Veckan i backspegeln… v44

Oktober… Det såg länge riktigt bra ut för årets upplaga av oktoberbörsen. Men när slutsignalen för månadens handel gick i fredags så kunde vi ändå konstatera att oktober till slut levde upp till sitt ”kraschrykte”.

Veckan i backspegeln v44

Stockholmsbörsen bjöds på en skräckfylld färd i sann Halloween anda och sjönk med hela 6,2% vilket kan jämföras med för månaden genomsnittliga +1%. Nedgången i sig gjorde att OMXSPI sjönk hela vägen ned till sitt utgångsläge (läs: årsskiftesnivån). Därmed bildades också en tydlig reversal-signal i månadsdiagrammet vilket i sig kan te sig oroväckande förstås.


OMXSPI okt


Trenden… Den kraftiga vändningen ned till trots är den uppåtriktade långa trenden alltjämt intakt. I alla fall om jag tittar utifrån de kriterier som jag redogjort avseende min egensnickrade tekniska modell. Som syns i grafen håller OMXSPI alltjämt till ovan såväl sitt 12- som 24-månaders glidande medelvärde vars inbördes förhållande därtill är positivt (det kortare/snabbare ligger ovan sin långsammare motsvarigheten).

Annons

Sommarhalvåret… I och med att vi nu lagt oktober till handlingarna kan vi också redovisa utvecklingen för det som vi normalt benämner som ”sommarhalvår”, dvs perioden från maj till och med oktober. Länge såg det ovanligt bra ut men de senaste veckornas turbulens har medfört att avkastningen slutligen landade på 13,6%. Det är fortfarande riktigt bra (bästa utfallet sedan 2009) och därtill mycket bättre än genomsnittliga 1,2% som perioden avkastat historiskt, men faktum kvarstår att den som årligen investerat under enbart maj-oktober har fått se sin tusenlapp krympa till 900 kronor efter snart 50 år (min statistik sträcker sig från 1973). Det kan jämföras med 160 000 kr som motsvarande summa vuxit till under ”vinterhalvåret” (november-april). Den grova skillnaden är också anledningen till varför man säger att ”aktier är en vintersport”

Vem vinner?… Jag har tidigare inom ramen för den här spalten nämnt att man utifrån oktobers rörelse ofta har kunnat förutspå utfallet för det amerikanska presidentvalet. Omval av den sittande presidenten (alternativt hans efterträdare från samma politiska parti) har i regel sammanfallit med positiv börsutveckling under oktober. Partipolitiskt byte i Vita Huset har däremot i regel följts av svag oktoberbörs. I år har S&P 500 tappat 3% i oktober och därmed ser det ut som om jag får fel i min profetia att Donald Trump vinner valet. Marknaden ser nämligen ut att ha ställt in sig på en Bidenseger. Men det satt hårt inne då omslaget tycks ha kommit alldeles mot slutet av månaden. Nästa vecka vet vi. Kanske.  

Osäkerhet… Just det faktum att det inte alls är säkert att vi får veta vem som vann under nästkommande vecka gör läget prekärt. Många har säkert år 2000 i minnet när samma sak inträffade. Då sjönk faktiskt Stockholmsbörsen i november med drygt 7% vilket sannolikt har bidragit till senaste tidens oro vid sidan om en ny våg av covid-19. Lägg därtill att en sådan utveckling med stor sannolikhet påverkar när i tiden som det omtalade fiskala stimulanspaketet träder i kraft, och den senaste tidens börsoro blir enklare att förstå. Osäkerhet är ju marknadens värsta fiende.

Stalltipset… Bör man då vara långsiktigt orolig? Njae, som jag nämnt i min senaste krönika för en dryg vecka sedan (Newsletter 1820) kunde man redan då ana att någon form av kortsiktig (och kanske rent av hälsosam?) korrektion torde kunna stå för dörren. Ser man i ett längre perspektiv (>3 månader) är läget däremot i stort set det samma som tidigare. Lågränteläget består. Nya stimulanspaket kommer. USA får en president. Vaccin mot covid-19 bör nu vara inom räckhåll. Summerat kan man förstås oroa sig för läget här och nu men stalltipset blir ändå att världen inte går under den här gången heller. Om inte någon ny svart svan dyker upp. Men en sådan kan alltid dyka upp så nuläget är väl inget undantag i det avseendet.

November… Ny pandemivåg tvärs över Europa (och nu även USA) har onekligen lagt sordin på stämningen. Som om det inte räckte med vintertid och sedvanliga mörker som då råder i vårt avlånga land. Men inget ont som inte för något gott med sig. Tiden då vi tillbringar mer tid inomhus sammanfaller nämligen med hyfsad börsutveckling. Om inte annat så har det historiskt visat sig att så har varit fallet. November som ju inleder det s.k. vinterhalvåret i börssammanhang, har så här långt visat sig vara bästa börsmånaden på året. Den genomsnittliga avkastningen sedan 1996 uppgår till ca 2,75%. Skulle historien bli vägvisaren för det kommande halvåret kommer Stockholmsbörsen stå ca 11% högre vid slutet av april (nytt ATH).

Sist men inte minst… Efter att ha ryktats om det i flera år så är den äntligen här. Jag talar förstås om Amazons svenska sajt. Huruvida lanseringen blir en succé eller fiasko återstår att se. Så här långt skulle man nog kunna säga både och. PR-mässigt är det onekligen en braksuccé. Lanseringen har blivit en snackis inte bara här i Sverige utan världen över. I övrigt kändes det däremot som ett praktfiasko, nästan på gränsen till oseriöst. Vore det inte för varumärket Amazon så hade nog ingen vågat handla på sajten. Felaktiga produktbeskrivningar, konstiga priser och fraktfria leveranser som inte alls visar sig vara fraktfria när beställningen väl är lagd (varor skickas från olika leverantörer) skulle nog avskräcka vem som helst. Men nu handlar det förstås om Amazon och då antar jag att man precis som i Apples fall (syftar här på att laddaren inte följer med kommande leveranser av iPhone) så kommer flertalet säkert att stå ut med märkligheterna.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-11-03 10:02:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:37