Veckan i backspegeln… v50
Fem i rad… Den hastigt uppkomna börshaussen fortsätter.
Under den gångna veckan nådde Stockholmsbörsen upp till ny årshögsta då tidigare toppnotering från 3:e februari passerades under torsdagen. Därmed är det också femte veckan i följd som index stiger och det hör inte till vanligheterna skall ni veta. Senast som vi såg den typen av långvarig uppgång var under sensommaren 2021.
Undantag… Som läget ser ut idag tycks den säsongsmässiga svaghetsperioden som jag och många med mig benämner för ”Midvinterrekyl”, ha uteblivit i år. Alternativt skjutits på framåt. Den starka börsuppgången har nämligen gjort att det sannolikt fanns ett påtagligt underliggande köpintresse inför veckans optionslösen i USA. Ett slags omvänd OPEX-effekt mot vad som gällde förr då det snarare var regel än undantag att börsen föll dessa veckor. Då talade vi som bekant om ”turn-around tuesday”. Blir det samma visa även nu?
Inflation… Den amerikanska inflationen steg 0,1% i november vilket var något högre än förväntat men samtidigt en tillräckligt låg takt för att siffran i årstakt ändå skulle sjunka till 3,1%. Det var något lägre än månaden innan (3,2%). Kärn CPI (det vill säga det mått som exkluderar både livsmedel och energi) steg däremot med 0,3% under november och 4,0% i årstakt. Det var i linje med marknadens förväntningar.
Skräll… Trots att ingen hade väntat sig någon räntehöjning från FED orsakade centralbankens besked ett mäktigt rally. Anledningen till denna hausse var det faktum att ingen av ledamöterna längre tycks se något direkt behov av ytterligare höjningar. De flesta spår tvärtom att räntan kommer att behövas sänkas nästa år där den samlade bedömningen (dot plot) är tre sänkningar om 0,25% vardera. Vän av ordning undrar förstås var ”higher for longer” har tagit vägen?
Norgehistoria… Några räntesänkningar tycks inte finnas på den norska horisonten. Tvärtom passade vårt grannlands centralbank på att höja räntan med ytterligare 25 räntepunkter till 4,50% när man sammanträdde i veckan. Att senaste inflationsutfallet var lägre än väntat lyckades med andra ord inte övertyga den norska centralbankskommittén som uppenbarligen gör helt annan nulägesbedömning än de flesta andra av deras internationella kollegor.
Först ut? … Inte heller ECB skall ha diskuterat några räntesänkningar lät Christine Lagarde hälsa den samlade pressen i veckan. Ämnet skall överhuvudtaget inte ha kommit på tal vilket ju är en signal om någon och dessutom en intressant sådan. Enligt räntemarknaden kan ECB nämligen vara den första av de större centralbankerna att tvingas sänka sin ränta. Dels som en följd av snabb inflationsnedgång, men kanske framförallt som en följd av svag ekonomi. Hur det blir med den saken återstår förstås att se.
Otippat… FED:s mjuka framtoning har föranlett aktiemarknaden att accelerera på hoppet om räntelättnader. Dow Jones index har nått All Time High och många andra index ligger nära rekordnivåer. Tittar man på exempelvis S&P 500 som ju är det kanske bredaste indexet i världen, så har något nytt ATH (ännu?) inte nåtts. Index ligger dock ca 8% högre (!) än vid tidpunkten då FED inledde sin räntehöjningscykel. Det är nog inte vad de flesta hade tippat under inledningen av 2022 om de fick höra att FED inom de närmaste 18 månaderna kommer att höja räntan med 500-räntepunkter. Eller?
Tveksamt… Med ovan i åtanke kanske man inte skall tro att sänkt ränta framgent kommer att leda till nya mäktiga aktierallyn. I regel när räntan sänks så beror det på att ekonomin har försvagats så pass mycket att man behöver ge den någon form av stimulans. Det man förstås kan hoppas på är att FED lyckas mjuklanda ekonomin samtidigt som inflationen sjunker så pass mycket att räntesänkningar kan vara motiverade av enbart det skälet. Att så blir fallet under 2024 är långt ifrån omöjligt förstås men är detta verkligen det mest sannolika utfallet?
Som käglor… En efter en tycks de falla. Bolag som jag ofta benämner som produkter av långvarig nollräntepolitik där pengar inte bara var lättåtkomliga men i stort sett även gratis. Ett sådant bolag tycks e-portbolaget G-Loot ha varit som för bara ett par år sedan inte hade några som helst problem att ta in en halv miljard från bland andra Swedbank Robur, Norron Fonder med flera. Någon succé blev det som bekant aldrig. Det som såg ut som en intressant power point prestation stannade kvar på det stadiet. Idag är det inte längre någon som vill stödja stadigt förlustbringande framtidsprojekt. Konkurs.
Sista chansen… Sist men inte minst vill jag passa på att påminna Dig som gillar tidningen att förlänga Din prenumeration till de nu rådande kampanjvillkoren. Julerbjudandet med rabatterat pris, finanspaket och en julklapp på köpet upphör nämligen att gälla i helgen. Bättre erbjudande än så här lär det inte bli så passa därför på och var med oss under nästa år. Jag kan nästan utlova att det lär bli ett spännande börsår. Och efter årsskiftet väntar faktiskt en rad spännande förändringar som följer i spåren av de önskemål som har framkommit i samband med höstens enkät. Mer om det inom kort.