Veg of Lund – Växtbaserad uppstickare

Skåne är känt för sin fruktbara åkermark och florerande jordbruk. Hälften av den mat som produceras i Sverige kommer från Skåne, och regionen har dessutom blivit ett centrum för företag som i allt större uträckning fokuserar på vad dagens konsumenter vill ha: vegetariska, hälsosamma livsmedel som är bra för miljön.

Veg of Lund Vaxtbaserad uppstickare

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1876 (13 juni 2021)

VOLAB | First North | 25,9 kr | KÖP

Ett sådant exempel har vi nyligen skrivit om, nämligen havredrycksproducenten Oatly (Newsletter 1874) som har uppnått internationell framgång med sin mjölkersättning. Ett annat noterat bolag, om än fortfarande betydligt mindre och i ett tidigare stadium, är Veg of Lund som, liksom Oatly, har sina rötter i forskning vid Lunds universitet.

Veg of Lund grundades 2016 och har en patenterad värmestabil vegetarisk emulsion bestående av potatis och rapsolja. Denna emulsion utgör basen i bolagets vegetabiliska livsmedel som är vegansk, rik på omega 3-fettsyror och fri från 14 av Livsmedelsverkets listade vanligaste allergener. Utifrån denna bas har man hittills utvecklat ett vegetabiliskt mjölkalternativ, en matig smoothie och ett antal vegetabiliska soppor.

Den första produkten var smoothien ”My Foodie” som lanserades 2018 i tre olika smaker. My Foodie säljs hos caféer och butiker i Sverige och Storbritannien samt genom strategiska samarbetspartners i Kina, Sydkorea och Grekland. Hittills har framgången varit begränsad. Nettoomsättningen i fjol uppgick till 1,2 Mkr, vilket var dessutom 42% lägre än året innan, till följd av åtgärderna för att minska spridningen av coronaviruset.

Mycket krut har lagts på utvecklingen av det vegetabiliska mjölkalternativet, som i detta fall alltså baseras på potatis. Den globala marknaden för växtbaserade mejeriproduktsalternativ är het och uppskattas av experter att växa med upp mot 17% årligen fram till år 2025. Det vanligaste växtbaserade mejeriproduktsalternativet idag är sojabaserad (drygt 60% av marknaden), men konsumenterna efterfrågar i allt högre grad råvaror som inte genmodifieras, och som är fria från allergener samt har lågt klimatavtryck.

Sedan slutet av maj är drycken under varumärket ”DUG” tillgänglig i Sverige och bara några dagar senare lanserade man även i Storbritannien. DUG säljs i tre versioner Original, Barista och Unsweetened. Tack vare effektiv markanvändning och låg vattenförbrukning har DUG ett av de lägsta klimatavtrycken i sin varukategori. Drycken är dessutom fri från allergener som laktos, mjölk, soja, gluten och nötter och sägs ha en krämig smak.

Så här långt finns DUG i sortimentet hos 17 ICA Maxi-butiker i Stockholmsområdet, Uppsala och på Gotland, 6 ICA Malmsborgs-butiker i Skåne, samt en ICA Kvantum i Stockholm. Det initiala intresset beskrivs som stort, men det är för tidigt att spekulera i konkreta försäljningssiffror. För lanseringen i Storbritannien valde man att gå via Amazon UK, då plattformen är en etablerad aktör inom försäljning av livsmedel, inte minst sedan Covid-19-pandemin. Dessutom samarbetar man med ViktVäktarna, som har gett DUG bra poäng enligt SmartPoints-programmet och ger tillgång till 0,5 miljoner medlemmar.

För andra halvåret i år planeras även starten i USA, där man har tecknat ett avtal med ett etablerat säljbolag specialiserat på försäljning av livsmedel. Just USA har på kort tid blivit den viktigaste marknaden för konkurrenten Oatly och intresset för alternativa mjölkprodukter är stort. Chansen att även DUG kommer tas emot väl borde därför vara god. Sist men inte minst vill man även penetrera den kinesiska marknaden, med start i utvalda kaféer och dagligvarubutiker i Shanghai.

Tittar man på den starka trenden för växtbaserade livsmedel och hållbarhet, är det lätt att förstå ledningens stora förhoppningar på DUG. Positiva omdömen från konsument- och expertpaneler, både vad gäller smak och klimatavtrycket, bådar gott för försäljningspotentialen. Oklart är hur stor leveranskapaciteten egentligen är idag, eftersom bolaget anlitar en extern anläggning som producerar mot order.

Värt att notera är att potentialen inte är begränsad till potatismjölken. I slutet av 2020 inleddes ett samarbete med kycklingproducenten Scandi Standard, med målet att lansera växtbaserade köttalternativ inom två år.

Oatly-exemplet visar att det kostar mycket pengar att växa, bland annat för marknadsföring och ökat produktionskapacitet. Senaste kvartalet brände Veg of Lund genom drygt 3 Mkr och vid slutet av mars fanns 5,5 Mkr kvar i likvida medel. Tillsammans med en bryggfinansiering genom en låneram på totalt 9 Mkr anser ledningen att det är tillräckligt för att säkerställa kapitalbehovet för de kommande 12 månaderna. Vi ser det dock som ganska sannolikt att man kommer genomföra en nyemission i närtid, inte minst för att utnyttja den senaste tidens starka aktiekursutveckling.

I spåren av den framgångsrika Oatly-noteringen och nyheterna kring DUG-lanseringen har börsvärdet rusat med över 180% på en månad till cirka 300 Mkr. Det är för övrigt exakt den siffra som man har som omsättningsmål år 2023. Slår potatismjölken genom är det definitivt realiserbart. Den riskvillige kan därför passa på och köpa en chanspost.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-06-18 09:02:00
Ändrad 2024-11-13 08:42:18