Veckan i backspegeln… v50

Midvinterrekyl… Det blev en klart negativ vecka som helhet trots att inledningen av den lovade gott.

Veckan i backspegeln v50 3

När krutröken väl har lagt sig hade Stockholmsbörsen backat med 3,5%. Det ser med andra ord som om mönstret från tidigare i år, här syftar jag på negativa börsveckor inför amerikanskt optionslösen, har hållit i sig. Nu återstår det väl att se om även vändningen upp veckan därpå besannas. Skall det bli någon form av julrally så bör det dra igång nästa vecka. Ho ho ho!

Inflationsrapport… 7,1% uppmättes den amerikanska inflationstakten till i november. En siffra som ännu en gång skapade rejäl hausse där ute trots att nedgången i grund och botten var ganska väntad (dock blev den 0,2% större än konsensusförväntningarna). Givet vad jag skrivit tidigare om baseffekter vore det inte alls förvånande om inflationstakten fortsatte att minska med ytterligare ca 0,4–0,5% per månad under åtminstone december och januari.  

FED besked… Det blev precis som väntat en 50 punkters höjning i samband med veckans räntemöte. För att inte marknaden skulle jubla alltför mycket har man dock sett till att höja nivån dit man tror sig kunna behöva hissa räntan nästa år (från 4,8 till 5,1%). Den vinsthemtagningsmogna marknaden tycks ha tagit fasta på just detta hökaktiga besked men vi vet ju alla vad långsiktiga prognoser brukar vara värda. För exakt ett år sedan spådde FEDs ledamöter att en första räntehöjning kunde bli aktuell i slutet på 2023. Resten är som bekant historia.

Nästa steg… Någon vidare vägledning huruvida man kommer att höja med 50 eller 25 punkter i februari gav Jerome Powell inte i veckan. Klokt då det kan hända en hel del fram till dess. Två inflationsrapporter och lika många arbetsmarknadsdito kan medföra att det som eventuellt skulle ha sagts nu snabbt kan bli obsolet. Det mest troliga är att både arbetsmarknaden och inflationstrycket blir successivt mjukare men hur pass mycket är förstås omöjligt att förutspå på förhand. Skulle mina antaganden om inflationsminskning om 0,8–1% visa sig stämma fram till februaris möte samtidigt som även arbetslöshetenen kryper upp några tiondelar till 4% behöver nog inte höjningen bli större än 0,25%. Men här och nu är det förstås ingen annat än ren gissning från undertecknad.

Up we go… Även i Europa börjar räntorna krypa uppåt. ECB höjde med 50 räntepunkter till 2,5% och antydde att fler liknande räntehöjningar bör vara att vänta. Nästkommande i sådana fall i samband med februaris möte som ju sammanfaller med Riksbankens dito. Det oväntat hökaktiga beskedet ger fingervisning om vart den svenska räntan kan vara på väg. De flesta bedömarna har tidigare lutat åt att nästa höjning blir 0,25%. ECB:s uttalanden antyder dock att Riksbankens höjning sannolikt blir högre än så. Givetvis bör centralbankens hökaktiga uttalanden ses som en psykologisk del av spelet men som läget ser ut nu misstänker jag att vi får nog ställa in oss på en höjning med 0,5% till 3%. Den svenska inflationen i november var 9,5% (8,0% exkl energi)  

Kryptovinter… Stigande räntor och minskad riskvilja har påtagligt kylt av kryptomarknaden. Senaste tidens våg av skandaler, ”klassiska bank runs” på diverse kryptobörser och dess påföljande fall har förstås inte bidragit positivt till klimatet runt krypto. Med det sagt är det ändå värt att påpeka att det inte har blivit nya lägre bottnar för vare sig bitcoin eller etherum som ju är de två vanligaste (mest seriösa?) kryptovalutorna där ute. Om inte de senaste veckornas starkt negativa nyhetsflöde får kurserna på fall längre kan kanske det allra värsta för kryptofantasterna vara över?

Gul sten…. Personligen har jag aldrig varit någon större anhängare av kryptovalutor och är det inte idag heller. Jag är nog lite för gammal helt enkelt då jag gärna letar rationella skäl till att äga diverse tillgångar. Och det är här det brister för egen del eftersom jag inte riktigt lyckats hitta något vettigt användningsområde för kryptovalutor. Med den typen av inbyggd volatiltet som exempelvis Bitcoin uppvisar har jag svårt att se den som någon form av betalningsmedel. ”Store of value” handlar det heller inte om. I det avseendet har guldet (som jag däremot har viss förkärlek till som ni säkert vet vid det här laget) presterat bättre. Priset har förvisso inte stigit nämnvärt (i dollartermer -2,5% i år) men givet det faktum att räntan i USA ökat från 0 till 4,5% (guld avkastar inget) samtidigt som dollarn har stärkts är det om inte godkänt så åtminstone hanterbart. Och klart bättre än både krypto, aktier och obligationer i år.   

Oops… Ingen kan väl ha missat att det just nu råder ett ansträngt läge gällande el runt om i Europa. Situationen är så pass akut att man i exempelvis Schweiz diskuterar att eventuellt förbjuda eller åtminstone begränsa användningen av elbilar. Blotta tanken på att fler europeiska politiker kommer med liknande förslag kan nog lätt få dramatiska följder för elektrifieringen av bilflottan som de allra flesta fordonstillverkare har satsat miljarder på. Det där såg man nog inte komma.

Gratis el… Och på tal om elbrist. Glöm nu inte att förnya din prenumeration på Newsletter till nu rådande kampanjpris. Du kan förlänga oavsett när din prenumeration går ut (nya 12 månader läggs på från slutdatumet på ditt nuvarande abonnemang). Det finns flera skäl till det. För det första blir priset nästa år högre (inflation ni vet). För det andra kan du just nu få flertalet gåvor på köpet. Solcellsladdaren som ingår i årets erbjudande är en praktisk manick som bjuder på ”gratis el”. Alltid något. Många bäckar små…

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-12-21 13:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:15:45