Veckan i backspegeln… v47
Long time no see… Nu är det slutligen klart. Nordnet, som köptes ut för ca fyra år sedan, gör en comeback på börsen.
Meningarna om huruvida man skall teckna aktien eller ej är delade. Den tidigare börsresan var ju inte särdeles lyckad och till slut köptes man ut för knappt 7 miljarder kronor. Fram till dess spöades bolaget på i stort sett alla fronter av konkurrenten Avanza. Än idag betraktas man som något av en lillebror. Nordnet är nämligen betydligt mindre i Sverige men finns däremot i övriga nordiska länder till skillnad från Sven Hagströmers gunstling. Det sammantagna antalet kunder liksom många övriga siffror som omsättning, resultat, förvaltat kapital m m skiljer sig däremot inte mycket numera.
Vältajmat… Det som sticker i ögonen är dock prislappen. Idag är den satt till 22-26 miljarder kronor vilket motsvarar 3-4x vad bolaget köptes ut för i slutet av 2016. Låt vara att man har investerat några miljarder under tiden, utväxlingen ser ändå ut att vara mastig. Huvudanledningen till att man nu vill placera Nordnet på börsen är förstås den hausse som har omringat Avanzas aktie i år. Tittar vi 12 månader bak i tiden är kursstegringen för Avanza drygt 120% mot Stockholmsbörsens 15%. Blickar vi däremot på hela perioden sedan Nordnet lämnade börsen (slutet av januari 2017) har Avanzas kurs stigit med 125%. Marginell skillnad med andra ord. Det är främst under det gångna året som omvärderingen har skett. Det är därför inte särskilt konstigt att Nordic Capital passar på att smida medan järnet är varmt. Riskkapitalbolagen vet oftast mycket väl när det är dags att kliva av.
Teckna…Trots vetskapen om ovanstående har det inte varit något direkt fel på intresset. Enligt uppgifter tog det knappt en dag för att fylla erbjudandet. Det i sig behöver förstås inte likställas med positiv start när handeln väl drar igång. Readlys notering fylldes på en timme och sedan fick ABG ändå jobba hårt med stödköpen. Nu handlar det dock om ett lönsamt bolag med digital affärsmodell. Dessutom anlitar man sju (7) olika stora ”book-runners” och trycker samtidigt på att IPO sker med viss rabatt mot den stora konkurrenten. Och nog stämmer det även om rabatten ser ut att vara klart lägre än vad den historiskt har varit (ca 30%). Relativvärderingar är samtidigt ett oerhört trubbigt verktyg och som vän av ordning kan jag väl påpeka att Avanza knappast hör till de särskilt billiga aktierna (har aldrig varit i o f s) som man på rent fundamentala grunder och utan betänkligheter hade kunnat rekommendera köp i. Med det sagt tror åtminstone jag att aktien bör få en bra start. Strategin Teckna/Sälj borde därför ge positiv avkastning. Själv tecknar jag dock inte. För att göra det måste man vara kund hos Nordnet (sista dag 23/11)
Förvärvsmaskin… Om nu någon mot förmodan inte visste tidigare vad som menas med nämnda uttryck så vet man det nu. I veckan presenterade spelkoncernen Embracer inte mindre än 13 stycken olika förvärv när man publicerade sin kvartalsrapport. Att det skulle bli förvärv förväntade sig de flesta. Man har en historik av att presentera förvärv i samband med delårsrapporterna. Senast det begav sig slog man till med åtta (8) stycken vill jag minnas. Nu blev det alltså 13 och frågan är då hur man skall toppa den nästa gång? Enligt bolagets VD har man haft uppåt 100 aktiva förvärvsdialoger under det gångna kvartalet. Så inte är det något fel på pipe-line i alla fall. Å andra sidan är det kanske inte konstigt att det finns många säljare där ute. Priserna på gamingbolag har väl aldrig varit högre.
e-handel… Nästa vecka är det som bekant Black Friday. Detaljhandelns stora dag som inleder julshoppingen. Årets upplaga blir förstås annorlunda av uppenbara skäl. Det behöver dock inte alls resultera i lägre försäljningsvolymer. Under våren har allt fler lärt sig handla på nätet. Enligt senaste e-barometern har e-handeln ökat med 30-35% i år. I Q4 förväntas julhandeln för första gången någonsin passera 10 miljarder kronor vilket motsvarar en ökning om 26%. Jag tror att det kan bli betydligt mer än så då nära hälften uppger att man inte kommer röra sig i lika stor uträckning i fysiska butiker. Dessutom kommer vi inte lägga pengar på resor heller. Bolag med välutvecklad e-handelslösning (och i synnerhet renodlade e-handlare) kommer troligtvis ha bråda dagar. Så även deras aktier?
Årets julklapp… Och när jag nu nämner detaljhandel så går det förstås inte att låta bli kommentera HUI:s val av årets julklapp. Efter förra årets mobillåda som jag misstänker används för annat än mobiler om nu någon köpte en ifjol, föll valet i år på stormkök. Säga vad man vill men HUI gillar verkligen att överraska. Just den här gången är det dock svårt att ”klanka ned” på deras förslag. Om inte annat så har valet av produkten en inbyggd uppmaning att tillbringa mer tid utomhus och det mår nog de allra flesta bra av. Och inte bara det. Pandemin må förvisso vara på väg bort under nästa år men då kommer väl elbristen som ett brev på posten när industrin varvar upp givet hur det ser ut på en del håll redan i detta nu. ”Level-2 thinking” från HUI?
CMD… Hösten är ofta tidpunkten då flertalet bolag anordnar kapitalmarknadsdagar. Normalt sett välbesökta tillställningar. Idag digitala sådana. Kanske är det också den uteblivna lunchen och medföljande mingel som gör att marknaden inte låter sig imponeras. Få marknadsdagar har rivit kursmässiga applåder så här långt. ABB och Intrum som ju höll sina i veckan, var här inga undantag. Men det är klart, i tider då det mesta handlar om Ny Ekonomi 2.0 är inte uttalanden om 3-5% tillväxt något som får vare sig nya börsspekulanter eller nyhetssökande algoritmer att gå igång. Väljer man dessutom som Björn Rosengren gjorde att säga att det är viktigt att se till att ha lönsamhet först innan man satsar på tillväxt, tappar man antagligen då flesta åhörarna under 30. Idag är det väl enbart gamla stofiler som undertecknad som nickar instämmande.
Intrum AB är ett svenskt företag specialiserat på kredithantering och finansiella tjänster, med verksamhet i 24 länder. Företaget erbjuder tjänster inom inkasso, kredithantering och finansiella lösningar för att hjälpa företag att förbättra sina kassaflöden och minska kreditrisker. Intrum är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet INTRUM.
Under 2023 hjälpte Intrum 5,1 miljoner individer att bli skuldfria och inkasserade 105 miljarder kronor till sina uppdragsgivare. Styrelsen föreslog att ingen utdelning skulle betalas ut för 2024, som en del av företagets strategi att stärka sin finansiella ställning.