Veckan i backspegeln… v32

Dead cat bounce? … Efter rejält negativ inledning av augusti såg det äntligen ut att kunna bli en (välbehövlig) upprekyl under gångna veckan.

Veckan i backspegeln v32 3

Dessvärre lyckades dock inte den positiva tendensen hålla i sig veckan ut. Fredagens nedgång gjorde att också den här veckan blev negativ. I backspegeln känns nu uppgången i inledningen av den mer som ”uppstuds från ett översålt läge” än starten på en period mer ett mer positivt momentum. Men så är även de ekonomiska omständigheterna på hemmaplan tämligen besvärande. Känslan är nämligen att marknaden har skiftat fokus något. Tidigare var den globala (och i synnerhet amerikanska) utvecklingen den som visade vägen för Stockholmsbörsen. Idag tycks prissättningen i betydligt större omfattning utgå ifrån vad som försiggår här hemma.

Hans dröjer sig kvar… Och nog tycks molnen på den svenska ekonomihimlen ha mörknat. Skall man tro Konjunkturinstitutet så är stormen Hans här för att stanna. I veckan reviderade KI nämligen sin BNP-prognos tämligen substantiellt. I alla fall vad detta år anbelangar. BNP förväntas nämligen krympa med 0,9% under 2023 vilket kan jämföras med förra prognosen som löd -0,4%. En rejäl nedskrivning av förväntningarna med andra ord. Nästa år tror KI att BNP återgår till tillväxt och ökar med 1,2%. Här hade man tidigare spått ökning om 1,4%. Arbetslösheten tros stiga bortom 8% under 2024.

Båten tar in vatten… Var ovanstående inte dystert nog så förutspås Sverige få den lägsta tillväxten i hela EU under 2023. Att regeringen i det läget inte vågar gå fram med någon form av stimulans i rädsla för inflationen är förstås en gåta. Nog finns det en hel rad åtgärder som höstbudgeten borde kunna innehålla utan att gå på tvärs med Riksbankens inflationsbekämpning. Sedan är förstås frågan hur mycket som Elisabeth Svantesson egentligen borde snegla på en Riksbank som ju från tid till annan kommer på briljanta idéer såsom ”minusräntor” i en högkonjunktur. Är det någon gång som finansstimulanser lär behövas är det nog framöver.

Annons

Deflation… Särdeles bra går det inte heller för den kinesiska ekonomin som ju är långt mycket viktigare än vad den svenska är. I alla fall i ett globalt perspektiv. Under sommaren har man sett tydligt deflatoriska tendenser där även producentpriserna har sjunkit stadigt (-4,4% i juli). Paradoxalt nog kan just den svagheten tolkas som positivt för övriga världen. För det första exporterar Kina just nu deflation till omvärlden, för det andra kan den allt svagare ekonomin framtvinga nya stimulanspaket från makthavarnas sida. Det har hänt förr så att säga.

Inflation…Veckans viktigaste statistik var annars amerikanska KPI-siffror för juli. Men den som hade hoppats på någon form av överraskning blev troligtvis besviken. Utfallet var helt i linje med marknadens förhandstips. Såsom förväntat (bl.a. till följd av baseffekter) var inflationstakten i juli högre än motsvarande i juni. I årstakt summerades inflationen till 3,2% (3,0% i juni) medan kärn-inflationen angavs till 4,7% (4,8% i juni).

Upp = ned… Inflationsutfallet ovan lär inte förändra FED:s syn på framtida behov av räntejusteringar. Någon direkt anledning att höja igen i september finns dock inte heller här och nu. Inflationsuppgången till trots (från 3,0 till 3,2%) är inflationstrycket faktiskt nedåtriktad. Uppgången är nämligen en strikt matematisk effekt och beror på det faktum att inflationstrycket i juni 2022 var 9,1% medan motsvarande siffra i juli var 8,5%. Justerar man för ovanstående (ett alltmer populärt uttryck i ekonomiska sammanhang) är riktningen rätt. Sedan om det går i önskvärd takt får någon annan (läs: FED) avgöra.  

Dansk dynamit… Jag har tidigare inom ramen för den här spalten nämnt att vi helt enkelt får gilla läget och vänja oss vid extrema rörelser i spåren av kvartalsrapporter eller andra normalt sett kurspåverkande nyheter. Bland såväl stort som smått. Reaktionen på Novo Nordisk Select-studie visar med all önskvärd tydlighet vad jag menar. Att aktien stiger drygt 17% får ju tveklöst ses som anmärkningsvärt. Förvisso var studieutfallet helt klart positivt men långt ifrån helt oväntat. Förväntningarna på bolaget är nämligen alltid högt ställda. Och med all rätt. För nog är Novo Nordisk ett fantastiskt bolag. Om inte annat så syntes det tydligt när Q2-rapporten publicerades i veckan där både försäljning och resultat ökade med 29 respektive 30%. Det är få bolag av den storleken förunnat och då var ändå utfallet marginellt lägre än estimaten. På tal om höga förväntningar.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-08-14 14:30:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:00