Veckan i backspegeln… v31

Milstolpe… Det som vid årsskiftet framstod som relativt avlägset har blivit fullt realistiskt i takt med fortsatta börsuppgångar. Och i onsdags blev det till slut verklighet.

Veckan i backspegeln v31

Jag syftar förstås på OMXSPI-indexets passering av den psykologiskt viktiga drömgränsen i form av 1000-nivån. En smått ofattbar bedrift då det trots allt handlar om en kursuppgång motsvarande drygt 30% från årsskiftet som ju kan jämföras med mer än dubbla årsavkastningar. Även det betydligt smalare indexet som består av de 30 största svenska bolagen, OMXS30, tog sig för övrigt förbi en ny gräns då 2400 passerades dagen därpå. Snacka om styrka.  

Annons

Köp till sillen… sälj till kräftorna? Säga vad man vill men den som följde det gamla svenska talesättet just i år har lyckats osedvanligt bra. Sedan Midsommar har Stockholmsbörsen stigit med 8,6% vilket får anses vara en fantastiskt stark utveckling. Lite hårdraget motsvarar ju uppgången mer än en halvårs avkastning och allt det inom loppet av ca sex (6) veckor.

St Ledgers day… Sämre har det däremot gått för den som följde det välkända mantrat ”Sell in may and go away” även om vi inte riktigt har facit ännu. Sedan inledningen på maj har nämligen Stockholmsbörsen stigit med 10,9% vilket just nu antyder att talesättet i år inte leder till vägvinnande affärsupplägg. Å andra sidan är det fortfarande ca 5 veckor kvar till St Ledgers day som ju är bitsatsen i nämnda mantra (”don´t come back until St Ledgers day). Mycket kan med andra ord fortfarande hända och vän av ordning inflikar förstås att augusti har en historik av svaghet. Men ”so far so good” som man säger. 

Jackson Hole… Det som skulle kunna ställa till det är kommande centralbanksmöte som äger rum i slutet av augusti (26-28 augusti) och som historiskt sett har bjudit på viktiga besked. Även om många marknadsaktörer sakta men säkert har börjat förlika sig med det faktum att det snart är dags att börja lyfta av en del krisåtgärder, ser nog en del andra just den typen av besked som en signal för att det kan bli dags att inleda vinsthemtagningar efter en tid av osedvanligt stark börsutveckling.

Duvar och hökar… Åsikterna huruvida stimulansneddragning (tapering) kommer att aviseras på konferensen i Jackson Hole går just nu isär bland bedömarna. En av FED-ledamöterna (och inte vem som helst utan en av huvudkandidater att ersätta Jerome Powell i februari om denne mot förmodan inte skulle få förnyat mandat) sa i veckans tal att Fed bättre kan utvärdera beslutskriterierna när september månads statistik ligger på bordet. Dessa data publiceras som bekant först i början på oktober vilket kan tänkas minska sannolikheten för avisering av ”tapering-åtgärder” redan nu. Detta rimmar också ganska väl med Powells uttalanden efter senaste FED-mötet men går samtidigt på tvärs mot en annan betydelsefull FED-ladamots dito (Bullard) som allra helst hade velat att programmet skulle vara helt avslutat i mars nästa år.

Mystik… Den amerikanska 10-åringen förbryllar just nu oerhört många. Efter att för bara några månader sedan ha varit uppe i intervallet 1,70-1,80% har den nu sjunkit till 1,10-1,20% vilket inte är långt ifrån årslägsta. Att så sker i ett läge då tillväxten är rekordhög (USA:s BNP steg med 6,5% i Q2) och en del bedömare talar om en ekonomisk supercykel är förstås ganska svårt att få ihop för en utomstående betraktare. Fallande räntenivåer är i regel tecken på motsatsen. Hastigheten i rörelsen är därtill sådan att en del frågar sig vad det är för obehag som räntemarknaden ser framför sig.  

Optimism… Första veckan i månaden innebär i vanlig ordning en hel del makroekonomisk statistik. Vi fick bl.a. ta del av diverse inköpschefsindex som trots överlag lägre noteringar fortsätter indikera styrka. Från euroområdet rapporteras inköpschefsindexet för industrin på 62,8 i juli (63,4). I Sverige var motsvarande siffra 65,3 i juli (65,4). Det handlar om den fjärde högsta nivån i indexets historia. Bara en sådan sak. I USA sjönk ISM till 59,5 i juli (60,6) men även där befinner sig alltså index på hälsosamt höga nivåer som antyder god tillväxttakt. Klart svagast är däremot läget i Kina där inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,3 i juli (51,3) och därmed ligger på gränsen mellan tillväxt och kontraktion.

Delta… När kinesisk ekonomi hostar drabbas världsekonomin av kraftig förkylning finns det en del som säger. Sett mot bakgrund av ovanstående kan möjligtvis temporärt tuffare tider stunda. Få kan nämligen ha missat att deltavarianten av coronaviruset sprider sig som en löpeld för närvarande och orsakar en hel del problem i just Asien där länderna inte alls har kommit särskilt långt i vaccinationsprocessen. De av oss som trodde (hoppades?) på att pandemin äntligen börjar släppa taget om den globala ekonomin ser ut att behöva tänka om.

NFP… Första fredagen i månaden är som vanligt tidpunkten för starkt emotsedd arbetsmarknadsstatistik (non narm payrolls) från USA. Veckans siffror (avseende juli) gjorde gällande att antalet sysselsatta ökade med 943 000 personer vilket var något fler än förväntade 870 000. Arbetslösheten minskade däremot med 0,5% till 5,4% jämfört med junis notering (5,9%). Löneinflationen blev 0,4% i juli vilket innebar 4,0% i årstakt. Båda siffrorna var högre än analytikernas estimat.

Scenförändring… Ni minns kanske att jag för någon vecka sedan nämnde att insynspersonerna fortsatte att shoppa loss. Idag är bilden något annorlunda. Tittar man på de senaste två veckornas transaktioner är det säljaktiviteten som dominerar. I alla fall vad beträffar värdet på affärerna. För medan antalet transaktioner fördelas ungefär lika mellan köp- och säljdito så är det sammanlagda värdet på försäljningarna mångdubbelt större. Trendbrott eller tillfälligt hack i kurvan inför en förmodat säsongsvag sensommar/höst?   

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-08-09 12:48:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:41