Veckan i backspegeln… v36

Upp, upp, upp… Nej jag vet, börsen gick inte upp i veckan. Den gick faktiskt ned 0,8% om vi tittar till Stockholmbörsens bredaste index.

Veckan i backspegeln v36 3

Men anledningen till det var just att det mesta i övrigt gick upp. Oljan nådde upp till 90 dollar vilket är den högsta nivån på nära ett år. Senast som priset låg så här högt var i november 2022. Även de amerikanska räntorna steg och 10-åringen närmade sig åter toppnivån från slutet på augusti (4,35%). Orsaken till det uppges ha varit starkare makroekonomisk statistik som enligt bedömarna stärker mjuklandningsscenariot. Ett sådant skulle nog innebära att FEDs räntepolicy blir ”higher for longer”.

Ned, Ned, Ned… Ny vecka nya bottenrekord för vår svenska krona. I veckan var exempelvis dollarn på väg mot alla tiders All Time High och det är väl enbart en tidsfråga innan så sker om man anammar talesättet ”let the trend be your friend”. För medan alla bedömare är rörande överens om hur undervärderad kronan är så fortsätter den att dala. Därmed är det kanske inte helt överraskande att en normalt sett värdebevarande tillgång som ju exempelvis guldet anses vara, nådde rekordnoteringen 690 kronor per gram vilket motsvarar nära 21 500 per uns.

Motvind för de små… Medan svag krona gläder en del svenska exportbolag är den definitivt ett bekymmer för alla dem som har Sverige som huvudmarknad. Att köpa i euro/dollar för att sälja i svenska kronor till en hårt pressad konsument är inte det allra enklaste just nu. Det är mot bakgrund av det som man får betrakta den fullständiga misären som råder bland främst små och medelstora bolag på börsen. Medan Large Caps har haft någorlunda stark utveckling i år har Small Caps hamnat rejält på efterkälken. Tittar vi på OMXS30 som ju består av Stockholmsbörsens 30 största bolag är det upp 6,5% i år. Bredare index som OMXSPI är upp hälften så mycket medan småbolagsindex, OMXSSCGI har backat med hela 10,3% i år. En skillnad som motsvarar mer eller mindre en hel årsavkastning. Usch!

Annons

Stopploss… En som uppenbarligen tröttnat på den svaga utvecklingen för mindre bolag är den norska miljardären John Fredriksen som har meddelat att han vill lösa in sina andelar i det under 2021 startade Aeternum. En fond som har drivits av norske Vegard Sörunet som ju tidigare firade stora framgångar som fondförvaltare hos Odin Fonder. Det såg också bra ut inledningsvis även för Aeternum. Under 2021 ökade fonden med ca 70%. Det var dock också då som börsen och sentimentet för småbolag toppade. Med krigets utbrott och inflationens inträde blev 2022 en trist historia och inte tycks det ha blivit bättre under 2023 såsom syns ovan. Frågan är nu om den här typen av inkastade handdukar kan ses som någon form av indikation på att botten nu kan vara nådd? Eller om det snarare antyder vad som komma skall?

Mot alla odds… Det är dock långt ifrån nattsvart läge för alla. Ett bolag som borde ha det tufft givet tidigare nämnda förutsättningar men som presterar över förväntan är prylkedjan Clas Ohlson. Aktien noteras på årshögstanivåer efter att man formligen lyckats krossa analytikernas resultatestimat. Någonting gör man uppenbarligen rätt och frågan är förstås vari framgången egentligen ligger? Kanske är man numera mer pragmatisk eller databeroende som det så vackert heter. Jag noterar bland annat att den nya ledningen har beslutat att skrota externa samarbeten med exempelvis Amazon, Mathem och Oda som ju föregångaren Lotta Lyrå hade etablerat. Man skulle kunna kalla det för ”nya kvastens ordning”. Men skapade dessa inte mervärde så är det förstås korrekt att dra i handbromsen.  

Äpplet… faller inte långt från trädet brukar man ju säga. Och föll det gjorde Apples aktier i veckan som en följd av de kinesiska beskeden att man vill begränsa användningen av iPhone bland statligt anställda. Detta är förstås inget nytt utspel då sådana har förekommit tidigare. Att gå runt ”problemet” med amerikanska mjukvaror inom mobiltelefonin är heller inte särskilt lätt. Konkurrerande Android bygger ju till största delen på Googles dito. Här har de kinesiska makthavarna viss uppförsbacke om de verkligen vill lyckas. Förvisso finns inhemska system men dessa har inte samma tillgång och stöd för populära utländska applikationer som ju är A och O hos både IOS och Android.   

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-09-11 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:52