Veckan i backspegeln… v35

Augusti… Det rådde som vi alla vet ingen munter börsstämning under augusti.

Veckan i backspegeln v35 3

Först hade vi sju påföljande nedgångsdagar och sedan fyra nedgångsveckor i följd. Avslutningen blev förvisso något muntrare men när månaden väl summerades var dess facit ändå -3,8%. Det var klart bättre än i fjol (-7,25%) men ändå rejält mycket sämre än genomsnittet (-1,4%) för de senaste nära 30 åren (sedan 1995)

Varning… Som vanligt när det vankas månadsskiften tittar jag till min tekniska trendmodell som ju bygger på månadens stängningsvärde i kombination med två viktiga medelvärden (12- och 24 månaders). Just den här månaden var läget därtill extra spännande då index oscillerade omkring 12-månaders alldeles i slutet av månaden (att den handlades lägre tidigare under augusti har ingen större betydelse då det är som bekant själva stängningsvärdet för månaden som modellen bygger på). När krutröken väl nu har lagt sig noterar jag att index avslutade precis under 12-månaders glidande medelvärde. Eftersom det sedan tidigare handlas även under 24-månaders dito har modellen utfärdat en varning för återupptagen nedtrend. Nu var signalen i och för sig inte supertydlig givet hur marginell avvikelsen från medelvärdet var men ändå. Risk för nya kursras i september/oktober?

OMXSPI aug 2023

September… Helt osannolikt är det förstås inte. Tittar man på den historiska utvecklingen under september så talar det mesta för fortsatt nedsida. Baserat på min data från 1995 har den genomsnittliga nedgången under månaden varit 1,10%. Här bör man dock påpeka att den negativa avkastningssiffran helt och hållet beror på att vi vid fyra tillfällen bjöds på tvåsiffriga procentuella nedgångar. 1998, 2001, 2002 och 2008. Skulle man justera för dessa fyra hade facit varit +0,7%. Vill man se glaset som halvfullt kan man likt börsbolagen utgå från justerad statistik (lex justerat EBIT)

Negativt tolkningsföreträde… Djupdyker man ännu mer i det statistiska underlaget så noterar jag att de gånger som augusti har uppvisat större än genomsnittlig nedgång har det i majoriteten av fallen (6 av sammanlagt 9 årgångar) inneburit att även september har bjudit på nedgångar. Det tillsammans med min trendmodells förvisso något otydliga men ändå en varning, gör att man kanske bör vänta med att övervikta aktier och definitivt låta bli belåning på dem i alla fall.

Annons

K som Kris… Den kinesiska återhämtningen har tveklöst inte blivit vad många hade hopats. En efter en dyker det upp signaler som indikerar fortsatt svaghet. Oron har uppenbarligen även nått översta våningen hos de kinesiska makthavarna då dessa har gått ut med tydliga stimulansbesked. Räntan har sänkts, möjligheten för privata bolag att erhålla krediter utökats samtidigt som man har infört lättnader för investeringar och därtill uppmanat statliga banker och fondförvaltare att köpa aktier (!). En del av åtgärderna är väl något udda för oss västerlänningar men man skall inte underskatta administrationens vilja att få igång tillväxten i ekonomin.

Mer om Kina… Helt nattsvart är det dock inte i Kina. Landets inköpschefsindex förbättrades exempelvis jämfört med juli då det sammanvägda index landade på 51 (den högsta noteringen sedan februari) där siffran för orderingången bjöd på den största förbättringen jämfört med utfallet i juli. Det är som mörkast före gryningen sägs det. Kanske är man just där när det gäller Kina?

NFP… Har det varit tämligen dystert i Kina så har läget varit närmast omvänt i USA. Ekonomin har gått på högvarv och centralbanken har gjort sitt yttersta för att kyla av den i syfte att bromsa skenande inflation. Hittills har det gått så där (tack vare presidentens administration?) men sakta men säkert börjar nog den ekonomiska aktiviteten svalna. Antalet sysselsatta ökade förvisso med 187 000 personer i augusti vilket var något större ökning än förväntade 170 000 men tidigare rapporterade siffror (juni och juli) reviderades samtidigt nedåt med totalt 110 000. Detsamma lär nog drabba augustisiffran längre fram då negativa revideringar har varit en trend under en tid nu. Arbetslösheten ökade till 3,8% medan löneinflationen uppgavs till 4,3% i årstakt.

Sist men inte minst… Efter att dagens spalt innehöll mestadels trista nyheter känner jag att jag borde avsluta i en mer positiv anda. Och nog finns det sådant som är värt att lyfta fram. Tro det eller ej men flygbolaget SAS kom i veckan med en rapport där man redovisade tydlig vinst (!) för första gången på fyra år (sedan 2019). Plötsligt händer det som man säger. Synd bara att det sker lite väl sent för aktieägarna som i detta nu inte lär få ut särskilt mycket värde (förhandling med skuldägarna pågår)

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-09-04 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:54