Veckan i backspegeln… v34

Bruten svit… Det blev till slut sju påföljande börsdagar där OMXSPI-index backade.

Veckan i backspegeln v34 3

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2059 (27 augusti 2023)

En högst ovanlig svit måste man tillstå. Fem och sex dagar långa nedgångar har inträffat många gånger de senaste åren. Men en sju dagar lång nedgång har faktiskt inte ägt rum på nära fem år. Senast som så blev fallet var i oktober 2018. Den gången handlade det för övrigt om hela åtta negativa börsdagar i följd.

Årsvärsta… Och när vi nu talar om långa sviter. Det faktum att även den gångna veckan bjöd på negativ utveckling i sin helhet (OMXSPI-index backade med 0,4%) innebär att det nu är fjärde veckan i följd som Stockholmsbörsen faller. Det är en tämligen unik företeelse och faktiskt första gången som det händer i år. Senast vi hade en lika ihållande börsnedgång (fyra negativa börsveckor i följd) var för drygt ett år sedan, närmare bestämt på försommaren (maj/juni) ifjol.  

Ränterusning… Börsvagheten i augusti har ackompanjerats (eller snarare styrts) av en tämligen kraftig uppgång i långräntor. Den svenska 10-åringen har exempelvis nuddat vid 3-procentsnivån vilket senast var aktuellt för 12 år sedan. Den amerikanska motsvarigheten har varit uppe på nivåer (4,35%) som inte synts till sedan finanskrisen. Vad som är den exakta förklaringen bakom de kraftiga rörelserna tvistar de lärde om som bäst just nu. Det man som utomstående betraktare kan säga är att ”projekt nollränta” definitiv hör till historiska påfund som ej lär återkomma. Ben Bernanke som ju var en varm förespråkare av låg ränta och helikopterpengar (statliga bidrag) och som bl.a. mottog pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, skrattar nog hela vägen till banken. Vi andra möjligtvis något mindre.

Annons

Jippo… Och apropå centralbanksbankirer. I helgen tillbringar samtliga sådana med självaktning några dagar i amerikanska Jackson Hole. Det är från denna vackert belägna skidort som vi kommer att få återgivet hur tankegångarna går bland de allra mäktigaste. Att hoppas på särskilt duvaktiga utspel är sannolikt tämligen naivt. I FED:s intresse ligger att kyla av ekonomin snarare än tvärtom. I grund och botten lär det nog inte bli så mycket nytt även om symposiet ofta målas ut av media som direkt avgörande. Värt att komma ihåg är att det snarare blir inkommande statistik än vad som sägs just den här helgen som lär sätta prägel på marknaden. Arbetsmarknadsstatistiken nästa vecka och inflationsdito kort därefter kan medföra att ett och annat av helgens utspel snabbt blir obsoleta.

Svaghet… Under den gångna veckan redovisades en rad för konjunkturen viktiga PMI siffror. Den gemensamma nämnaren för dessa att samtliga uppvisade svaghet. I Europa ligger både index för tillverkningsindustri och tjänstedito under det viktiga 50-strecket som ofta benämns vara gränsen mellan ekonomisk tillväxt och kontraktion. Allra värst tycks läget vara i Tyskland vilket förstås inte bådar särskilt gott för vår kontinent då den tyska ekonomin anses vara loket för både eurozonen och hela Europa. Även i USA har den ekonomiska aktiviteten svalnat vilket sannolikt välkomnas av samtliga gäster i Jackson Hole.

Ledare… Svalnat har däremot inte AI-hypen gjort. Veckans mest omtalade rapport var givetvis den som amerikanska Nvidia presenterade under onsdagskvällen. Och nog var det också imponerande läsning. Givet storleken på bolaget är det närmast otroliga tillväxtsiffror som bolaget redovisar. Men smakar det så kostar det förstås. Bolaget är numera värt mer än hela Stockholmsbörsen och förväntningarna är så pass högt uppskruvade att aktien trots massiv beat av estimaten enbart mäktade med en kursuppgång om 0,1% dagen efter rapport. Men så är den också upp drygt 220% bara i år. Uppenbarligen tycks många i år följt George Soros bevingade citat:

”When I see a bubble forming, I rush in to buy, adding fuel to the fire”

Ny världsordning… I veckan hölls ett möte av BRICS-ländernas ledare. Alla utom Putin vill säga då denne av förklarliga skäl inte vågar sig utanför Rysslands gränser. Dessutom tycks han ha haft andra saker för sig givet vad som hände sent under onsdagen med hans forne ”vän”, tillika Wagnergruppens ledare. Hur som helst verkar det som om BRICS-ledarna är fast beslutna att utmana USA:s maktställning då man bland annat bjudit in Saudiarabien, Iran, Etiopien, Egypten, Argentina och Förenade Arabemiraten att bli nya medlemmar i gruppen från och med januari. Detta sägs därtill vara ett första steg. Bortåt 40 länder skall tydligen redan ha visat intresse för att gå med. Frågan man förstås kan ställa sig nu är hur förvaltarna av s.k. BRICS fonder kommer att agera? Ryssland och Kina har tidigare vållat huvudbry. Nu tillkommer även Iran samt från vissa håll kritiserade Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-08-28 13:30:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:56