Veckan i backspegeln… v32
Äntligen… Det har talats om den länge men först nu tycks man i USA ha kommit överens om den största infrastruktursatsningen i modern tid.
Det blev förvisso inte några 2 300 miljarder dollar som det talades om från början utan knappt hälften (1 000 miljarder). Icke desto mindre handlar det om en enorm summa pengar (nära 70 gånger större än Marshallplanen efter WWII) som inte bara skapar nya jobb men ökar även effektiviteten i den amerikanska ekonomin som en konsekvens av att man rustar upp eftersatta vägar, broar, tunnlar, flygplatser, hamnar, järnvägsnät och elnät. Satsningen är förstås inte gratis och kommer i ett läge då skuldsättningen skenar. Enligt kongressens oberoende budgetkontor beräknas paketet öka budgetunderskottet med 256 miljarder dollar under de kommande 10 åren. Men det lär det nog vara värt till skillnad mot en del annat man lägger pengar på. Inget nämnt, inget glömt.
Transitory… Efter tre månader i följd med kraftigt stigande amerikansk inflation var det nog många som kände fjärilar i magen inför veckans KPI-siffra avseende juli. Skulle inflationen verkligen kunna betraktas som övergående om den som vissa bedömare befarade skulle ta sig bortom 5,4% som noterades i juni? Farhågor som dessbättre visade sig vara obefogade. Konsumentpriserna steg förvisso med 0,5% i juli jämfört med juni men det var trots det en ökning om oförändrade 5,4% jämfört med samma månad året innan. Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, ökade till och med något mindre än förväntningarna (0,3% i juli och 4,3% jämfört med samma månad i fjol).
FN ryter till… Få kan nog ha missat FN-rapporten avseende de pågående klimatförändringarna som publicerades i veckan. Slutsatsen i denna är att sannolikheten är allt högre för att det är människan som bär skulden till de klimatmässiga försämringar som allt fler upplever världen över (värmeböljor, torka, bränder, naturkatastrofer m m). Varför nämner jag det här? Jo, jag tror att den här rapporten får oerhört stora implikationer oavsett om man håller med den eller ej. Är det vi människor som är boven så är det också vi som får ställa saker och ting till rätta.
Peak Oil 2.0… Den kanske allra mest naturliga följden blir att allehanda utsläpp kommer att bekämpas ännu hårdare. En konsekvens av det kan bli att den fossila industrin får det successivt (ännu) mycket svårare att finna finansiering till nya prospekteringsprojekt vilket får som konsekvens att allt mindre nya oljekällor kommer att hittas. Färre källor lär innebära mindre olja vilket osökt lär leda till stigande oljepriser då efterfrågan sannolikt förblir tämligen konstant under ett antal år till.
Elektrifiering… En annan följd av nämnda rapport tror jag blir att elektrifieringen av västerländska samhällen kommer att påskyndas ytterligare. Detta lär förstås minska efterfrågan på fossila bränslen över tid men kommer även kräva enorma investeringar i elförsörjning och överföringskapacitet. Knappt något samhälle idag är nog redo för att klara av de behov som exempelvis simultan laddning av miljontals elbilar innebär. Sverige är det definitivt inte vilket vi fick erfara så sent som i vintras när priserna i södra delar av landet rusade okontrollerat.
Stormaktsskifte?... Ett land som skulle kunna hamna i förarsätet givet ovanstående (bortsett från Ryssland och diverse ekonomier i Mellanöstern som åtminstone på kort sikt torde kunna dra nytta av oljeprisets eventuella stegring) är Frankrike med sin välutvecklade kärnkraftsindustri. Det är ingen tillfällighet att just Macron & Co hör till de allra mest högljudda anhängarna av ökad grad av elektrifiering. En välfungerande eltillförsel kan ju mycket väl (åtminstone i teorin) medföra rejält ökad konkurrenskraft för Frankrike på bekostnad av bl.a. Tyskland som ju efter den japanska kärnkraftsolyckan i Fukushima har beslutat att förlita sig helt på energi från sol- och vindkraftsindustri.
Bomb… Och på tal om att Frankrike kan dra det längsta strået. Klimatfrågan i all ära men veckans kanske allra största snackis har nog ändå varit fotbollsspelaren Lionel Messi och hans oväntade övergång från Barcelona till franska Paris Saint Germain. En flytt som har väckt en osedvanlig känslostorm världen över. Självfallet är en sådan händelse viktig även i börssammanhang. För medan Telia och Cmore som ju har rättigheter för spanska La Liga fram till 2026 inte riktigt kan vara nöjda med nämnda övergång, så är mungiporna definitivt uppåt hos konkurrenten Nent/Viaplay (+6% i veckan) när marknadens kanske allra största affischnamn kommer att finnas i det egna utbudet. Den enes död, den andres bröd.
Volatilitetsökning… Under den senaste veckan har vi fått se ovanligt många aktier röra sig med tvåsiffriga procentuella tal. I en del fall har det handlat om upp/nedgångar på bortåt 20%. Det är högst ovanligt och faktiskt inte särskilt friskt. Det är nämligen oerhört sällan som det finns anledningar till den typen av kursreaktioner i spåren av kvartalsrapporter och definitivt inte 10-tal gånger per vecka. Det kan förstås bero på sommartunn likviditetsnivå på börsen. Jag ser det nog trots allt som ett varningstecken och signal på extrem spekulationsvilja i marknaden.
Insiderrapport… Förra veckan nämnde jag att flödena från insynspersonerna i slutet på juli har vänt från köp till sälj. Under den gångna veckan har tendensen kvarstått enligt uppgifter hämtade från ägardatabasen Holdings. Förvisso tycks inga jättevolymer ha förmedlats men värdet på säljtransaktionerna (103 Mkr) har varit ca fem (5) gånger högre än köpdito (22 Mkr). Listan över de mer iögonfallande transaktionerna finner ni som vanligt längre fram i dagens tidning.