Veckan i backspegeln… v46
Nya kursrekord… Samtliga större amerikanska börser och även Stockholmsbörsen noterade nya kursrekord i veckan som för övrigt blev novembers tredje positiva sådan.
Rädslan för vad accelererande inflation kan ställa till med som ju var förra veckans diskussionsämne, tycks inte vara särskilt påtaglig. Eller så är det just den som driver börsen vidare uppåt. För vem skulle egentligen vilja ha pengar på banken när dess värde gröps ur med 3-5% och räntan är noll?
Bruten svit… Generella uppgångar till trots blev onsdagens börsnedgång slutet på årets längsta uppgångssvit. OMXSPI hade nämligen fram till dess stigit under 12 påföljande handelsdagar. Det faktum att det var den längsta uppgångsperioden sedan oktober 2019 kan tjänstgöra som ett bra exempel på hur pass unikt den här typen av långa uppgångsserier är. Den gången hade Stockholmsbörsen stigit under 14 dagar i följd.
Iskallt… President Joe Biden och hans kinesiska motsvarighet Xi hade ett långt virtuellt möte (bara en sådan sak!) där de båda ledarna signalerade att de skulle försöka stabilisera relationen mellan länderna med målet att undvika konflikter. Något konkret från mötet framkom dessvärre inte vilket ställer frågan om hur lyckat samtalet egentligen var. Detta i synnerhet som det bara någon dag senare började cirkulera uppgifter om att USA-diplomater med största sannolikhet lär bojkotta stundande kinesiskt vinter-OS (gäller dock ej de aktiva).
Deja vu… Sakta men säkert börjar vi åter nås av nyheter om att smittspridningen i Europa eskalerar. Huruvida det kommer att leda till nya drakoniska restriktioner såsom tidigare har varit fallet återstår ännu att se. I en rad länder tycks nu nya åtgärder diskuteras och i Österrike är man först ut med en ny regelrätt lockdown i tre veckors tid. Om Sverige lyckas stå emot nedstängningsivern också den här gången är väl fortfarande skrivet i stjärnorna. Helt oavsett riskerar dock det europeiska återöppningsscenariot att åter få skjutas på framtiden. Ur investeringsperspektiv innebär det antagligen fördel USA på nytt. Å andra sidan har USA i alla fall tidigare legat några veckor efter Europa vad smittspridning beträffar.
Stabilt… Det är ett tag sedan som europeisk energikris var förstasidesstoff men frågan är om inte ämnet riskerar att återkomma så fort vädret blir lite mer vinterlikt. Detta eftersom tyska myndigheter valde att stoppa certifieringen av gasledningen Nordstream2. I och med beslutet (som självklart bygger på geopolitiska aspekter) tyder det mesta på att rysk gas inte blir tillgänglig den vägen för Europa under annalkande vinterperiod. Istället får man hålla tillgodo med ledningar som går via Ukraina och Vitryssland (!) där den senast nämnda väl får anses vara ”at risk” (president Lukasjenko har vid ett par tillfällen hotat med att ”stänga gaskranen till Europa”).
Haveri… Att intresset för aktier är extremt starkt synliggörs troligtvis av nätmäklaren Avanzas allt större problem med tillförlitligheten på sin plattform. I veckan var det andra gången på tämligen kort tid som bolagets kunder under några timmars tid ej hade möjlighet att handla. Det får mig osökt att tänka på Warrens Buffetts numera klassiska ord:
"Only buy something that you'd be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years"
Investeraress… Och på tal om mr Buffett och långsiktighet. Under veckan pågick Investerar-SM, en börstävling där de tävlande under en veckas tid kunde handla med diverse börshandlade produkter i jakten på ära och berömmelse. Vinnaren blev alltså personen som vid fredagens slut kunde stoltsera med högsta värde på sin depå. Sveriges bästa investerare a ka svensk Warren Buffett skulle man kunna säga. Eller kanske ändå inte. Det känns nämligen något märkligt att man blandar den här typen av reklamjippon där syftet sannolikt är att introducera börshandlade produkter (s.k. ETP:er) för den breda spararkretsen, med investeringar. Spekulant-SM vore sannolikt mer träffsäkert namn. Grattis till vinnaren för resten!
Bra val… I veckan kom beskedet från HUI om vad man anser bör bli årets julklapp. Efter att under åtskilliga år ha gjort mig lustig över institutets diverse val måste jag den här gången säga att årets beslut (evenemangsbiljett) förefaller vara högst rimligt. I synnerhet mot bakgrund av rådande komponentbrist och leveranstrubbel. Är det någon sektor vars intäkter har drabbats enormt under pandemin så är det just kulturen.
Sist men inte minst… Kryptovalutorna har en tämligen svag vecka bakom sig. Någon dramatik (med kryptomått mätt) är det kanske inte tal om men de större sådana som Bitcoin och Etherum har backat med över 10%. Varför nämner jag det här? Jag har inte blivit någon kryptofantast även om jag faktiskt har ett litet innehav i Coinshares som ett rent ”bet” på intresset där ute. I veckan läste jag dock att politikerna i Staffanstorps kommun nu skall utreda möjligheterna till att investera i diverse kryptoinstrument. Minst sagt udda och känns väl ändå lite ”toppish” eller? Time will tell.