Veckan i backspegeln… v42

Frossa… ”Kraschmånaden” oktober vore förstås inte sig själv om marknaden inte drabbades av någon form av frossa.

Veckan i backspegeln v42

Veckans nedgång (OMXSPI föll med nära 2% under torsdagen) får troligtvis tillskrivas det faktum att tillräckligt många har stått alldeles intill exitdörren av just strikt säsongsmässiga skäl. Och skall man vara helt ärlig så är en ökad dos av försiktighet kanske inte ett helt irrationellt beteende. Börsen har ju gått bra ett tag, ovisst presidentval i USA närmar sig med storm och därtill tilltar även spridningen av covid-19 återigen världen över.  

Annons

Väntan på mer stöd… En annan orsak till nedgången (marknadsbedömarna hittar alltid på förklaringar) uppges vara det faktum att det inte ser ut att bli något stimulanspaket innan presidentvalet äger rum. Själv är jag inte direkt förvånad och troligtvis är inte många andra det heller. Jag nämnde redan för ett par veckor sedan att sannolikheten för ett sådant var låg då de olika lägren inte gärna vill bjuda motståndaren på något som skulle kunna ge dem fördel i det stundande presidentvalet. Det som eventuellt kan framtvinga en kompromiss i sista stund är den ånyo starkt tilltagande smittspridningen som ju innebär att diverse restriktioner kan återkomma och därmed påverka arbetsmarknaden.

Lockdown 2.0?… De flesta av er har säkert noterat att jag haft en positiv grundsyn på börsen sedan en tid tillbaka. En av anledningarna var förväntan om en tydlig ekonomisk återhämtning i spåren av samhällenas återstart (samt ett uppdämt behov). Så här långt har också inställningen varit korrekt. Nu måste jag dock medge att det börjar dyka upp ett och annat gruskorn i maskineriet som en följd av coronavirusets andra våg. Att en sådan skulle infinna sig var förhållandevis väntat. Inledningsvis har därtill sättet att bemöta det liknat ”den svenska strategin” (hygienuppmaningar, distanshållning och allmänt sunt förnuft vid uppvisande av sjukdomssymtom). Nu börjar dock land efter land åter testa samhällsmedborgarnas tålamod genom införsel av allt hårdare restriktioner och även om de allra flesta fortfarande är fast beslutna om att undvika en ny fullskalig lockdown så kan ett sådant alternativ kanske inte uteslutas längre. Och oavsett lär nog de allt hårdare restriktionernas återkomst påverka återhämtningen negativt. De sektorer där detta kan komma att synas allra tydligast borde vara cykliska sådana med inriktning på Europa (Asien ser i dagsläget ut att klara sig betydligt bättre)

Stödbehov… Och på tal om cykliska aktier. I fredags gick startskottet för den här rapportperioden. Först ut var Volvo som flyttade fram sin delårsrapport och redovisade betydligt bättre resultat än vad som hade varit förväntat. Hur mycket som diverse statliga stöd påverkade utfallet är väl hyfsat oklart (under Q2 och Q3 skall man enbart i Sverige ha mottagit 2,3 miljarder i permitteringsstöd) men en rimlig fråga att ställa i det här skedet är om dessa överhuvudtaget borde betalas ut till företag som presterar som just Volvo gör under värsta krisen på flera decennier. Känslan är att det krutet kanske borde läggas på andra som verkligen svävar ”mellan liv och död”. I övrigt kan det vara värt att notera att mycket av resultatskrällen tycks ha tecknats in i förväg. Aktien steg 3,3%.

Trump vs Biden… Sportboksleverantören Kambi påpekade i veckan att intresset för det amerikanska valet bland bettingintresserade är rekordstort. När det nu återstår drygt två veckor till valdagen står det nämligen redan klart att det är det omsättningsmässigt största icke idrottsrelaterade spelobjektet någonsin för Kambis del. Och det intressanta här var att även spelarna spår ett jämnt val. Men till skillnad från diverse opinionsundersökningar tenderar de favorisera den sittande presidenten vars seger attraherat ca 52% av mottagna vad. Detta kan förstås bero på att oddsen på honom ger bättre utväxling på det satsade kapitalet.

Miljövänner… I veckan satt miljontals människor världen över och följde Apples senaste produktpresentation. Som brukligt var det en ny version av iPhone innehållande stöd för 5G som stal showen. I efterhand handlade dock det mesta om att den nya telefonen skulle levereras utan laddare eller hörlurar. Skälet till det var förstås att värna om miljön. Vad annars. För alla dem som gärna vill kunna ladda sin nyköpta telefon eller för den delen lyssna trådlöst på musik, poddar m m finns förstås både laddare och hörlurar att köpa till separat (miljöpåverkan till trots). Här gäller det alltså att krama ur så mycket det bara går. Inte undra på att bolaget tjänar som det gör och värderas därefter.

Marknad… Att olika åsikter skapar en marknad vet vi alla. Likaså att fundamental analys inte är någon exakt vetenskap. Det finns helt enkelt inte rätt eller fel när det gäller antaganden om framtiden. Just det här blev extra tydligt under de senaste två veckorna i kredithanteringsbolaget Intrum där flertal analytiker har vädrat vitt skilda åsikter. SEB och Carnegie konstaterade att det nog var köpläge i aktien och höjde både sina rekommendationer (till Köp) och riktkurser. ABG passade istället på att slopa sitt köpråd (ned till Behåll) och för att rättfärdiga beslutet även justera riktkursen nedåt med 0,7%(!). Kepler Cheuvreux å sin sida stack ut hakan rejält och höjde riktkursen med 25% (!) upp till 500 kr. Det som kanske överraskar allra mest i sammanhanget är dock att alla dessa synförändringar har skett utan att bolaget – officiellt i alla fall – har publicerat några nyheter.

Mellan himmel och jord… Sist men inte minst kan jag med viss besvikelse konstatera att intervallsnoteringar tyvärr är tillbaka. När pappersbolaget Nordic Paper skall börsnoteras nästa vecka är teckningspriset satt till 40-52kr. Ett 30-procentigt avstånd mellan högsta och lägsta möjliga pris gör att det enligt mig inte finns någon som helst anledning att teckna aktien. Vet inte ägarna (eller dess rådgivare) vad aktien bör vara värd torde det vara ännu svårare för utomstående att skaffa sig en tydlig bild.

NASDAQ Stockholm
VOLV_B
Sektor
Lastvagnar
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
AB Volvo: Global ledare inom transportlösningar och finansiella tjänster

AB Volvo är en världsledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt marina och industriella motorer. Företaget erbjuder även omfattande finansiella tjänster och relaterad service. Volvokoncernen, med huvudkontor i Göteborg, är noterad på Nasdaq Stockholm under kortnamnet VOLV B. Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Volvo en omsättning på 138,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en minskning med 6,5% jämfört med samma period föregående år. Styrelsen föreslog en ordinarie utdelning om 7,50 kronor per aktie samt en extra utdelning om 10,50 kronor per aktie för verksamhetsåret 2023. Volvo äger flera varumärken, inklusive Mack Trucks, Renault Trucks och Volvo Penta, och har en global närvaro med produktionsanläggningar och försäljningskontor världen över. Företaget fortsätter att satsa på hållbara transportlösningar och innovation inom fordonsindustrin.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-10-19 09:37:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:40