Veckan i backspegeln… v37
CPI… Den amerikanska inflationsdatan var på förhand veckans otvivelaktigt viktigaste makroekonomiska händelse.
Siffrorna som sådana var dock tämligen odramatiska då de i stort sett kom in helt i linje med marknadens förväntningar. Förvisso ökade huvudsiffran för augusti till 3,7% vilket var aningen högre än förväntade 3,6% men den så kallade core CPI siffran landade på 4,3% och därmed exakt i linje med förhandstipsen och ned från 4,7% månaden innan. Senast som core CPI låg på den här nivån var för två år sedan. Där och då kallades inflationen som bekant för ”transitory” och FED hade knappt inlett sin höjningscykel.
Rätt håll… Tittar vi på de svenska inflationssiffrorna som också de publicerades i veckan var utfallet till och med något bättre än förväntat. KPI ökade med 0,1 procent under månaden och steg med 7,5% procent i årstakt. Det är fortfarande högt men trenden är tydligt nedåtriktad. I juli var KPI siffran 9,3%. Justerar man för exempelvis ränteeffekter var siffrorna ännu bättre. Jämfört med läget i juli sjönk KPIF-måttet med 0,1% vilket i sin tur motsvarar en ökning om 4,7% i årstakt. Här väntade sig analytikerna 4,9% och då skall man komma ihåg att samma siffra månaden innan var 6,4%. En rejäl nedgång med andra ord. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 7,2% i augusti, jämfört med 8,0 procent i juli. Jämfört med månaden innan minskade KPIFXE med 0,3%.
Kalldusch… Från inflation är steget givetvis inte långt till räntor. Här kan vi konstatera att ECB gjorde precis som man tidigare sagt men på tvärs mot marknadens förväntningar. Man höjde räntan med 0,25%. Om det var den sista höjningen eller inte tvistar de lärde om som bäst i detta nu. Jag kan tycka mig skönja visst övertag för ”peak”-gänget. Nu återstår det att se om FED gör samma bedömning som ECB eller om de istället för ”en duvaktig höjning” väljer en ”hökaktig paus” vilket alltså var vad man trodde att ECB skulle välja. Men icke.
Tredje gången gillt… I veckan höll kredithanteringsbolaget Intrum en kapitalmarknadsdag där den nya ledningen passade på att presentera likaledes nya finansiella mål. Tidigare upplagor har inte visat sig vara särdeles lyckade och nu hoppas man uppenbarligen på bättre lycka. Marknaden tycktes vara något skeptisk eftersom kursen föll med drygt 7%. Förklaringen ansågs vara det faktum att Intrum av allt att döma slopar utdelningarna för ett bra tag framöver. Sett till hur skuldsatt bolaget är borde detta besked inte överraska någon, men så var tydligen fallet. Det ligger nog något i talesättet att inget (negativt) någonsin är intecknat i aktiekurserna. Och synnerligen inte i ett läge då negativt tolkningsföreträde regerar. Å andra sidan steg aktien med nära 12% dagen därpå. Stabilt.
Tecken i tiden… I veckan fick vi höra att verkstadsjätten ABB tänker storsatsa i Västerås på en helt ny anläggning för sin Robotdivision. Ett oerhört välkommet och samtidigt även viktigt beslut för hela det svenska näringslivet. Desto tristare att vi denna dag fick se ABB-aktien sjunka klart mer än börsen. Kostsamma investeringar är tveklöst inte populära i dessa tider. Ett något kortsiktigt sätt att se på saker och ting kan tyckas. Skall man kunna skörda måste man ju så först. Även här vändes nedgången till uppgång dagen efter.
Devil is in the details… Och på tal om att investeringar inte är särskilt populära. När norska Schibsted meddelade att man köpt drygt 10% av aktierna i svenska streamingbolaget Viaplay sjönk dess börsvärde med en faktor jämfört med investeringens storlek. Kanske utgår marknaden ifrån att detta kan vara ett första steg till ett framtida (dyrt) bud på hela bolaget? Ej omöjligt men själv misstänker jag att Viaplay mycket väl kan styckas mellan intressenterna som förutom norrmännen innefattar Canal Plus samt tjeckiska PPF. Efter Viaplays vilda expansion finns det ju något gott för alla. Nordisk verksamhet åt Schibsted, centraleuropeisk åt Canal Plus och polsk åt tjeckerna. Det gäller bara att komma överens vilket i och för sig i regel är det svåraste.
Oetiskt… Återköp har ofta varit ett sätt för bolagen att markera att styrelsen och ledningen anser att den egna aktien är undervärderad. Företeelsen som sådan är dock omdebatterad då den i oerhört många fall har visat sig leda till dålig kapitalallokering i de fall man har gjort punktvisa återköpsinssatser. Varför nämner jag det? Jo, kryptobolaget Coinshares tycks ha tagit återköpen till en egen nivå. Under så gott som hela detta år har man nämligen återköpt aktier. Inget konstigt i det om det inte vore på det sättet att de största säljarna i den tämligen illikvida aktien fanns i ledningen (!). Enligt databastjänsten Holdings har det enbart sedan årsskiftet registrerats nära 40-tal insynstransaktioner. Samtliga av säljkaraktär där listan domineras av två personer varav en är bolagets styrelseordförande.
Det är Telia… Och på tal om insynstransaktioner. Det sägs ofta att man skall köpa aktier i bolag där insiders köper. Ju fler sådana desto bättre. Är så fallet måste nog Telia anses vara undantaget som bekräftar den regeln. Så sent som den här veckan har tre insynsklassade personer köpt aktier i bolaget. Förra veckan likaså. Tittar vi i insynsregistret noterar vi drygt ett 50-tal köptransaktioner sedan augusti 2021 och blott en enda sälj (!). Ett minst sagt svårslaget facit. Ändå har aktien alltså fallit med drygt 30% under nämnda period varav drygt 12% bara i år. Utdelningar ej medräknade.