Veckan i backspegeln… v40

Svängig vecka… Börsturbulensen med en minst sagt hög volatilitet (samtliga av veckans handelsdagar bjöd på rörelser överstigande 1% vilket inte hör till vanligheterna) fortsätter att gäcka Stockholmsbörsen.

Veckan i backspegeln v40

När krutröken till slut hade lagt sig i fredags blev det dessvärre klart att det blev ännu en negativ vecka, den femte i rak följd. Senast som börsen var ”sur” under lika lång tid (fem veckor) var när covidkrisen bröt ut i februari/mars ifjol. Den gången tog den negativa trenden slut där och sex positiva veckor stod för dörren. Kan vi få be om en favorit i repris?

NFP… Normalt sett publiceras amerikanska arbetsmarknadsdata under första fredagen i månaden. Den här gången blev det dock annorlunda vilket tydliggör att alla regler verkligen har sina undantag. Anledningen var förstås att den första fredagen inföll redan 1 oktober varvid alla data inte kunde sammanställas i tid. När siffran väl publicerades i veckan (194 000) visade den sig vara klart svagare än konsensus (500 000) om än uppbackat av positiva revideringar (170 000) för de närmast föregående månaderna. Arbetslösheten sjönk samtidigt till 4,8%. Löneinflationen uppgavs till 0,6% vilket motsvarar 4,3% i årstakt. Det verkar onekligen som om arbetsgivarna har allt svårare att få tag på folk med rätt kompetens.  

Annons

En oroskälla mindre… Men låt oss hålla oss en stund till i USA. I veckan kom så slutligen beskedet att skuldtaksproblematiken får sin temporära lösning i sann ”kick the can down the road” anda. Det innebär att samma oro som präglat marknaden den senaste tiden återkommer om en dryg månad eller så. Som jag nämnt tidigare så tror jag inte att det finns någon större anledning att oroa sig i just detta fall. Skuldtaket är en ”påhittad” gräns som kommer att höjas inte bara den här gången men många gånger framöver också. Vill man kanalisera sin oro finns det en rad andra saker att oroa sig för. Skuldsättningens storlek överlag exempelvis eller ihållande inflation. Här noterade jag att en av de drivande faktorerna bakom stigande inflation, priset på begagnade bilar, har fortsatt upp till nya rekordhöjder. Å andra sidan verkar åtminstone containerpriser för att skeppa varor från Kina äntligen ha börjat minska. Från toppnivåer uppges tappet nu vara ca 50%. 

Moral kostar… I väntan på att rapportperioden drar igång på allvar får vi hålla till godo med de få som har inkommit så här långt. Och här gladde både H&M och Dustin med gedigna siffror. I det förstnämnda fallet räckte det ändå inte för kursuppgång. Det blev snarare tvärtom trots rejäl s.k. ”beat”. Vad exakt som var anledningen till det tvistar de lärde om ännu. Min personliga gissning är att det handlar om Kina där bolaget nästintill har blivit bannlysta efter att ha kritiserat regimen. Rätt i sak möjligtvis (något man kanske kan få cred för på andra håll såsom i Europa och USA) men knappast särskilt bra för affärerna i landet. Och Kina är ju en stor marknad varvid ett tapp där kan komma att avspegla sig i tillväxtsiffror framöver.   

Slutet gott… Marknadsturbulensen till trots fortsätter det strömma in bolag till börsen. I veckan var det dags för serieförvärvaren Storskogen att äntra Stockholmsbörsen. Den tredje största noteringen på den här sidan om millennieskiftet trots att bolaget inte fyllt 10 år ännu. Börsstarten såg något skakig ut då aktien stundtals handlades under teckningskursen. Väl där klev dock emittenten in i handlingen och såg till att lyfta kursen rejält. Märkligt vore det annars med tanke på att noteringen kostade Storskogen nära 300 Mkr (!) där inte mindre än nio olika banker delade på summan. För de pengarna skulle man nog ha kunnat köpt ett och annat bolag. Men då skulle man inte heller kunnat utnyttja arbitrageskillnaden som uppstår när onoterat hamnar i noterad miljö. Vår tids paradox.

Megatrend… En notering som undertecknad faktiskt ser fram emot är Synsams som nu tycks vara på gång. Bolaget har en dominerande marknadsposition på den svenska marknaden och har lagt om sin affärsmodell en del. Idag kan man faktiskt prenumerera på sina glasögon vilket ger en möjlighet att uppdatera bågarna med jämna mellanrum. Företaget får samtidigt tillgång till återkommande intäkter. Att vi alla blir äldre är ju en sak som är säker. Med åldern följer som bekant försämrad syn och med åldrande befolkning överlag följer någon form av strukturell tillväxt. Lägg därtill att all skärmtid sannolikt bidrar till försämrad syn för de yngre generationerna och min enkla analys blir att aktien framstår som intressant att teckna även för den långsiktige (ej enbart teckna/sälj). Kruxet blir förstås värderingen och hur mycket av framtiden som det säljande riskkapitalbolaget (i detta fall CVC Capital Partners) har valt att baka in i IPO-kursen.  

NASDAQ Stockholm
HM_B
Sektor
Detaljhandel
Stockpicker Newsletter
H&M: Global modejätte med stark utdelningstradition

Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B.​ Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-10-11 13:19:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:25