Veckan i backspegeln… v48
November… Det blev en riktigt stark avslutning av november (i synnerhet på de amerikanska börserna med uppgångar på 3% på S&P 500 och 4,5% på Nasdaq) vilket ännu en gång visar att det finns visst fog för att hålla koll på de historiska mönstren som jag ofta återkommer till.
Även i Sverige blev det en hyfsad utveckling och månaden i sin helhet summerade en börsuppgång om 7,1%. Därmed blev november en riktigt bra börsmånad om än för ovanlighetens skull inte den allra bästa (i juli steg OMXSPI-index med smått overkliga 12,0%). Svårt att klaga dock när det blev mer än dubbelt upp än vad snittuppgången för månaden sedan 1995 har bjudit på (3,2% justerat för årets utfall).
December… Det är inte enbart positiv utveckling i november som hör till vanligheterna. Detsamma kan man faktiskt säga om december. Förvisso är slutmånadens facit inte lika starkt men ändå så pass gott att man med viss tillförsikt kan blicka fram emot avslutningen av detta minst sagt utmanande börsår. Tittar vi historiskt har december förvisso bjudit på något fler negativa utfall (sju stycken sedan 1995 jämfört med exempelvis sex för november) men den genomsnittliga börsuppgången har snittat 1,6%. Det gör månaden till den fjärde bästa under ett börsår. Gott så.
Se upp… Mitt i all optimism som så här långt har präglat dagens spalt kan det dock vara läge att kasta in en brasklapp. Den positiva decemberutvecklingen till trots har det i regel funnits en insprängd svaghetsperiod i mitten på månaden. Mer exakt handlar det om perioden mellan 5–20 december (+/- 2 handelsdagar) som i statistiknördarnas vokabulär går under benämning ”midvinterrekyl”. Dess kraft varierar från år till år men faktum är att det har funnits årgångar med tapp så stort som 5–7% från topp till botten. Sedan har det förstås även funnits årgångar med sidledes eller till och med svagt positiv utveckling. I dessa fall har vi ofta fått se riktigt stark avslutning som ofta hållit i sig ända fram till ”trettonhelgen”.
Mjuknar… Nog om säsongsmönster dock. Vän av ordning inflikar säkert att det inte enkom var det som låg bakom åtminstone veckans hausse. FED-chefen Jerome Powell kom nämligen med besked att det redan i december kan vara dags för FED att minska magnituden av framtida räntehöjningar. Ett uttalande som skapade våldsam hausse. Jag kan själv inte se det som annat än en närmast hysterisk reaktion som till stor del bör ha berott på dels ”window dressing”-effekten dels en kraftig short squeeze dito. Beskedet i sig var nämligen knappast överraskande. Inte minst undertecknad har nämnt att sannolikheten för en ökning om 50 räntepunkter istället för 75 har ökat påtagligt. Det är också vad marknaden prisar in varvid själva nyhetsvärdet av beskedet framstår som tämligen lågt.
Payrolls… Tittar vi på arbetsmarknadsstatistiken som presenterades under fredagen såg den dock något tvetydig ut. Förvisso ökade antalet sysselsatta i något lägre takt än under både september och oktober men den redovisade siffran var ändå klart starkare än förväntningarna. Som om inte det var nog ökade lönerna något mer än förväntat. I årstakt uppgick ökningen till 5,1% att jämföra med 4,9% månaden tidigare. Arbetslösheten låg kvar på 3,7%.
CPI… Kvar att redovisa innan FED ger sitt sista besked om räntan för i år, finns nu inflationsdata avseende november. Här tror jag att en del kan bli (positivt) överraskade. Sannolikheten är nämligen ganska hög att vi får se en markant nedgång i headlinesiffran vilket mycket väl skulle kunna tolkas som att FED:s åtstramningar börjar ge effekt. Jag säger inte att så inte är fallet men vill enbart påpeka att merparten av den eventuella nedgången lär bero på dels baseffekter (inflationen började öka markant just under hösten ifjol), dels Kinas nedstängningar som ju har lett till rejält minskad efterfrågan på det mesta (läs: råvaror). När en så pass stor ekonomi tvärnitar vore det förstås märkligt om det inte syntes i siffrorna.
Re-opening… Efter massiva protester börjar det dock nu synas allt fler tecken på att restriktionslättnader i Kina faktiskt är nära förestående. Det ryktas bl.a. att man nu har börjat ta in västerländskt vaccin med förklaringen att de inhemska bolagen inte klarar av att tillverka så mycket som behövs för att snabba på vaccinationsprocessen. Huruvida det är sant eller falskt är förstås svårt för mig att avgöra. Nog vore det i alla fall goda nyheter för i synnerhet den europeiska ekonomin som ju är starkt beroende av handeln med Kina. Enligt Eurostat var Kina ifjol tredje största marknaden avseende EU:s totala export av varor (drygt 10% av den totala andelen) medan landet var den största gällande europeisk import (22 %).
Liket lever… Och på tal om handel. Den av många redan dödsdömde konsumenten ser ut att fortfarande vara vid liv. Under veckan meddelade exempelvis e-handelsjätten Amazon att man under årets Thanksgivinghelg slog ett nytt försäljningsrekord. Även på hemmaplan har liknande tongångar kunnat höras. Klädhandlaren Boozt meddelade som bekant att även de slog försäljningsrekord under Black Friday veckan vilket fick aktien att rusa. Får vi månne fler besked av detta slag från andra branschaktörer?