VEONEER – Ingen smidig resa
”Inte för alla” - så löd slutsatsen när vi senast tittade på Autoliv-avknoppningen i mitten av augusti (Newsletter 1633). Med all fokus på produktutveckling och tillväxt, ligger lönsamheten långt borta, samtidigt som konkurrensen är stor. Ändå valde vi att sätta en spekulativ köprekommendation, eftersom bolaget erbjuder en unik exponeringsmöjlighet mot den lukrativa marknaden för förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning (AD).
VNE SDB | Large Cap | 206 kr
Att hög potential till hög risk även kan innebära hög fallhöjd har Veoneer visat med all önskvärd tydlighet. Börsvärdet har sjunkit med nästan 60% de senaste åtta månaderna och med cirka 40% från första handelsdagen i juli: idag uppgår den till omkring 15 miljarder kr.
Kunderna i form av de internationella biltillverkarna är i hög grad konjunkturberoende och den globala bilförsäljningen är kanske det segmentet, som har upplevt den hittills mest utpräglade avmattningen av alla. Redan i samband med Q3-rapporten varnade vd Jan Carlson att målet om en försäljning på 3 miljarder år 2020 kan vara i farozonen. Icke desto mindre blev orderingången för helåret 2018 den bästa någonsin och ökade med 40%, jämfört med året innan, till ett genomsnittligt årligt värde på 1,2 miljarder usd. Ledtiderna för bolagets produkter är vanligtvis två till fyra år, vilket kräver en stor del initiala investeringar. Till exempel ökade antalet anställda under de senaste två åren med över 2 000 personer, till 9 200 vid slutet av mars.
Q1-rapporten nyligen visade att investeringar i forskning och utveckling (FoU) uppgick till drygt 500 Musd under de senaste 12 månaderna, motsvarande 24% av omsättningen. Det var mer än bolaget hade tidigare räknat med och för helåret 2019 guidar man för en nivå på omkring 600 Musd. Samtidigt minskade nettoomsättningen under Q1 2019 med 17%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 494 Musd. Försäljningen sjönk därmed mer än fordonsproduktionen, eftersom avancerade produkter installeras i premiummodeller, ett segment som har minskat mer än marknaden i övrigt.
Med stor sannolikhet lär dessa trender fortsätta de kommande månaderna, och för 2019 räknar bolaget därför nu med en organisk försäljningsnedgång på runt 5%. En förbättring väntas dröja tills den senare delen av andra halvåret. Samma gäller för de stigande kostnaderna för FoU som tillsammans med den lägre försäljningen pressade rörelseresultatet till -128 Musd, från -16 Musd ett år tidigare.
Den svaga resultatutvecklingen förvärrar bolagets största bekymmer i nuläget - kapitalbehovet. Pengarna flödar ut i rask och accelererande takt. I samband med den senaste kvartalsrapporten meddelades därför att man tittar på olika finansieringsalternativ på upp till 500 Musd, utan att specificera tidpunkten eller den exakta formen. Vid slutet av mars uppgick nettokassan till omkring 700 Musd, och soliditeten till 70%.
Ljuspunkten är den fortsatt goda underliggande efterfrågan, vilket speglas i orderingången på 1,2 miljarder usd (rullande 12 månader) och orderboken som har ökat till sammanlagt 19 miljarder usd, från 16 miljarder ett år tidigare. De flesta experter är oförändrat optimistiska om framtiden för elektronisk säkerhet inom bilindustrin. Marknaden väntas öka från cirka 20 miljarder usd år 2017 till omkring 50 miljarder år 2025, motsvarande en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 10%. 2025 väntas varje bil innehåller aktiva säkerhetskomponenter för i snitt 225 – 275 usd, vilket skulle vara fem gånger så mycket som idag.
Glödhet är även temat självkörande bilar, där man tillsammans med Volvo Cars driver samriskbolaget Zenuity. Bland annat har Volvo-ägda elbilen Polestar 2, Zenuitys mjukvara integrerat med Veoneers sensorer och aktiva säkerhetsprodukter såsom framåtriktad radar och monovisionskameror med djupinlärande algoritmer. Vägen är emellertid lång och en fullständig utrullning av självkörande bilar kan dröja tills 2050-2060, enligt vissa experter. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson varnade nyligen för lansering av omogen och potentiellt farlig teknik för självkörande fordon, för att inte riskera allmänhetens och myndigheternas tillit.
Andra konkurrenter är mer aggressiva, såsom Teslas vd Elon Musk som hävdar att han redan i år kommer kunna bygga fullt självkörande bilar. Större problem för utrullningen än teknologin lär dock vara tillstånd. Teslas fordon har vid flera tillfällen varit involverade i dödsolyckor efter att förare överlåtit körningen till tekniken.
Det saknas inte motvindar för Veoneer. Kortsiktigt är det bilkonjunkturen, medan på medel till lång sikt handlar det om osäkerheten kring regleringen och den tuffa konkurrensen. Börsvärdet har sjunkit till cirka 2,3 miljarder usd, vilket justerat för nettokassan motsvarar 0,55x försäljningsmålet på 3 miljarder usd (EV/Sales). Det ser dock ut att det kommer dröja tills 2021 innan man når dit.
Icke desto mindre framstår aktien som ganska billig, givet bolagets goda position i en bransch med enorm potential. Men billig kan alltid bli billigare. Vi skrotar vårt tidigare spekulativa köpråd, i alla fall tills finansieringsfrågan är löst.