Veckan i backspegeln… v44
Styrka… Kursrekorden fortsatte att avlösa varandra på de amerikanska börserna även under den gångna veckan.
Därmed börjar de också sakta men säkert hämta in försprånget som Stockholmbörsen hade byggt upp under första halvan av året. Breda S&P 500 har nu noterat inte mindre än 65 dagar med nya ATH-noteringar (för teknologitunga Nasdaq Composite är motsvarande siffra 40). Tittar man historiskt har årgångar då S&P 500 stigit med drygt 20% fram till slutet av oktober, i regel avslutats starkt. Får vi se index ta sig hela vägen upp till 5000 redan i år?
Tapering… Veckans FED-möte bjöd på högst väntade besked. Centralbanken aviserade att man börjar trappa ned obligationsköpen med ca 15 miljarder dollar per månad. Detta eftersom man bedömer att ekonomin visar tillräcklig styrka. Goda besked förstås (bättre sent än aldrig!) som innebär att den här versionen av QE torde kunna vara utfasad framåt sommaren nästa år. Huruvida man där och då väljer också att höja räntan återstår förstås att se. Tidigare ville man i alla fall avsluta obligationsköpen innan man höjer räntan. Hur det sedan blir i verkligheten beror sannolikt på en rad andra faktorer såsom exempelvis läget på arbetsmarknaden och inte minst inflationen.
Bra tryck… Tittar man på den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter den att förbättras. Fredagens statistik förkunnande nämligen att antalet sysselsatta ökade med 531 000 personer under oktober. Det var bättre än förväntningarna och följdes dessutom av tämligen substantiella (ca 240 000) positiva revideringar av föregående två månadernas siffror. Arbetslösheten sjönk till 4,6% och löneinflationen uppgick till 0,4% eller 4,9% i årstakt.
Hökar… Visar FED tålamod gällande räntehöjningar så tycks läget vara ett helt annat på andra håll i världen. I en rad länder har man nu faktiskt börjat höja sina räntor och på en del håll handlar det om signifikanta förändringar. I veckan slog exempelvis den polska centralbanken till med en höjning från 0,50% till 1,25%. Det var en klart större ökning än väntat men ändå inte ens i närheten av den höjning som den tjeckiska centralbanken beslutade om. Där höjde man nämligen räntan med hela 1,25% till 2,75% (!). I Norge och UK lät man däremot bli men även där flaggar man för höjningar i samband med kommande möten (december?).
Spektakulära rörelser… När marknadens stora gunstling, meddelandetjänsteleverantören Sinch, publicerade sin delårsrapport blev reaktionen i suraste laget. För trots att siffrorna inte avvek från förväntningarna i någon större omfattning blev det ett veritabelt kursras (>30%). Motiverat? Svårt att säga förstås. Personligen hör jag ju till de personer som har väldigt svårt att svälja värderingar som motsvarar tresiffriga multiplar (såsom >100x EBITDA) som ju fallet är här (eller rättare sagt var innan rapport). Samtidigt finns det nästintill aldrig skäl till att en enskild kvartalsrapport skall påverka värdet i så pass stor uträckning. Då måste något exceptionellt ha hänt. Den här typen av obegripliga rörelser speglar därför i mitt tycke det faktum att marknaden idag styrs av totalt prisokänsliga algoritmer (såväl upp som ned) samt psykologi. Det liknar stundtals mer ett dataspel än något annat.
Sidbyte… Ni minns kanske att jag tidigare har nämnt att insynspersonerna låg tämligen tydligt på säljsidan inför rapportperioden. När denna nu sakta men säkert närmar sig sitt slut tycks läget ha vänt tvärt. De senaste veckorna har det nämligen köpts friskt av personer i ledande ställning. Antalet köptransaktioner de senaste veckorna är nära 10 gånger fler än säljdito. Även sett till transaktionsvärde är förhållandet nästintill lika högt. Nog är det högst intressant med tanke på att det ofta finns otaliga skäl till att sälja aktier men i regel bara ett enda att köpa dem. Eller har insiders tagit till sig att aktier är en vintersport?
Magkänsla… Och på tal om insynsköp. I veckan noterade jag att Anders Ström via sitt bolag Veralda har passat på att öka i vår forna aktiefavorit, sportboksleverantören Kambi. Varför nämner jag det här? Jo, Anders Ström hör faktiskt till skaran av personer med synnerligen god ”magkänsla”. Huruvida det var den som medförde att han ökade sin exponering i bolaget låter jag vara osagt. Jag skulle dock definitivt inte bli förvånad om det inom kort dök upp positiva nyheter runt Kambi. En möjlig sådan hade kunnat vara att konsortiet som har Kambi som sportbokleverantör, får bettinglicens i New York. Den kanske allra bästa vore ett besked från Penn att man förlänger avtalet med bolaget.
Sinch AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på molnbaserade kommunikationstjänster för företag och mobiloperatörer. Företaget erbjuder lösningar inom meddelandehantering, röstsamtal och e-post, vilket möjliggör effektiv och säker kommunikation för över 150 000 företag globalt. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SINCH.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Sinch en nettoomsättning på 26 553 miljoner SEK, vilket motsvarar en ökning med 10 % jämfört med föregående år. Trots den positiva omsättningsutvecklingen beslutade styrelsen att inte lämna någon utdelning för räkenskapsåret 2023, i enlighet med tidigare års praxis att återinvestera vinsterna i verksamheten för att stödja fortsatt tillväxt.