Veckan i backspegeln… v34

Augusti… Det är förvisso två börsdagar kvar innan vi kan summera augusti men som läget ser ut just nu finns det goda förhoppningar om att årets upplaga bjuder på klart bättre utveckling än det historiska snittet. För medan Stockholmsbörsen historiskt sett har fallit med 1,2% är uppgången till dags dato 0,75%. Mycket kan förstås fortfarande förändras.

Veckan i backspegeln v34

September… Blickar vi framåt noterar vi att även september historiskt sett har hört till de sämre börsmånaderna på året. På Stockholmsbörsen har förvisso den genomsnittliga kursutvecklingen under de senaste 25 åren inte varit fullt lika svag som för augusti men genomsnittssiffran är ändå -0,6%. Att så är fallet beror på det faktum att just september vid inte mindre än fyra (4) tillfällen har bjudit på nedgångar överstigande 10%. Det är fler till antalet än någon annan enskild månad noteras för. Justerar man bort för dessa fyra utfall (justeringar för negativa utfall är ju allt mer populära inte minst i bolagens rapporter) har genomsnittsseptember bjudit på en uppgång om 1,6%. Slutsatsen skulle kunna vara att om det inte blir riktigt illa så kan det bli rätt bra ändå.

Annons

Visste du att… Tittar vi på de amerikanska statistiksiffrorna är de också tämligen nedslående. Samtliga viktiga index (S&P 500, Dow Jones och Nasdaq) har september som sin sämsta börsmånad historiskt sett. Tittar man på de senaste 70 åren (från 1950 och framåt) har den sammanlagda avkastningen för S&P 500 varit -30%(!). Motsvarande siffra för betydligt smalare Dow Jones index är fasansfulla -44%. Dessvärre har jag inte lika lång statistik för Nasdaq men antar att även den antagligen är föga smickrande. Från 1971 och framåt är nämligen den sammanlagda avkastningen för det teknologitunga indexet under september -23%.

Se upp… Som synes ovan har september varit en börsmånad då det rent generellt har varit ganska lätt att hålla sig för skratt. Den ”period i perioden” som sticker ut som allra mest negativ är 20–26 september som faktiskt historiskt sett är den i genomsnitt längsta sammansatta nedgångsperioden på hela året (antalet nedgångsdagar i följd). Är det någon gång som oddsen förefaller vara riktigt bra för säljstrategier är det nog just då. I år sammanfaller den här perioden för övrigt med FED-mötet. Med allt ovan sagt målar historien inte upp någon direkt dramatisk bild om man zoomar ut litegrann. För medan S&P 500 i genomsnitt har backat med 0,4% är motsvarande siffra för Nasdaq -0,6% (Dow Jones utveckling hamnar mittemellan).

Exit… Kastar vi tillbaka blickarna mot vår egna hemmaplan så kan vi konstatera att Sverige kommer att få en ny statsminister i år. Överraskande till viss del men ändå inte. Stefan Löfven nämnde ju redan tidigare att han och hans nygamla regering skulle avgå om man inte fick genom höstbudgeten. Och nog för att han har varit en skicklig förhandlare så här långt, men hur han skall få med sig både V och C vet nog varken han eller någon annan i det här skedet. Och nog måste det vara tröttsamt att ständigt behöva medla istället för att lägga fokus på allt som måste åtgärdas. Det är möjligtvis mot bakgrund av ovanstående som han nu valt att kasta in handduken och aviserat sin avgång till mediernas stora glädje (nytt ämne att grotta ned sig i). Marknaden gäspade däremot.

Betonghjärnor… Gäspar gör man även i fallet med Cementa. Uppenbarligen tror marknaden på någon form av lösning. Utan en sådan ligger ju tiotusentals jobb i farozonen. Inte bara hos Cementa utan även i bygg och logistikbranscherna och följaktligen systemkritiska banker. Med tanke på det senast nämnda borde man kanske åtminstone börja fundera på att tänka på att oroa sig om vi skall använda FED:s ordspråk. Cementa har nämligen inte fått något regelrätt avslag från någon ”petig miljöpartist” som en del vill få det till utan har helt enkelt lämnat in en fullständigt undermålig ansökan varvid en rättvisande bedömning inte ens kan utföras av den avsedda myndigheten. Att ta fram liknande brukar vara en tidskrävande process (år snarare än veckor eller månader) och nu börjar verkligen goda råd bli dyra. Istället pågår någon form av medial pajkastning där alla inblandande försöker göra sitt bästa för att blanda bort korten.

Rapportbonanza… Höstsäsongen har verkligen börjat nu. Under den gångna veckan publicerades faktiskt närmare 200 bolagsrapporter från små och medelstora bolag avseende årets andra kvartal. Sent omsider kan man tycka i ett läge då merparten av Q3 har passerat. Att läsa om hur efterfrågan var mellan april och juni är ju lite av ”yesterdays news”. Nu är det förvisso semestertider men så här ser det faktiskt ut varje kvartal. De bolag som rapporterar sista tillåtna veckan (Q2 skall rapporteras senast 31/8) har nämligen satt det i system. Ett underbetyg och kanske rent av ett skäl till att viss rabatt borde vara befogad. Klarar stora industrikoncern sammanställa kvartalsrapporter efter 2-4 veckor borde definitivt mindre bolag kunna göra det också. Skärpning, tack!

Enkelt knep… Nyligen rapporterade den svenska musiktjänsten Spotify att man avser att återköpa aktier för närmare 1 miljard dollar. Nog för att det känns något märkligt när förlustbringande bolag väljer att använda pengarna för att köpa egna aktier, men mottagandet blev väldigt bra. Efter en vecka hade aktien stigit med närmare 10% trots att inte en enda aktie hade återköpts. Marknaden verkar onekligen lättflörtad eller så har blankarna fått kalla fötter. Givet det senast nämnda torde återköpsbeslut övervägas av fler svenska styrelser. Idag är värdet för publika blankningar bland Stockholmsbörsens bolag (positioner överstigande 0,5% av kapitalet) närmare 24 miljarder kronor.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-08-31 10:01:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:36