Veckan i backspegeln… v45
Lägligt… Veckan inleddes svagt och Stockholmsbörsen föll faktiskt ned mot årsskiftesnivån (782 för OMXSPI-index) på nytt.
Väl där beslutade sig köparna att gå emot. Varaktigt eller ej återstår förstås att se. Nog har dock börssentimentet blivit något bättre. Amerikanska Nasdaq Composite radade nyligen upp en svit av 10 handelsdagar med stigande indexvärden. Det var den bästa bedriften på minst två år.
Lägligt… Häromveckan nämnde jag att e-handeln har det tufft. Omsättningen i årstakt skall ha minskat med 19% och volymmässigt uppgavs tappet till 24%(!). Trots det har flertalet noterade e-handelsbolag kommit med förhållandevis starka Q3-siffror. Ett bolag som till och med har skruvat upp sin prognos var klädförsäljaren Boozt. Av kursreaktionen att döma hade marknaden inte väntat sig en omvänd vinstvarning i detta läge. Aktien ställdes upp 20% och fortsatte upp med ytterligare 10% dagen därpå. I det läget valde flertalet i ledningen (VD, CFO m fl) att sälja aktier. ”No bueno” som spanjorerna säger även om den officiella anledningen var att man skulle täcka omkostnader för incitamentsprogram.
Magkänsla… Inte särskilt snygg har heller handelsmönstret i Netel sett ut i veckan. Under inledningen av november ökade antalet omsatta aktier 3-4x jämfört med vanliga handelsdagar. Volymökningen hängde samma med stadigt stigande aktiekurs (3–5% per dag) och i måndags rusade aktien med nära 18% utan några som helst nyheter. Det var först på tisdagen (efter sammanlagd uppgång om 30% under ovanligt hög omsättning för aktien) som bolaget gick ut med nyheten att man tecknar ett viktigt avtal till ett värde av 480 Mkr med ny kund (FMV). Magkänsla i all ära men när liknande inträffar gång efter annan utan att berörda myndigheter gör något för att stävja det, är det bara bedrövligt.
Knock out… Att en aktie når ATH hör inte till vanligheterna i dessa tider. Men det är faktiskt vad en av våra tidigare favoriter, Better Collective, mäktade med i veckan efter att ha aviserat ett nytt miljardförvärv. Ett vågat beslut givet det faktum att bolaget dras med en hyfsad skuldsättning sedan tidigare förvärvsräder. Samtidigt går det mesta rätt för bolaget som växer även organiskt till skillnad från sin konkurrent Catena Media (där danskarna för övrigt är största ägare numera) som krymper. Här kan man verkligen tala om knock-out seger. Medan Better Collective har mer än dubblats (+110%) under de senaste 12 månaderna har Catena Media nära på halverats (-40%). En gång i tiden avvisade Catenas styrelse Better Collectives propåer. Det skulle man nog inte ha gjort.
Konsulter… Och apropå svag kursutveckling under det senaste året. En sektor som har haft det motigt är IT-konsulter. Helt överraskande är det förstås inte givet det faktum att den svenska ekonomin går knackigt. Eftersom företagen drar sig i det lägsta med att säga upp sin egna personal, är konsulterna förstås de enklaste att avskeda i jakten på kostnadsnedskärningar. Sett i ljuset av det är det lätt att låta bli sektorbolag. Samtidigt ska man inte glömma bort att Q4 och Q1 i regel är den bästa perioden för bolagens aktier som ofta toppar i samband med utdelningar (maj). Är det någon gång man skall titta närmare på konsultbolag är det i regel ungefär nu. Då och då köps någon av dem upp vilket höjer temperaturen i sektorn och ger fina möjligheter till exits.
Gör sig redo… Och på tal om exit. I veckan kunde vi läsa att investmentbolaget Bure har sålt aktier i Mycronic till ett värde av 870 Mkr. Någon regelrätt exit handlar det inte om då man även efter försäljningen förblir huvudägare med 23% av kapital och röster samtidigt som Mycronic alltjämt är bolagets överlägset största investering (konsekvens av samgåendet mellan Bureägda MyData och Micronic). Med det sagt sänder agerandet ändå en intressant signal. Något omedelbart behov av pengar har Bure inte och det troliga är därför att man redan nu har identifierat nya investeringsmöjligheter. Huruvida det handlar om noterade eller icke noterade sådana är väl inte helt klart. Men givet hur det gick med företagets SPAC är väl stalltipset att det handlar om noterade sådana. Vad blir det för köp?
Fire sale?… Och när jag ändå är inne på försäljningar av aktier. I veckan har Danske Bank vid ett antal tillfällen mäklat drygt 350 000 aktier totalt sett i sportboksleverantören Kambi. En ganska stor post som givet att det handlade om en och samma säljare torde innebära att någon av de 10 största ägarna har valt att minska sitt innehav. Frågan är varför man gör det i just det här skedet när vindarna sakta men säkert tycks vända för bolaget som enbart sedan i somras har signat avtal med tre potentiellt mycket intressanta kunder. Aktien föll samtidigt mot nivåer (145–150 kr) där den åtminstone under 2022 hittade bottnar. Så även nu?
Sist men inte minst… Rapportperiod innebär att undertecknad lyssnar på extremt många rapportpresentationer. Påfallande ofta är dessa på engelska. När sådant sker i större bolag med utländskt intresse är det förstås helt naturligt. Men samma sak tycks numera även gälla i små och medelstora bolag där det utländska intresset sannolikt är högst begränsat. Personligen tycker jag att det är ett riktigt otyg. I synnerhet då det ofta märks tydligt att engelskan inte är de olika ledningspersoneras modersmål. Kvartalspresentationerna fungerar förvisso väl när det gäller det förberedda materialet men när det sedan är dags att improvisera i samband med frågestunderna kan det bli riktigt pinsamt när VD eller CFO stakar sig för att hitta rätt ord. Om inte annat så ger det ofta ett dåligt intryck som nog stjälper mer än det hjälper. Låt bli, tack! Det är inget fel på svenska språket.