Veolia Environment – Fransk jätte inom vatten- och avfallshantering
Om man bortser från de noterade lyxmodehusen, brukar franska bolag inte få särskilt mycket uppmärksamhet i media här i Norden.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2111 (19 maj 2024)
NEUTRAL | VIEp | FRANKRIKE | 30,62 EUR
En aktie som med jämna mellanrum har dykt upp på vår radar, och dessutom håller till i en sektor vi gillar, är dock franska Veolia Environnement.
Bolagets historia sträcker sig tillbaka ända till 1850-talet och idag är man en av de ledande aktörerna i världen inom vatten- och avfallshantering. Genom åren har det skett ett flertal förvärv, avyttringar, fusioner och namnbyten, men sedan 2014 drivs i stort sett all verksamhet under marknadsföringsnamnet Veolia. Den senaste stora M&A-aktiviteten skedde år 2021 då Veolia gick samman med den franska konkurrenten Suez, genom ett fusionsavtal värt nästan 13 Mdr euro, för att stärka sin position inom vatten- och avfallshantering.
Ifjol omsatte koncernen över 45 Mdr euro, där 41% av de totala intäkterna härstammade från service- och teknologi som berör vatten, 32% från avfallshantering och resterande 27% från energitjänster. Trots att Veolia idag är en global aktör, är Frankrike fortsatt den enskilt största marknaden med en omsättningsandel på 21% år 2023. Under samma period stod övriga Europa för 42% av de totala intäkterna och resten av världen för återstående 37%.
Det som initialt fick oss att ta oss en närmare titt på franska Veolia var dels sektorn, dels den förhållandevis blygsamma värderingen gentemot konkurrenter. Rent vatten är som bekant en nyckelingrediens i det mesta här på jorden, och många klimatforskare är av åsikten att en tillräcklig vattenförsörjning kan vara svår att säkerställa globalt redan inom en överskådlig framtid.
Detta bekymmer är en av orsakerna till att många finner vattenbranschen högintressant. Som i alla sektorer finns det gott om nischer, med allt från utveckling av nya tekniker till mer konkreta uppgifter såsom rening- och distribution av vatten. Den gemensamma nämnaren är ändå vatten, som i framtiden alltså förväntas bli en bristvara vilket på sikt kan förbättra möjligheterna för bolagen i branschen att bedriva allt lukrativare verksamheter.
Den 29 februari presenterade Veolia sin strategiplan GreenUp 2027. Förutom en rad åtgärder och målsättningar som berör den gröna omställningen, fick åhörarna även ta del av Veolias finansiella mål och hur bolaget ska skapa värde för aktieägarna framgent. Kortfattat är målsättningen att fortsätta leverera en solid omsättningstillväxt samt en årlig vinsttillväxt på 10% (CAGR), men för den som intresserar sig för det franska bolaget rekommenderar vi att läsa strategiprogrammet som hittas här (på engelska).
På kortare sikt, närmare bestämt innevarande år, förväntar sig Veolia att leverera en ”solid” organisk tillväxt, en EBITDA-tillväxt på 5–6% (2023: 6,5 Mdr euro) samt en nettovinst på över 1,5 Mdr (1,3). Som referens uppgick intäktstillväxten föregående räkenskapsår till cirka 6% i årstakt, medan motsvarande siffra för nettovinsten var 15%.
Veolias börsvärde uppgår idag till cirka 22 Mdr euro. Det franska bolaget har dock en nettoskuld, som i förhållande till EBITDA (2023) uppgick till cirka 2,7x per den sista december. Då verksamheten bedöms vara stabil och konjunkturokänslig, med en hög andel kontrakterade intäkter, lär detta dock inte ställa till några problem och skuldsättningen (nettoskuld/EBITDA) är heller inte avsevärt mycket högre än historiskt.
Med avstamp i bolagets egen prognos, skissar vi på 46,0 Mdr euro i omsättning och en nettovinst på cirka 1,5 Mdr. Om scenariot infrias handlas Veolia till ett P/e-tal på cirka 15 samt en EV/EBIT-multipel på ungefär 12. Rent krasst, utan hänsyn till bransch och storleksklass, känns det som en hyfsat rättvis värdering för ett bolag som strävar efter en vinsttillväxt på 10% (CAGR) de närmaste åren.
Jämfört med branschkollegor, som åtminstone delvis driver överlappande verksamheter, framstår Veolias värdering som attraktiv. Till exempel handlas de stora amerikanska bolagen Waste Management och Republic Services, utifrån Quartr:s sammanställning av analytikernas estimat, till framåtblickade P/e tal på 29 respektive 31. Dessa tre ska kan man vara försiktig med att dra över samma kam, men det ger ändå en fingervisning om värderingen på större stabila aktörer i branschen.
Med hänsyn till strukturell medvind och stabiliteten i affären är vi också beredda att betala en något högre multipel för den franska vatten- och avfallshanteraren. Riktkursen blir ändå blygsamma 35 euro, vilket innebär att uppsidan inte riktigt räcker till en köprekommendation på ett års sikt. För den långsiktige, vars sparhorisont sträcker sig bra mycket längre än ett år, är Veolia dock säkert ett vettigt alternativ om man söker en kandidat i branschen.