ZETA DISPLAY - Stark avslutning av året
Vi hade inget vidare flyt när vi slutet av september i fjol satte en spekulativ köprekommendation på Zeta Display som är helhetsleverantör inom digital butiksinformation, eller så kallad Digital Signage. Mindre än en vecka efter rekommendationen påbörjades det börsras som därefter fortsatte resten av året och även Zeta åkte så klart med i nedgången och tappade uppemot 20% innan året var slut.
ZETA |First North| 19,2 kr
Sedan dess har dock utvecklingen varit betydligt bättre och till dags dato har stora delar av den tidigare nedgången återhämtats även om aktien handlas något lägre än då vi gav den en spekulativ köprekomendation. En bidragande orsak till återhämtningen skulle kunna komma från insiderköp eftersom bolagets vd och vice vd i januari passade på att köpa aktier när kursen var nedtryckt (bolagets styrelseordförande köpte redan i mitten av december). Den främsta anledningen till återhämtningen är dock mer troligt bolagets allt bättre ekonomiska utveckling.
Precis som tidigare kvartal i fjol var nämligen också Q4 som presenterades i februari riktigt bra. På helåret ökade omsättningen med 103% till 404,1 Mkr (198,7), vilket var ungefär 6% mer än vi räknade med. En stor del av ökningen berodde naturligtvis på de förvärv som gjordes i fjol i Finland, Norge och Nederländerna men även den organiska tillväxten var 39,2%.
Starkt bidragande till denna tillväxt var utrullningen av projektet för svenska spelbolaget ATG med 7 000 installationer i 2 000 butiker som slutfördes vid årsskiftet efter 7 månaders projekttid. Utrullningen av ATG projektet till spelombud påverkade i hög grad (med 30 Mkr) även Q4 då omsättningen steg 89% till 130,9 Mkr (69,3), varav 59% var organiskt. ATG projektet har nu övergått till löpande drift och kommer framöver generera främst kontrakterade tjänster.
De viktiga repetitiva intäkterna i kvartalet steg med 71 % till 32,3 Mkr (18,9) och steg på helåret med 80 % till 101,9 Mkr (56,7). Anledningen till att de repetitiva intäkterna är viktiga är att de innefattar tjänster, programvara och licenser och därmed har betydligt högre lönsamhet än hårdvara.
Också resultatutvecklingen var klart bättre än våra prognoser. Rörelseresultatet på helåret överträffade vår prognos med 11% och blev 29,6 Mkr (5,9), motsvarande en marginal på 7,3% (3,0). Resultatet har då dessutom påverkats negativt av jämförelsestörande poster på -1,9 Mkr (-13,8). Motsvarande utveckling i Q4 var ännu bättre med ett rörelseresultat på 11,1 Mkr (1,1) och därmed en marginal på 8,5% (1,6).
Även detta kvartal påverkades med +0,1 Mkr (-5,8) i form av jämförelsestörande poster. Fjolårets jämförelsestörande poster är främst förvärvskostnader och kostnader för listningen på Nasdaq Stockholms huvudmarknad.
Med facit från 2018 kan vi konstatera att bolaget redan två år i förväg uppnådde sitt omsättningsmål (att omsätta 350 Mkr år 2020), vilket i och för sig var väntat. Ett nytt mål har nu upprättats där de viktigaste punkterna är att kontrakterade tjänster ska överstiga 200 Mkr vid utgången av 2022. Samma år ska också rörelseresultatet uppgå till 100 Mkr. Vi ser inte målet som orimligt då bolaget redan nu har kontrakterade tjänster på mer än hälften av detta och då dessa intäkter bli alltmer lönsamma efterhand hårdvaran är installerad.
Redan 2019 och 2020 prognostiserar vi betydande tillväxt och allt högre lönsamhet. Att kvantifiera förbättringen är svårt men på vår prognos är värderingen inte speciellt utmanande då vi bedömer p/e-talen i år och nästa till 18 respektive 12–13. Når man resultatmålet 2022 skulle det i sin tur innebära ett p/e-tal nedåt 6–7 på dagens aktiekurs. Totalt sett är därmed aktien fortsatt långsiktigt mycket intressant om än med relativt hög risk. Triggers i aktien blir eventuella nya förvärv och nya större avtal som driver de repetitiva intäkterna.
Vi kan inte säga annat än att vi är ordentligt imponerade och ger därför aktien i detta skede en regelrätt köprekommendation (spekulativt köp) samtidigt som riktkursen höjs något till 25 kr (24).