Veckan i backspegeln… v33

Säsongsmönster… Humbug eller inte men faktum är att den gångna veckan då Stockholmsbörsen tappade 1,4% var så här långt årets fjärde sämsta.

Veckan i backspegeln v33

Vore det inte för den starka återhämtningen i fredags (+1,2%) hade den kunnat bli årets svagaste.  När nu drygt en vecka av börsmånaden återstår så ser det faktiskt återigen ut som om augusti kan bli årets svagaste börsmånad. Vill det sig riktigt illa kan den till och med bjuda på negativ avkastning. Den svagaste börsmånaden hittills i år har nämligen juni varit. OMXSPI ökade då med 0,46% (!)

Annons

Trigger… Lyssnar man till vad olika börsbedömare förklarar veckans nedgång med är FEDs tapering det som lyfts fram av de allra flesta. Det faktum att kommitténs ledamöter diskuterade frågan på sitt senaste möte gör att allt fler förväntar sig officiellt besked i närtid, kanske redan i samband med Jackson Hole nästa vecka. Att ett ”tapering” besked förr eller senare skulle komma kan dock inte komma som en överraskning för någon. Det var ju trots allt en krisåtgärd i spåren av pandemiutbrottet i fjol. Pandemin är förstås inte tyglad ännu (långt ifrån) men dess allra värsta följder bör ju vara det i detta skede. I alla fall i USA vilket ju primärt är FED:s hemmaplan.  

TINA… Att börserna faller på beskedet att FED gör sig redo för att skala ned obligationsköpen är inget som förvånar. Frågan är hur långvarig effekten kan tänkas bli? Dels lär nedtrappningen ta tid när den väl inleds (det lär med största sannolikhet inte ske i september utan tidigast i oktober och kanske rent av senare), dels lär penningpolitiken fortsatt vara extremt ackommoderande även då givet gällande ränteläge. Någon snar ändring på den fronten tycks inte ligga i korten och alternativen till aktiemarknaden är således få om ens någon.

Transitory… Börsen är må hända lite ansträngd och det saknas inte anomalier som antyder att den skulle må bra av viss avkylning för att städa ut det allra värsta. Icke desto mindre känns en eventuell ”tapering-korrektion” som ännu ett köpläge inför hösten och vintern. Om inte annat tyder 10-årsrän på 1,25% på det. Förvisso antyder en del bedömare att den låga nivån bör tolkas som räntemarknadens varning avseende framtida tillväxt men även här är åsikterna delade. Räntefallet i somras kan ju faktiskt lika gärna bero på att räntehandlarna har insett att den kraftiga inflationsoron från inledningen på året då 10-åringen stack upp mot 1,75% som högst, var rejält överdriven. Kanske har FED rätt i bedömningen om att inflationshotet är av övergående karaktär?

Svarta svanar… Att undertecknad hör till den sakta utdöende (i digitaliseringens era) skara s.k. ”gold bugs” (förespråkare för guld) känner de flesta läsare säkert till. Desto roligare när det visar sig att det även finns andra som lockas till ädelmetallen. I veckan kunde man nämligen läsa att dataanalysbolaget Palantir under inledningen av den här månaden har köpt guldtackor för drygt 50 miljoner dollar eller närmare 450 Mkr som ett slags skydd för oväntade händelser som skulle kunna skaka om världens ekonomi. Frågan är förstås vad i dataanalysen som har föranlett detta beslut? Är det ovan nämnda räntemarknaden behöver man kanske inte vara allt för orolig. Är det något annat blir ju analysbolaget intresset för guld desto mer oroväckande.

Tecken i tiden… Förra veckan förundrades jag av stort antal kraftiga reaktioner i anslutning till rapporter (eller andra nyheter). Under den gångna veckan har utvecklingen fortsatt och till och med eskalerat något. BTS steg exempelvis hela 27% i spåren av sin rapport. Nog för att det var en oerhört stark sådan men aktien var ju faktiskt upp 60% från årsskiftet fram till dagen då den publicerades. Ett starkt kvartal är förstås oerhört positivt men det handlar trots allt om ett kvartal som därtill jämförs med kanske tidernas allra svagaste sådan.

Investmentbolag… Den senaste veckans nedgång har letts av investmentbolag efter att marknaden tycks ha upptäckt att så gott som samtliga handlas med rejäla premier snarare än rabatt vilket ju har hört till vanligheterna förr i tiden. Nog känns också premier i investmentbolag som ytterligare en form av anomali på dagens börs, i synnerhet för sådana som knappt gör några förändringar i sina ”portföljer” och som därtill är relativt enkla att kopiera. Att detta korrigeras är snarare naturligt än direkt oroväckande.

I brist på annat… En delförklaring till investmentbolagens starka utveckling på börsen förefaller nog vara ett tydligt tecken på att det råder lite av en idétorka hos fondförvaltarna där ute. Vet man inte var pengarna som strömmar in i fonderna skall placeras är det inte onaturligt att de hamnar just i investmentbolagens aktier i väntan på nya idéer. I synnerhet för aktörer som inte kan lägga dem i FAANG-bolag som ju tycks ha utvecklats till ”en parkeringsplats” för många globala fondförvaltare.

Popcorn… Det blev stora rubriker i veckan när förvaltaren bakom oerhört populära tech ETF:erna, Cathie Wood, beskyllde Michael Burry (mannen som har gjort sig ett namn för att korrekt förutspått bolånebubblan i USA som föranledde finanskrisen 2008) för att inte förstå drivkrafterna bakom digitala bolagens affärsmodeller. Detta efter att det har blivit känt att han tagit negativa positioner i den av henne förvaltade ETF:en, ARK Innovation. Vem som får rätt eller fel återstår att se. Det går knappast att polemisera med att en hel del av Cathie Woods börsfavoriter har smått otroliga och närmast bubbelliknande värderingar. Samtidigt är Burrys negativa börssyn inte heller någon direkt hemlighet. Talat om börsbubbla har han gjort länge. Så inget nytt under solen där heller.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-08-23 11:54:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:38