Veckan i backspegeln… v40

Räntefrossa… Ingen kan väl ha missat att de stigande amerikanska långräntorna har skapat en hel del oro bland både ränte- och aktieplacerare världen över.

Veckan i backspegeln v40 3

Att den amerikanska 10-åringen rör sig med 10–15 räntepunkter dagligen hör onekligen inte till vanligheterna. Så har dock varit fallet de senaste veckorna och rädslan på marknaden bygger på huruvida detta kan leda till någon form av kredit-event där någon större viktig aktör/institution får problem. Skulle så bli fallet kan det rent hypotetiskt leda till en kedjereaktion av olika negativa händelser.

Cocktail… Det bör i sammanhanget påpekas att marknadsoron som vi upplever just nu inte är helt oväntad. Dels är det ett vida känt att hösten är en tid då vi människor i regel har betydligt enklare för att oroa oss då en slags höstdepp efter förgången sommar brukar infinna sig. Dels tycks också mycket riktigt många problemhärdar sammanfalla just nu. Geopolitisk oro med tillhörande uppbyggnad av nya globala allianser är förstås en anledning till oro. Ekonomisk svaghet med parallellt pågående fastighetskriser på flera håll i världen en annan ej ovidkommande sådan. Lägg därtill även sedvanlig amerikansk dragkamp i politiken inför presidentvalet nästa år och det blir förstås lätt att misströsta.

Kaos… Blott två dagar efter att man nått kompromiss i den eviga skuldtaksfrågan har republikanernas allra mest extrema falang beslutat sig att väcka misstroendeomröstning mot landets talman som ju härstammar från egna led. Eftersom ingen av demokraterna kom till hans undsättning blev konsekvensen att han avsattes. Det är nog första gången någonsin som något liknande händer och frågan är nu om man lyckas få fram en ersättare innan tidsfristen går ut. Ni minns kanske att det tog inte mindre än 15 stycken (!) omröstningar innan Kevin McCarthy slutligen blev vald till talman. En post som han nu fått lämna efter att ha drivit genom en kompromiss.

Annons

AI… Allt ovan nämnt är enbart några exempel på vad som oroar marknaderna just nu. För egen del tycker jag att man kan lägga till den snabbt pågående teknikutvecklingen till oroskälen. Idag är den mänskliga inverkan på handeln allt mindre. Det som styr marknadsutvecklingen på de finansiella marknaderna numera är i allt större grad datormodeller med trendföljande strategier som förstärker rörelserna (och gör dem svårtolkade). Är det någonstans som datorer (med hjälp av AI) redan har tagit taktpinnen är det just på de finansiella marknaderna. Som jag nämnt flertalet gånger tidigare är detta en trend som snarare eskalerar än tvärtom.

NFP… Veckans viktigaste makroekonomiska statistik var förstås den amerikanska jobbrapporten som i vanlig ordning publicerades under månadens första fredag. Till skillnad mot tidigare upplagor visade den här rapporten på överraskande starka siffror. Sysselsättningen under september ökade med hela 336 000 vilket var dubbelt upp mot förväntningarna. Dessutom reviderades tidigare månadernas utfall med +120 000 (tidigare har revideraringar varit uteslutande negativa). Arbetslösheten låg dock kvar på 3,8 % och löneökningen angavs till 4,2% i årstakt.  

Kommunikation… Låt oss förflytta oss till Sverige ett tag. I veckan kunde vi läsa att medan Riksbanken köper kronor (åtgärd som dock inte skall ses som en valutaintervention enligt Thedéen & Co) säljer Riksgälden desamma (eller har i alla fall har mandat att göra det). Minst sagt märkligt kan man tycka. Det är onekligen inte mycket som går Riksbankens väg just nu. Troligtvis handlar det inte om ett misstroendevotum utan helt enkelt (ännu) en pinsam miss. Det är inte utan att man ställer sig frågan om det överhuvudtaget finns någon kommunikation mellan de olika instanserna eller om hela landet går på autopilot. Den här typen av fadäser är tyvärr väldigt dåligt reklam för Sverige vars bild redan nu innehåller en och annan rispa. Inte undra på att utländska placerare röstar med fötterna.

Hur står det till?... Tittar vi på vår inhemska ekonomi är det inte svårt att lägga märke till att den inte blomstrar just nu. Det vi alla hoppas på är förstås att den dystra verkligheten håller på att nå sin peak här och nu. Om så är fallet eller ej återstår förstås att se. Risken är förstås att Riksbanken höjer räntan ännu mer i november vilket medför att nästa års januari månad inte bara blir årets fattigaste månad som den ofta kallas för, utan även decenniets dito.

Beckmörkt… Varför nämner jag det undrar du kanske? Jo, Tyskland är som bekant en av Sveriges främsta exportmarknader. Och säga vad man vill men just nu går det inte vidare bra där heller. VW tvingades nyligen stoppa produktionen i sina elbilsfabriker och i veckan gick Gerch Group med byggprojekt till ett värde av nära 50 miljarder kronor i konkurs. Lägg därtill rapporter att kemiindustrin befinner sig i djup kris och bilden av läget i den tyska ekonomin (en gång kallad för Europas motor) blir onekligen tämligen dyster. Som lök på laxen kan nämnas att försvarsbolaget Renk tvingades avbryta sin IPO som en följd ”av förändrade marknadsförutsättningar”.

Sist men inte minst… I veckan blev det slutligen klart att SAS börsresa slutade med en kraschlandning. Inget annat var förvisso att vänta då börsresan under åtminstone de senaste åren var att likna vid en kraschlandning som man kunde följa i slow motion. Nu är den definitivt över. Att aktien fortfarande har ett värde efter tisdagens besked kan förstås te sig som obegripligt eller möjligtvis ett tecken i tiden. Man får väl anta att de som blankat aktien på betydligt högre höjder är de som köper tillbaka just nu. Finns det någon annan som köper aktien så är det inte utan att man undrar hur det står till med personens mentala hälsa? Om det nu inte handlar om en datoralgoritm förstås.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-10-09 14:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:43