Veckan i backspegeln… v48
Tack för allt… Veckans tristaste nyhet måste nog ha varit att Charlie Munger har lämnat jordelivet.
Det faktum att han bara om en månad skulle ha fyllt 100 år gör förstås inte bortgången direkt oväntad men icke desto mindre tråkig. Charlie var inte lika extrovert som sin kompanjon Warren Buffett men en minst lika outtömlig källa till visdom. Hans sunda förnuft, humor samt den numera allt mer sällsynta frispråkigheten, kommer definitivt att saknas. Berkshire Hathaways årliga stämmor blir inte heller sig lika.
Charlies råd… På förekommen anledning kan jag inte låta bli att omnämna hans viktigaste kriterier i investeringssammanhang. För det första handlade det om krav på ”moat” eller vallgrav vilket kan jämställas med en hållbar konkurrensfördel. Hög och jämn bruttomarginal samt likaledes hög ROIC (avkastning på investerat kapital) såg han som grundläggande liksom det faktum att man som investerare förstod affärsmodellen. En annan viktig faktor var ledningen som måste ha dokumenterade ”skills” och gärna hög dos integritet. Detta för att man som investerare skall kunna lita på att rätt beslut kommer att tas. Sist men inte minst fick inte priset på företaget vara för högt. ”Great companies at fair price”. Det måste helt enkelt finnas säkerhetsmarginal för oförutsedda omständigheter. Har man väl hittat bolag som uppfyller samtliga kriterier var det dags att köpa och vänta. Just väntan, snarare än ständiga köp och sälj, var grunden för de stora förmögenheterna. RIP Charlie!
November… Det blev en pangstart på vinterhalvåret i år. Stockholmsbörsen steg med 8,9% vilket är den bästa novemberprestationen sedan 2020 och faktiskt den sjätte bästa sedan 1995. Som om inte det var bra nog innebar uppgången också att den långa negativa sviten bestående av fyra påföljande negativa månader, bröts. Ännu är förvisso börsåret inte slut men nog ser det faktiskt ut som att november även i år (såsom historiskt har varit fallet) blir den enskilt bästa månaden på året. En månad som för övrigt på egen hand kan säkerställa att årsavkastningen i år blir positiv.
Trenden… Den mycket starka kursutvecklingen i november är värd att uppmärksammas även av andra skäl. Som ni säkert minns har jag för vana att stämma av trendläget kring månadsskiften. Det jag kan konstatera nu är att novemberstängningen skedde ovan både 12- och 24-månaders glidande medelvärden. Förvisso marginellt men ändå. Detta innebär per definition att min trendmodell effektuerar en signal på trendomslag. Det är första gången som index avslutar en börsmånad ovan de båda medelvärdena sedan januari 2022. Senast som stängningen skedde ovan 24-månaders glidande medelvärde var för övrigt i april samma år. Happy days are here again?
December… Den som väntar får se. Det jag kan konstatera är att även december historiskt sett har varit en bra börsmånad. Tittar man på perioden sedan 1995 har den genomsnittliga uppgången varit 1,4%. Det är inte i linje med novembers 3,4% men ändå femte bästa genomsnittliga prestationen på ett börsår. Det man kanske inte skall glömma bort är att december allt som oftast har innehållit en inbyggd svaghetsperiod mellan 5–20 december (a k a ”Midvinterrekyl”) som också är anledningen till att inte månadssnittet är bättre än vad det är.
Guldgrävare… Jag nämnde förra veckan att man gjorde bäst i att snabbt fly fältet om det bolag man äger aktier i meddelar att man inleder en ”strategisk översyn”. Catena Media och Fingerprint Cards är två exempel på sådana tidigare och just nu pågår väl den typen av aktioner hos Clavister, Kindred och Viaplay. De två senast nämnda publicerade nyheter i veckan och kursutvecklingen i båda lämnade en del i övrigt att önska. Mer om just Kindreds guldgrävande i USA finns att läsa i dagens tidning.
Gyllene tider… Och på tal om guld. November avslutades med ett guldpris överstigande 2 000 usd. Varför nämner jag det undrar du kanske? Jo det är första gången någonsin (!) som guldpriset överstiger den psykologiskt intressanta nivån vid ett månadsslut. Guldet har tidigare kostat mer än vad det gör just idag men aldrig någonsin överstigit 2 000usd vid ett månadsskifte. Men nu så!
Haveri… Låt mig dock återgå till strategiska översyn. Veckans kanske största snackis måste ju nästan ha varit Viaplays besked. Rapporten flyttades fram åtskilliga gånger och trots det lyckades man inte presentera den på utsatt tid. När så väl blev fallet var det inte svårt att förstå anledningen. Att få ihop räddningsaktionen som blev resultatet av den strategiska översynen kan inte ha varit det allra enklaste. För aktieägarnas del ser det däremot inte ut att finnas några som helst skäl till glädje. Antalet aktier verkar mångfaldigas från 79 miljoner till drygt 4 miljarder (!). Här ligger till och med centralbankernas pengartryckariver i lä. Sett med facit i hand är vi mer än nöjda att ha satt säljstämpel på aktien i somras (Newsletter 2044). Då stod kursen för övrigt i 225 kr (idag kring 6).