Veckan i backspegeln… v51
Styrka… Midvinterrekylen bör nu vara avslutad. I år blev det en ganska odramatisk historia med mestadels vandring i sidled.
Mer konsolidering än rekyl med andra ord, vilket i grunden är ett tecken på styrka. I synnerhet med tanke på att den följer på en starkt uppåtriktad rörelse. Det som i sådana fall bör stå näst på tur är klassiska julrallyt. Den högsta stängningen på veckobasis (OMXSPI-index) kan kanske vara startskottet?
Santa Claus rally… På Stockholmsbörsen tenderar julenisserallyt historiskt sett att inledas någon gång kring 18-20 december. I USA, varifrån de allra flesta börstrender och benämningar härstammar från, avser man med ”Santa Claus Rally” vanligtvis en särskild sjudagarsperiod som omfattar det nuvarande börsårets fem sista handelsdagar tillsammans med det nya årets två inledande dito. I år torde det med andra ord omfatta perioden 23/12 – 4/1.
Sådant julrally, sådant börsår… Varför är detta intressant frågar du kanske? Jo, det beror helt enkelt på det faktum att julrallyt har en tendens att förutspå det kommande årets börsutveckling. Tittar vi på de senaste 27 åren har den absoluta majoriteten av dem (20) bjudit på om inte ett ”börsrally” så i varje fall en börsuppgång. Den genomsnittliga utvecklingen för nämnda sjudagarsperiod uppgår till ca 0,8%. I mer än hälften av fallen har uppgången överstigit 1%. Allra bäst var utvecklingen vid årsskiftet 2008/2009 då index ökade med hela 7,4%. 2009 skulle sedan också visa sig bli vändningen efter ett oerhört svagt 2008. Tittar man historiskt finns det enbart tre tillfällen då ett julrally (i bemärkelsen positiv utveckling under den redan omnämnda sjudagarsperioden) föregick ett negativt börsår. Det var 2001, 2002 samt 2018. Senast det begav sig steg S&P 500 med relativt mediokra 0,3% vilket indikerade att ett uppgångsår stundande. Så tycks också bli fallet till slut.
Se upp… Med ovanstående i beaktning får vi alltså redan i början på nästa år den första, om än grova, prognosen beträffande börsutvecklingen under nästkommande börsår. Det vi då skall hålla utkik efter är om den omnämnda sjudagarsperioden har bjudit på positiv utveckling eller ej. Skulle så inte blir fallet kan det vara illavarslande för 2021. Historiskt sett (4 fall av 6 sedan början på 90-talet) tenderar börsåret bli en trist historia om ”julrallyt” uteblir helt. Det är därav som man brukar säga:
”If Santa Claus should fail to call, bears may come to broad and Wall”
Never ending story… Det blev alltså inget Brexitavtal förra helgen och inte under denna vecka heller (i varje fall inte fram till fredag förmiddag). Nu hoppas man på att något kan ske den här helgen. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen är frågan så viktig för båda parterna att det är värt att ”gå en extra mil” för att nå fram till en lösning. Exakt vilken mil som avses framgick inte (britterna har som bekant annan syn på det än européerna för att inte tala om oss svenskar). För att vara på den säkra sida har man tagit fram en del nödlösningar som i praktiken ser ut att innebära att ”vandringen” kanske kan fortsätta under ytterligare 6 eller 12 månader. Varför ändra på en vinnande strategi? Har något fungerat väl i 4,5 år så kan det ju lika bra fortgå.
Segt… Ser man nu på saken med facit i hand så tror jag att det är allt färre britter som ångrar Brexit-beslutet. Det gäller nog även en del av dem som röstade för att stanna kvar i Unionen. Man har exempelvis i snart två veckors tid vaccinerat sin befolkning medan den europeiska myndigheten fortfarande inte har godkänt något vaccin. Nu har man förvisso flyttat fram datumet då det kan ske men vaccinering innan Jul är mer eller mindre utesluten. För att den skall komma igång måste även EU-kommissionen ge sitt samtycke och sedan skall vaccinet distribueras till samtliga medlemsländer så att ingen får förtur. Idag talas det om start 27/12. Hur det blir i praktiken återstår att se. I det läget har UK vaccinerat i drygt tre veckors tid och detta just tack vare att man kunnat ta beslutet oberoende av EU.
Ifrånsprungna… Ovanstående är enbart ett exempel på att EU-byråkratin börjar bli allt mer tungrodd. Det är ofta i kriser som ledarskapet får komma upp till bevis och årets hälsokris innebär tyvärr en närmast ofattbar följetong av allehanda fiaskon från början till slut. Det är förstås illa då det troligtvis innebär att det fungerar minst lika långsamt (eller illa) även i andra sammanhang, vilket i sin tur leder till att Europa hamnar på efterkälken. Den stora vinnaren just nu måste vara Asien. Hälsoläget ser klart bättre ut, ekonomierna tuffar på och man har lyckats att ro i hamn ett gigantiskt stort handelsavtal. Ungefär allt det som vi i Europa misslyckats med (nya lockdowns, BNP-fall och inget Brexitavtal ens).
FED-watch… Hur ser det då ut på andra sidan Atlanten? Enligt FED ser det faktiskt något ljusare ut nästa år (FDA har godkänt både Pfizers/BionTechs och Modernas vaccinkandidater). Man tror nämligen att ekonomin kommer kunna växa snabbare än vad man tidigare estimerat. Detta till trots valde man att inte göra några som helst förändringar i sin nuvarande policy. Räntan hålls kvar på 0-0,25% och förväntas vara låg åtminstone tre år till (till slutet av 2023). Även obligationsköpen fortsätter i den takt som det var tänkt.
Julklapp… Är det något som påminner om den segdragna europeiska hanteringen borta i USA så är det nog diskussionerna om ett nytt statligt stimulanspaket som ju har debatterats i flera månader nu. När detta skrivs har man fortfarande inte nått samförstånd men med tanke på att det snart stundar jul och nyårsledigheter så kan man förstås hoppas (om inte annat så för alla drabbade amerikanernas skull) att det blir någon form av kompromiss ”under galgen” (eller granen kanske?).
Sist men inte minst… Då det nu är sista utgåvan innan Jul vill både jag och samtliga involverade i utformningen av Stockpicker Newsletter passa på att tillönska Er en riktigt god stundande helg trots rådande omständigheter. Var försiktiga och ta hand om er. Nästa nummer av tidningen publiceras den 30 december. Då handlar det om en mer avskalad, kortare version där vi summerar det minst sagt märkliga året.
GOD JUL!