Veckan i backspegeln… v48
November… När du nu läser det här är det förvisso en handelsdag kvar av månaden.
Med det sagt krävs det nog något i stil med den svarta måndagen för att Stockholmsbörsen inte skall lyckas summera sin bästa november på nära 20 års tid (sedan 2002 närmare bestämt). Faktum är att skall man hitta en lika stark börsmånad överlag får man blicka tillbaka till 2009 som ju var året som följde på nedgångar i spåren av finanskraschen. Det starka utfallet (just nu är OMXSPI upp 11,5%) stärker givetvis novembers renommé som börsårets allra bästa månad. Därmed kan jag konstatera att det s.k. ”vinterhalvåret” (november-april) inte kunde ha börjat bättre.
Nya rekord… Det är givetvis inte bara i Sverige som börsen har skenat. Bortom Atlanten har utvecklingen varit ännu bättre. Dow Jones har exempelvis stigit med ca 13% och lyckats med konststycket att nå den magiska gränsen om 30 000. Även Nasdaq Composite har sökt upp jämna ”tusental” i och med återbesök på rekordhöjder kring 12 000. Nu är det bara S&P 500 kvar att göra om bedriften. Får vi se index i 4 000 snart?
December… Eftersom styrka vanligtvis föder ny styrka bör förutsättningarna för det (läs: fortsatta uppgångar) vara tämligen goda. Tittar vi historiskt är oddsen dessutom i favör för att så blir fallet. December tenderar nämligen likt november vara en överlag bra börsmånad. Den historiska avkastningen på Stockholmsbörsen sedan 1996 har varit 1,3% där enbart sju (7) av de senaste 24 förekomsterna har bjudit på nedgångar. Enbart ett enda (1) av dessa fall har ägt rum under ett börsår där november har bjudit på uppgångar. Statistiskt sett ser det med andra ord ganska bra ut. Det man dock inte skall glömma bort är att december i regel har en svaghetsperiod insprängd någonstans mellan 5-20:e december. Midvinterrekyl, ni vet. Kanske är det just en sådan som Fear & Greed index höga tal vittnar om?
Less is more… I veckan presenterade Astra Zeneca som tredje bolag sina resultat från studier avseende dess vaccinkandidat som man tagit fram tillsammans med forskarna vid Oxfords universitet. Den här gången blev det dock inte fullt så lyckade resultat som för Pfizer och Moderna som ju redovisade 95-procentig effektivitet. I Astras fall blev effektiviteten förvisso 90% hos en av de studerade grupperna (62% hos övriga) men faktum är att ingen förstår riktigt hur det gick till. Den här gruppen hade nämligen av misstag fått i sig mindre av vaccinet än alla övriga fick (en halv och en hel dos istället för två gånger heldoser). Märkligt är bara förnamnet och frågan är förstås hur man skall ställa sig till ett vaccin som inte tycks skydda lika bra om man får större dos av den. Risken är att man tvingas göra ny studie som i sin tur förskjuter ett eventuellt godkännande och därmed även framtida utrullning.
Bilbomb… 2020 har onekligen varit ett tufft år på flera olika sätt för många. Den svenska finansmannen Mats Qviberg är säkert inte sen att instämma här även om jag inte har vågat fråga honom. Nog tycks det dock som om det finns någon där uppe som ogillar honom just nu. De senaste veckorna har varit ett tydligt bevis på det. Först kom besked om nya utbrott av fågelinfluensan som drabbade Scandi Standard negativt (Öresunds näst största innehav vid utgången av oktober). Kort därefter publicerade affiliatebolaget Catena Media (Öresunds nionde största innehav) en usel rapport och rasade i värde. I veckan kom därtill ett besked om att Volvo Cars säger upp avtalet med återförsäljaren Bilia som ju är investmentbolagets överlägset största innehav (står för ca 20%). Snacka om motvind och inte blir det roligare förstås när hans forna parhästs investmentbolag åtnjuter 100-procentig premie.
Goldbug… Ni minns säkert att jag tidigare under året vid en rad tillfällen vurmade en del för guld. Och tro inget annat, min positiva syn på ädelmetallens förutsättningar består. Vaccin eller ej. Grundbulten i guldcaset är som jag ser det inte så mycket framtida ekonomisk stagnation utan snarare penningmängdens kontinuerliga ökning som jag tror kommer att fortsätta även nästa år. Redan nu börjar länderna flagga för ökad upplåning i spåren av corona krisen. Att centralbankerna skulle sluta med att trycka nya pengar förefaller därmed långsökt. Givetvis ökar även mängden guld som prospekteras men ökningarna är inte högre än 2-3% per år (kan iofs öka något om priset skulle stiga).
Fel häst… Med ovan sagt tycks ändå guldet ha varit fel häst att satsa på om man nu ville ha skydd mot pågående finansiella excesser. I varje fall om man har valt dess fysiska form. För den digitala motsvarigheten som en del kallar kryptovalutan Bitcoin för, har upplevt verklig renässans. Från att ha legat omkring 10 000 usd nådde bitcoin upp till sina forna toppar kring 20 000 i veckan. En nätt och jämn kursdubbling på bara några månader. Intresset har det med andra ord inte varit något fel på. Det är i och för sig inte särskilt konstigt när till och med legendariska investerare såsom bl.a. min personliga favorit Stanley Druckenmiller, har valt att investera ett par procent av sina tillgångar i just kryptovalutan bitcoin. När allt fler aktörer av det här slaget börjar betrakta Bitcoin som seriös tillgång kan kryptovalutan förstås mycket väl tänkas bli en utmanare för guldet. Vi har ju trots allt gått in i digitaliseringseran.
Fear & Greed Index