Volvo – Historiskt låg värdering
Volvos aktie har utvecklats svagare än Stockholmsbörsen i år även om man inkluderar utdelningen på 13 kr per aktie.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1950 (27 april 2022)
VOLV B | Large Cap | 157,68 kr | KÖP
Trots att koncernen är i bättre form än någonsin med stabilare lönsamhet än historiskt är aktien bara upp några enstaka procent den senaste treårsperioden. Anledningen till att aktien för tillfället pressas är komponentbrist, leveransproblem samt inte minst stigande bränslepriser. Till detta kan adderas oro för en försvagad konjunktur med tanke på kriget i Ukraina.
Volvo levererade i förra veckan en stark Q1-rapport, men marknaden fokuserade bara på en svagare orderingång. Detta trots att bolaget gav tydliga förklaringar till varför orderingången kom in under förväntningarna. Det justerade rörelseresultat var 18% över marknadens snittförväntningar. Såväl försäljning som marginaler var bättre än väntat. Den positiva avvikelsen beror främst på lastvagnsverksamheten medan anläggningsmaskiner presterar sämre än väntat.
Resultatet dopades dock något av mer aktiverade utvecklingskostnader än väntat. Även justerat från detta kom resultatet in starkt. Prishöjningar och förbättrad produkmix kompenserade nästan fullt ut för de störningar i leveranskedjan som fortsatt under Q1, vilket resulterade i en rörelsemarginal på 12 % för koncernen. Volvo kommer att fortsätta med prishöjningar framöver för att motverka inflationstrycket och stödja marginalen.
Orderingången, vilket marknaden verkade fokusera på, kom in 22% under förväntningarna. Det låter värre än vad det är eftersom Volvo är fortsatt mycket restriktiva vad gäller att ta emot nya order på lastvagnar på grund av de omfattande flaskhalsproblemen som begränsar deras leveransförmåga. Problemet är självförvållat och ska sannolikt kunna lösas relativt snabbt bara leveransförmågan normaliseras igen. Därför bör marknaden fokusera mindre på orderingången under enskilda kvartal. Mer avgörande är att efterfrågan alltjämt är mycket stark.
Volvo upprepar att volymutvecklingen under innevarande år snarare begränsas av komponentförsörjningen än av kundernas aptit på nya fordon. Detta innebär en totalmarknad på ca 300 000 lastbilar i Europa och Nordamerika samt 100 000 lastbilar i Brasilien. Nuvarande orderbok täcker i stort sett hela 2022, och var högre vid utgången av Q1 än vid samma tidpunkt i fjol trots den dämpade tillväxten i nya order. Vad det gäller Construction Equipment för Kina har prognoserna, inte helt oväntat, sänkts. Volvo tror nu på en nedgång i Kina i år på cirka 35% mot tidigare cirka 25%.
Koncernens kassaflöde var negativt på grund av ökat rörelsekapital. Detta är dock ett säsongsmönster och vi förväntar oss att kassaflödet är positivt redan i Q2. På våra prognoser handlas Volvo till P/E-tal på strax under 10 på innevarande års prognos och EV/EBIT 9x. Värderingen ligger därmed kring historiska bottennivåer. Dessutom erbjuder Volvo en bra direktavkastning (årets utdelning är dock redan avskild) samt har en väldigt stark finansiell ställning med en stor nettokassa.
Frågan man kan ställa sig förstås är varför värderingen är så pass nedpressad som den är? En förklaring skulle kunna vara att bolaget är för positivt vad gäller marknadsutsikterna framåt i tiden eller att problemen kring komponentförsörjning fortskrider eller förvärras. Volvo har redan annonserat nedskrivningar i den ryska verksamheten som ifjol stod för cirka 3% av koncernens totala försäljning. Nedskrivningen motsvarar cirka 2 kr per aktie.
På kort sikt kan aktien hållas tillbaka trots höjda vinstprognoser i spåren av Q1-rapporten. Sentimentet kring fordonssektorn är onekligen svagt. Vi anser dock att aktien har blivit ännu mer köpvärd efter de senaste månadernas kurstapp. Vi upprepar därför vår köprekommendation men justerar riktkursen till 210 kr (245). Den senare beror på en högre riskpremie.
Innehavsredovisning: Fredrik Larsson
AB Volvo är en världsledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt marina och industriella motorer. Företaget erbjuder även omfattande finansiella tjänster och relaterad service. Volvokoncernen, med huvudkontor i Göteborg, är noterad på Nasdaq Stockholm under kortnamnet VOLV B. Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Volvo en omsättning på 138,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en minskning med 6,5% jämfört med samma period föregående år. Styrelsen föreslog en ordinarie utdelning om 7,50 kronor per aktie samt en extra utdelning om 10,50 kronor per aktie för verksamhetsåret 2023. Volvo äger flera varumärken, inklusive Mack Trucks, Renault Trucks och Volvo Penta, och har en global närvaro med produktionsanläggningar och försäljningskontor världen över. Företaget fortsätter att satsa på hållbara transportlösningar och innovation inom fordonsindustrin.