Veckan i backspegeln… v32

The End… Tiden går verkligen fort. I synnerhet om man har roligt men faktiskt även oberoende av om man har det eller ej.

Veckan i backspegeln v32

Årets semesterupplaga blev definitivt något annorlunda för flertalet av oss givet rådande omständigheter (covid-19). Att jag använder order ”blev” beror helt enkelt på det enkla faktum att hemestern från och med nu är slut för undertecknad. Nästa vecka återgår Newsletterutgivningen till det normala, dvs två nummer varje vecka.

Happy days… Tittar vi på marknaden har det varit en minst sagt rolig sommarperiod. Från 1 juni då vi inledde vår sommarutgivning, fram till i fredags har Stockholmsbörsen stigit med omkring 10% och ligger numera ovan årsskiftesnivån. En riktigt stark utveckling som ändå inte kan mäta sig med motsvarande för teknologitunga Nasdaq som redan har tagit ut ATH med råge för att i veckan för första gången någonsin avsluta handeln ovan 11 000. Är det hausse eller är det hausse?

Annons

Besked… Veckans kanske allra mest intressanta siffra för svenskt vidkommande var förstås andra kvartalets BNP. Den skulle ju ge svaret på om den svenska coronastrategin har varit betydligt skonsammare för ekonomin än vad omvärldens val var (en effekt som man så här långt, dessvärre, inte kan se vad hälsoaspekten beträffar). Och nog har så varit fallet. BNP sjönk förvisso med 8,6% under Q2 men detta kan ju jämföras med tvåsiffriga nedgångstal i de flesta andra europeiska länder och 9,5% i exempelvis USA.  

Halvfullt glas… Bättre än andra eller bäst bland de usla? Den relativt sett bättre BNP-siffran till trots (i alla fall ställt mot omvärldens dito) var utfallet ändå att betrakta som en besvikelse. Analytikerna hade hoppats på nära en procentenhets lägre tapp och själv hade jag faktiskt hoppats på ett ännu bättre utfall och därmed en bekräftelse på att valet av strategi har varit rätt, även om de ekonomiska aspekterna ej uppges ha legat till grund för beslutet hur man än hade valt att agera. Nu blev det inte riktigt på detta sätt men då skall man också komma ihåg att siffrorna så här långt är preliminära.

Time will tell… Det vore förstås ändå kul att kunna konstatera att Sverige klarade den ekonomiska coronakrisen bättre än omvärldens ekonomier gjort. Men så enkelt är det faktiskt inte. Dels vet vi inte alls något om återhämtningens takt. Det vi vet att den har kommit igång efter hävda restriktioner. I omvärlden kan effekten vara betydligt kraftfullare än vad den blir här hemma eftersom de svenska restriktionerna inte hävs i samma utsträckning (vidtagna åtgärder har från start varit av uthållig karaktär). Dessutom vet vi förstås inte vad som händer med viruset i höst samt hur dess eventuella nya vågor slår mot de olika samhällena. Förhoppningen här är förstås att Sverige klarar de kommande vågorna bättre i kraft av högre immunitet bland landets medborgare. Men teori är en sak, praktik som bekant en helt annan.

Cash is NOT king… Tittar man på valutamarknaden ser man dock att världen har noterat den svenska strategins fördelar avseende ekonomi. Kronan har stärkts vilket till mångt och mycket beror just på BNP fallets mildare grad och därmed även mindre omfattande behov av stimulansåtgärder. Gigantiska sådana från FED samt den amerikanska administrationen (nya checkar uppges snart vara på väg till amerikanska medborgare) har fått i synnerhet dollarn på fall vilket belackarna jämför med en devalvering. Det är i ljuset av detta som man sannolikt får betrakta börsens styrka (många föredrar helt enkelt aktier före ”cash” hur högt än de förstnämnda må värderas), och inte minst guldets branta stegring.

Sky is the limit… Och på tal om guld. I veckan fortsatte uppgången bortom den magiska 2000-dollars gränsen. Därmed befinner sig ädelmetallen på helt obruten mark, nivåer där den aldrig tidigare har handlats på. I och med det finns det i dagsläget inte längre några tekniska hinder för hur högt priset kan stiga. Varför nämner jag det här? Jo, guldprisets utveckling skulle mycket väl kunna trigga igång en ny spekulationsvåg i kryptovalutorna. Att jag inte är helt ensam om nämnda tankegång syns tydligt i ”det digitala guldets” (som bitcoin ibland kallas) prissättning. Kursen bröt nyligen upp över 10 000 usd vilket fick priset att mer eller mindre omedelbart stiga till 12 000 usd. Fortfarande är det dock en bra bit kvar att vandra till forna rekordhöjder (2017 nådde priset 20 089 usd som högst) vilket i sig kan te sig lockande för de allra mest spekulativa. Och att Robin Hood placerarna kan driva kurser har vi sett förr.

Sist men inte minst… Och apropå spekulation. Om det nu mot förmodan finns någon som inte riktigt vill skriva under att det just nu råder närmast exceptionell hausse så är det nog läge att tänka om. Under torsdagen meddelade det på Spotlight listan noterade svenska Alteco att en person hade blivit botad från covid-19 tack vare en behandling där bolagets produkt var en av komponenterna (dock utan att ha med själva virusbekämpningen att göra). Marknaden svarade med att höja aktien med 500% (från 1 krona till 6 som högst) vilket förstås får betraktas som smått absurt. Men vad värre är så slutade galenskapen inte där. Uppgången ackompanjerades nämligen av en närmast exceptionell volym. Inte mindre än 47 miljoner aktier omsattes vilket motsvarar den sammanlagda volymen i handeln med Altecos aktier under, hör och häpna, de senaste fyra (4) åren. Detta kan för övrigt ställas i relation till att det totala antalet utestående aktier i bolaget som är 50 miljoner.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-08-12 14:28:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:52