Veckan i backspegeln… v45
Vad var det jag sa? … Jag erkänner att jag kanske nämnt det här med att ”aktier är vintersport” lite väl många gånger inom ramen för min spalt.
Men jag kan ändå inte låta bli att upprepa mantrat när jag nu konstaterar att Stockholmsbörsen har rusat 6,6% under novembers första vecka. Det kan väl ändå inte vara enbart ett lyckligt sammanträffande eller?
Lättnad… Historiska mönster i all ära men det är nog inte riktigt detta som drog igång veckans exceptionella hausse. Den främsta och därmed avgörande händelsen var naturligtvis presidentvalet i USA som överskuggade allt annat (till och med pandemins andra våg). Den här gången var det sannolikt även påverkat av det faktum att merparten av världen hoppades på att Donald Trump skulle besegras. Kanske är det också det faktum att så verkligen tycks bli fallet, som är huvudanledningen till den gränslösa optimism som har präglat veckans börsutveckling. Alla tycks helt enkelt se fram emot mer förutsägbarhet som i sig är riskminimerande.
Worst case… Främsta oron inför valet var som bekant att det skulle bli så jämnt att det inte gick att fastställa vem som vann utan att invänta utslag från diverse juridiska instanser där till och med Högsta Domstolen omnämndes som ett möjligt alternativ. Och hastigt och mindre lustigt kan vi faktiskt mycket väl hamna i ett läge som påminner om vad som hände år 2000. Förvisso ser ju de flesta vartåt det lutar men redan nu är det mer eller mindre klart att röster i minst två, kanske tre stater kommer att räknas om innan resultaten kan bli officiella. Lite såsom befarat med andra ord. Ändå blev det alltså klang och jubel utan dess like.
Vad hände? … Konsensusuppfattningen inför valet var att det var säkrast att avvakta valutgången eftersom risken var stor att ett uteblivet utfall kunde skapa gigantisk osäkerhet på marknaden. Analysen blev delvis rätt. Någon vinnare blev det ju aldrig på valnatten. Men reaktionen därefter kan väl närmast liknas vid en världsomfattande halleluja-moment (antar att Donald Trump som förutsåg börskrasch vid Bidenseger, inte riktigt gillade vad han såg). Det om något visar med all önskvärd tydlighet att det i regel inte blir såsom de allra flesta förväntar sig. Klev man av innan valet för att ta det säkra före det osäkra har man gått miste om årets avkastningsmässigt näst bästa vecka. Ni har säkert hört det gamla fundamentala mantrat:
”time in the market beats timing the market”
Och varför?… Tittar man på valutgången skulle man kunna säga att det amerikanska folket röstade mot Donald Trump men för republikansk politik. Det är förstås en sanning med viss modifikation då presidenten lockade drygt fem (5) miljoner väljare fler än för fyra år sedan. Icke desto mindre ser han ut att få flytta ifrån Vita Huset medan partiet trots det kan behålla majoriteten i senaten. Här hade de flesta bedömare trott på republikanskt nederlag (det talades om att en blå våg sveper över USA). Därmed kan det även fortsättningsvis vara status quo eller ”grid lock” som man kallar det för. Demokraterna får ta hand om Vita Huset och representanthuset medan Republikanerna får styra senaten. Brasklappen här är möjligtvis att det inte alls är säkert att Republikanerna verkligen får majoritet i senaten. Vill det sig illa får vi dessutom inte veta hur det blir förrän i januari.
Risk on… Att börserna har reagerat positivt på valutgången tolkas av vissa bedömare som att sannolikheten för omfattande skattehöjningar under de närmaste åren (något som Biden har gått till val på) bör ha minskat. Likaså sannolikheten för att han får igenom en omfattande ”Green Deal” för att inte tala om större kostsamma hälsovårdsreformer. Dessutom anser man att valutgången borgar för lägre risk för regleringar av teknikbolagen, något som ju också har funnits på Demokraternas agenda. Så kan mycket väl bli fallet under förutsättning att Republikanerna tar senaten vilket alltså långt ifrån är säkert ännu.
Mer osäkerhet… Den stora frågan på kort sikt är förstås vad som kommer att hända med det länge emotsedda stimulanspaketet? Det positiva här är förstås att båda sidor vill ha ett sådant. Det som skiljer dem åt är hur det skall vara utformat. Som vi alla vet är det just i detaljerna som djävulen normalt gömmer sig. Därav som man hittills inte lyckats komma överens (samtidigt som den politiska viljan nog inte heller fanns inför valet). Demokraternas position kan ha stärkts något men frågan är förstås hur det ligger till med kompromissviljan hos det republikanska partiet i det här skedet. För det amerikanska folkets skull får vi väl hoppas att det sunda förnuftet segrar nu när antalet sjukdomsfall i covid-19 åter rusar i höjden även i USA.
Sist men inte minst… Det var faktiskt inte enbart val av president och senat som väljarna fick ta ställning till. På en del håll röstade man bl.a. om legalisering av sportsbetting. I samtliga dessa fall - Louisiana, Maryland och South Dakota - har folkviljan ställt sig positiv. Därmed är förutsättningarna goda för att tillväxttakten för spel online kommer att fortsätta. Detta bör allt annat lika vara positivt för en rad svenska börsbolag däribland Evolution Gaming, Kambi och även Kindred som samtliga finns på den amerikanska marknaden redan idag.