chefen Jerome Powell att inkommande inflationsdata blir mer eller mindre helt avgörande för hur stor eventuell nästa höjning blir. Han uteslöt inte att den skulle bli av lika stor magnitud som de två senaste men påpekade att inget beslut ännu är taget. Därmed ser det också ut som om mitt antagande att man skulle låta bli att röra räntan kort inför kongressvalet lär ha varit felaktigt. Stalltipset här och nu tycks vara ny höjning om 0,5% i september.
Bear market rally?… Mot bakgrund av den förhållandevis stora räntehöjningen samt utsikter för fortsatta sådana i höst kan börshaussen förstås te sig något märkligt. Teknologitunga Nasdaq som ju ofta pekas ut som den mest räntekänsliga börsen, steg exempelvis med drygt 4%. Men vem har sagt att börsen skall vara enkel att förstå sig på? Onsdagens uppgång var den 12:e i år där Nasdaq lyfte mer än 3% under en enskild handelsdag. Dessvärre tycks den här typen av rörelser känneteckna s.k. short-covering rallyn (blankningstäckningar). För de 12 kraftiga uppgångarna till trots är index alltjämt rejält ned i år.
Höjningar gillas… Och apropå kraftiga uppgångar. Veckans räntehöjning från FED var den fjärde i år. Tittar vi på de dagarna då centralbanken gav sina höjningsbesked noterar vi att börsen (S&P 500) har stigit med i genomsnitt 2,3%. Den 16/3 då räntan höjdes första gången (0,25%) steg S&P 500 med 2,2%. Sju veckor senare när räntehöjningstakten dubblades (0,5%) blev uppgången för samma index nära 3%. 15/6 då räntan rekordhöjdes (0,75%) blev marknadsreaktionen 1,5% och i veckan steg index med 2,6%. S&P 500 är med andra ord upp drygt 9% om man enbart tar hänsyn till räntehöjningsdagarna. Smått osannolikt facit. Kanske borde man rent av hoppas på en räntehöjning i veckan?
V… Efter den sanslöst dåliga börsutvecklingen i juni (-11,8%) blev juli desto roligare historia. Stockholmsbörsen steg totalt sett med 12,0% vilket onekligen har stärkt sentimentet bland placerarna där ute. En och annan hoppas säkert på att utvecklingen i juli kan visa sig vara startskottet för en återhämtning á la det vi såg inträffa i april 2020 (efter coronakraschen i mars). Spontant är jag inte helt övertygad om att så kommer att bli fallet. Vi bör trots allt inte glömma bort att stark utveckling i juli är snarare regel än undantag. Under ”min börstid” (från 1995 och framåt) har den genomsnittliga utvecklingen varit +1,9% (årets siffra inkluderad). Med det sagt bör man förstås påpeka att årets prestation var den bästa under alla dessa år.
Augusti… Är juli generellt sett en stark börsmånad så är det dessvärre inget vi kan säga om augusti som nu ligger framför oss. Tittar vi på utvecklingen från 1996 och framåt har OMXSPI-index backat i genomsnitt 1,1% under månaden. Det gör augusti till årets sämsta börsmånad tätt följt av juni och september. 12 av sammanlagt 26 gånger har Stockholmsbörsen sjunkit under månaden i fråga. Värt att omnämna är det faktum att de två senaste åren har avvikit från nämnda regel. Varför? Jo, tittar man på det historiska underlaget från 1996 har vi inte haft tre påföljande år med positiv börsavkastning i augusti. Är det äntligen dags?
Se upp… Omöjligt är det förstås inte. Frågan är dock om inte mantrat ”köp till sillen, sälj till kräftorna” ändå kan vara värd att följa just i år. För utöver det vanliga säsongsmönstret som omnämndes ovan finns det ännu en anledning att se upp. Åtminstone för den mer kortsiktige. Tittar vi på hur Stockholmsbörsen har betett sig i år ser vi ett tydligt mönster med tydliga vändningar under inledningen på varje månad. Den senaste lågpunkten ägde rum i samband med föregående månadsskifte (juni/juli). Fortsätter trenden finns det onekligen risk för någon form av topp i inledningen på augusti.