Veckan i backspegeln… v38

Not enough… Veckans FED-möte bjöd i det stora hela inte på något direkt nytt.

Veckan i backspegeln v38 1

Penningpolitiken kommer att förbli ackommoderande som det så vackert heter när centralbanken vräker på med stimulanser, köper allehanda obligationer och försäkrar om lågt ränteläge i minst tre års tid (till slutet av 2023). Men mycket vill ha mer som bekant och reaktionen från marknaden blev tydligt negativ.

Krut kvar… Att USA-börserna backade behöver egentligen inte betyda så värst mycket. Det som saknades var förstås någon form av överraskning där en del möjligtvis hade hoppats på utökning av tillgångsköp. Men med ekonomin på väg tillbaka och ett nära förestående presidentval vore det nästintill märkligt om FED aviserade den typen av planer. Dessutom kan det ju vara fördelaktigt att ha någon form av torrt krut kvar utifall att sådant skulle behövas (exempelvis om pandemin tog ny fart eller liknande).

Annons

Som amen i kyrkan… Vän av ordning påpekar förstås att vapenskåpet ännu inte är tomt. FED skulle kunna göra mer. Dels kan man ju införa negativ ränta, dels återköpa aktier (ETF:er) såsom Japan har gjort. Men sakta i backarna nu. Någonting måste man ju ha kvar till nästa kris kommer (när det nu sker) om nu räntan skall förbli noll under många år framöver (och skall man vara ärlig så är ju realräntan negativ om man justerar för inflationen). För är det något som är lika säkert som ”death and taxes” så är det nog det faktum att det förr eller senare lär dyka upp en ny storskalig kris.

Snopet… Hösten i all ära men just nu våras det för nya börsintroduktioner. Och så här långt har det handlat om riktigt lyckade sådana. Börsoperatören Spotlight och IT-konsulten Exsitec som vi hade upp till analys steg med drygt 50% under sina respektive premiärdagar. Kul för alla som eventuellt hade fått tilldelning (undertecknad tecknade aktier men fick inga). Å andra sidan var det säkert väldigt små poster vilket väcker frågan om det ens är mödan värt att lägga ned tid på att analysera huruvida man skall delta i en IPO eller inte? Det känns nämligen som analysvärdet blir större om man istället inväntar premiären och utgår från den kurs som gäller efter att aktien har noterats. Det är ju i mångt och mycket den nivån som blir betydligt mer relevant än den rabatterade introduktionskursen som det ändå inte är möjligt att köpa större antal aktier på.  

Let it snow… Även Readlys IPO fick en positiv start. Här var det dock inte tal om någon rusning. Tvärtom, vore det inte för ABG:s kursstabiliserade åtgärder så hade aktien troligtvis hamnat under noteringskursen. Som lägst handlades den på 59,31 kr (+0,5%). Det blir förstås spännande att se hur det går framöver. Att tillväxtaktier på digitaliseringstemat är heta råder det knappast något tvivel om. När det amerikanska molnbolaget Snowflake gick till börsen, rusade kursen med drygt 100% första handelsdagen. Och då var inte utförsäljningspriset någon rea direkt. I alla fall om man ser till multiplarna. Uppenbarligen räknar dock marknaden med att det här är nästa stora framgångssaga, ett bolag som man bara måste äga. Och kanske ligger det en del i det. Som jag skrev häromveckan har till och med den vanligtvis relativt konservativa duon Buffett/Munger (Bearkshire Hathaway) tecknat aktier i ”snöflingan”. Så här långt ett riktigt bra beslut. Värdet på investeringen steg ju med ca 750 Musd första dagen.

Revolution… Heta introduktioner i all ära men det känns faktiskt ändå som det var ”gammelindustrin” som stal uppmärksamheten den gångna veckan. Här syftar jag först och främst på H&M vars omvända vinstvarning fick aktien att stiga med 10-15%, en kursreaktion som inte hör till vanligheterna bland storbolag, samt naturligtvis även Handelsbankens besked om kontorsslakt samt slopade avsättningar till Oktogonen. Var det första beskedet (vinstkrossen) ett riktigt bombnedslag så kan nog det andra nästintill liknas vid nukleär explosion. Att Handelsbankens strategi med stort kontorsnät var ohållbar i längden var nog de flesta överens om ändå. Men att det skulle halveras så där rakt av var det nog få som hade kunnat föreställa sig.    

Sign of the time… Men visst blir det något av en paradox. Att besöken på Handelsbankens kontor lär ha minskat dramatiskt är ett som är säkert. I synnerhet nu i coronatider när de flesta äldre (som ju kontoren främst är till för) har ombetts att stanna hemma. Sett ur den aspekten, kan den omvälvande förändringen vara vältajmad då många ändå har låtit bli att besöka de lokala kontoren och kanske rent av lärt sig sköta sina bankaffärer online. Saknaden blir kanske lägre nu än för ett halvår sedan. Samtidigt går det ju inte direkt någon nöd på Handelsbanken som fortfarande tjänar gott om pengar. Till skillnad från exempelvis fintech uppstickaren Klarna som tog in nytt kapital till en värdering motsvarande 93 miljarder (Handelsbanken värderas till 160 miljarder) men som trots avsaknad av kontor förlorar pengar en masse. Nog har spelplanen i bankbranschen ändrats. Ny ekonomi 2.0?

Nya mönster…  För en tid sedan skrev Microsofts vd i sin rapport att pandemin har påskyndat digitaliseringen med flertalet år. Och nog var det en korrekt analys. I veckan redogjorde nämligen svenska PostNord att effekten på e-handeln har varit högst påtaglig under våren och sommaren. Det kanske allra mest intressanta var att nya konsumentgrupper, framför allt i äldre åldrar, har hittat dit. Att 3 av 10 handlar mer på nätet sedan pandemins utbrott var kanske inte så överraskande i sig. Men att 35% har börjat handla nya typer av produkter och att nära hälften av dessa personer (44%) hör till den äldsta konsumentgruppen (65-79 år), var det definitivt. Att lära nytt tycks uppenbarligen vara något man gillar oavsett ålder. Kanske går det rent av att lära en gammal hund sitta? Min kan det förvisso redan (när hon vill i alla fall) men ni andra kan ju kanske försöka.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-09-20 00:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:47