Veckan i backspegeln… v31

”Köp till sillen… sälj till kräftorna” är ett tämligen populärt svenskt aktiemantra. I år ser det ut att ha varit oerhört gångbart talesätt.

Veckan i backspegeln v31 2

Sedan midsommar har OMXSPI-index stigit med ca 10% och många aktier långt mycket mer än det. Den stora frågan nu är förstås om man skall säkra hem vinsterna nu när kräftskivorna drar igång eller ligga kvar med förhoppningen att det värsta nu är över?

Perspektiv… Att ge ett tydligt svar på ovanstående är inte det allra lättaste. Detta då det till viss del är avhängigt den tidshorisont man har på sina investeringar. Är man kortsiktigt lagd är det nog läge att se över risknivån. En så pass kraftig stegring som den vi har sett under framför allt juli är tämligen ovanligt fenomen. Det är inte utan att tankarna går till ett annat talesätt: ”den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket”.

Cold war 2.0… Ovanstående ser också ut att ha varit mantrat för en rad placerare där ute som passade på att vinstsäkra. Veckan inleddes skakigt vilket kanske inte var särskilt märkvärdigt. Dels givet det faktum att juli bjöd på bästa månadsutvecklingen på mer än ett decennium. Dels eftersom ökade spänningar mellan Kina och USA inte är vad man allra helst vill se i det här skedet. Och säga vad man vill men stundtals var retoriken kring Nancy Pelosis förmodade Taiwanbesök tämligen obehaglig. Kina varnade exempelvis för ett militärt ingripande vilket fick hela regionens försvarsflottor i beredskap.

Proportioner… Att en politikers besök i ett land rör upp så pass starka känslor kan förstås tyckas något märkligt. Nu betraktar så klart kinesiska ledare Taiwan som egen mark men det är trots allt inte första gången som amerikanska företrädare besöker ön. Så sent som i april/maj fanns en rad amerikanska senatorer på besök där. Förvisso handlade det då inte om USA:s talman (som skulle kunna bli president givet vissa omständigheter) men nog känns de kinesiska myndigheternas upprördhet något ”överdimensionerad”.

Sentimentskifte?… Politik är dock en synnerligen svår materia att förstå sig på. Låt oss därför lämna det därhän. Det intressanta här är dock att börsen såg ut att ta det hela med fattning. Tidigare då negativt tolkningsföreträde gällde det mesta, hade den här typen av nyheter snabbt fått marknaden att sjunka och kanske rent av drabbas av smärre panik. Den här gången tycks dock reaktionerna ha varit behärskade. Stockholmsbörsen föll visserligen 2,5% i veckan men större delen av nergången kan nog tillskrivas reaktionen på den starka amerikanska arbetsmarknadsstatistiken.

Recession… För trots att de flesta numera pratar om recession visar inte arbetsmarknaden i USA några tydliga tecken på en sådan. Antalet jobbtillfällen ökade under juli med 528 000 vilket var mer än dubbelt så starkt än vad som hade förväntats. I och med julisiffran har den amerikansk marknaden återhämtat hela nedgången i spåren av pandemin. Arbetslösheten är nu åter nere på 3,5% vilket inte överensstämmer med en lågkonjunktur.

10 åringen… Den starka statistiken fick dollarn att stärkas något och räntorna att vända upp. Inte undra på det då utfallet ökar sannolikheten att FED fortsätter att strama åt för att komma åt inflationen. Tittar vi på vad som kan ha legat bakom den pånyttfödda optimismen i juli är det troligtvis just utvecklingen för dessa båda. Dollarns uppgång hade mattats av efter en tids av klart stigande tendens men 10-åringen mer eller mindre har ”kollapsat”. Att jag använder det ordet beror på det faktum att det är oerhört länge sedan som vi fick en så pass kraftig rörelse på så pass kort tid som nu fallet har varit sedan mitten på juni då 10-åringen nuddade vid 3,5% (idag 2,8% och har varit i närheten av 2,5 som lägst).

10 aringen till kronikan

Beslutsångest… Tycker du att årets börs har varit synnerligen svårnavigerad är du inte alldeles ensam om det. Räntemarknaden sägs ofta vara betydligt smartare än aktiedito. Att den senast nämnda har vacklat i tron om framtiden behöver jag sannolikt inte påpeka. Men faktum är att även räntemarknaden har haft svårt att bestämma sig vartåt det lutar. Som framgår av grafen inleddes året med en rejäl stegring där 10-årsräntan mer än dubblades inom loppet av knappt ett halvår (från 1,5 till 3,5%). Därefter har den på så kort tid som en dryg månad gett tillbaka halva uppgången.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-08-08 13:30:00
Ändrad 2025-01-24 08:16:24