ZETA Display - Urstarkt Q3

Så sent som i slutet av september satte vi en spekulativ köprekommendation på Zeta Display som är en helhetsleverantör inom digitalisering av butiksinformation (digital skyltning), eller så kallad Digital Signage. Dessvärre sammanföll rekommendationen av bolaget som är marknadsledande i norra Europa med höstens relativt kraftiga börsnedgångar som inleddes i början av oktober.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

ZETA | First North | 16,9 kr

Av förklarliga skäl lyckades inte aktien stå emot säljtrycket och har sedan dess tappat omkring 15%, vilket är något mer än börsen som helhet. Helt onaturligt är det förstås inte då risken i ett enskilt och ganska litet bolag som Zeta Display som handlas på Small Cap är relativt hög. Osäkerhet är ju som bekant börsens största fiende.

Annons

Nedgången till trots har det inte varit något fel på bolagets fundamentala utveckling. Tvärtom var Q3-rapporten som presenterades i mitten av november ett riktigt styrkebesked och positiva nyheter har dessutom presenterats sedan dess. Vi behåller därför rekommendationen trots den olyckliga starten för vårt, visserligen spekulativa, men ändå ett köpråd.

Ser vi enbart till rapporten så fanns det faktiskt ingen anledning till att aktien borde falla. Nettoomsättningen i Q3 var rekordhög och steg med 172% till 117,4 Mkr (43,2), vilket i hög grad berodde på att kvartalet var hårdvarutyngt på grund av storordern till ATG (värd 100 Mkr på fem år) som bidrog med cirka 50 Mkr och väntas bidra med ytterligare cirka 30 Mkr i Q4. När ordern är färdiglevererad har 6 000 installationer gjorts till 2 000 butiksombud och är den största Digital Signage ordern någonsin i Sverige och en av de större i Europa.

Även organiskt var dock kvartalet mycket starkt och ökade med 58% där de repetitiva intäkterna steg med 78% till 26,5 Mkr (14,9). Som jämförelse steg den organiska tillväxten med 28% i Q2. Utöver detta påverkades kvartalet även av förvärvet av norska Webpro som ingick i en månad.

Den stora mängden hårdvara (digitala skärmar) i ATG-ordern och som inte alls har samma lönsamhet som efterföljande mjukvara samt tjänster och support gjorde att bruttomarginalen försämrades i kvartalet. Rörelseresultatet både före och efter avskrivningar steg likafullt tämligen rejält i absoluta termer. Rörelseresultatet före avskrivningar blev 14,1 Mkr (5,7) och var 9,3 Mkr (2,7) efter avskrivningar, motsvarande marginaler på 12,1% (13,2) respektive 8,0% (6,2). Resultatet i kvartalet påverkades då negativt med -0,8 Mkr (-1,6) i form av förvärvskostnader från förvärvet av Webpro AS.

I kvartalet fick också bolaget flera intressanta order. Bland annat har dotterbolaget Pronto TV tecknat ett avtal med Specsavers, värt 15 Mkr över fem år och nederländska dotterbolaget Qyn har fått ett avtal med en kund inom telekomsektorn värd cirka 6 Mkr över en tvåårsperiod. Finska Zeta har därtill tecknat ett ramavtal med finska handelsbolaget Kesko.

Efter kvartalets utgång har avtal tecknats med Swedavia som driver Sveriges 10 största flygplatser med ett ordervärde uppåt hela 40 Mkr på tre år, och i Norge har dotterbolaget Pronto TV tecknat avtal med reseföretaget Hurtigruten, värt 8,5 Mkr över fem år.

Men inte nog med det. Så sent som i slutet av november kom ytterligare en positiv nyhet när det meddelades att Zeta har tecknat ett ramavtal med Bergendahlskoncernen för leverans av Digital Signage-lösningar till 44 City Gross-butiker i Sverige. Värdet uppskattas till cirka 15 Mkr under den femåriga avtalsperioden. Installationer ska påbörjas redan i år men huvuddelen av leveranserna kommer att ske under första halvåret 2019. De viktiga repetitiva intäkterna kommer därför troligen att fortsätta öka snabbt även nästa år.

Trots att Zeta Displays aktie har tappat sedan vår spekulativa köprekommendation gavs är det som synes mycket positivt som sker kring bolaget. Positiva faktorer är bland annat att ATG-ordern visar att Zeta Display kan rulla ut och leverera riktigt stora volymer utan större problem vilket gör att ordern kan visa sig bli en viktig referens i framtida upphandlingar (trenden går mot större upphandlingar över flera länder).

Negativt i det korta perspektivet är att en stor del av ordern redan är levererad och att omsättningen därför kan bli något svagare i Q4. Det är ändå uppenbart att bolaget utvecklas mycket bra och redan nu är nära delar av sina mål för 2020.

Redan i år ser omsättningsmålet (för 2020) på 350 Mkr ut att nås då omsättningen på rullande 12 månader redan är uppe på 342 Mkr, och chansen borde därmed vara stor att vi får se höjda mål framöver. Värderingen är kanske inte direkt låg på årets resultat men faller snabbt kommande år med snabbt ökande repetitiva intäkter med betydligt högre lönsamhet än för hårdvara.

Redan nästa år skulle p/e-talet kunna vara nere kring eller under 15 och skulle målsättningen om en rörelsemarginal på 15% nås 2020 är p/e-talet nere kring 10. Visst är risken fortfarande hög i bolaget men det gäller också kurspotentialen om dagens fina utveckling fortsätter. Därför upprepar vi också den spekulativa köprekommendationen. Dock justerar vi ner riktkursen något till 24 kr (26) på grund av det svagare och osäkrare börsklimatet.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2018-12-22 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:15