DNB Renewable Energy retail A

Fonder med inriktning mot förnybar energi blir allt mer populära och med den utveckling dessa fonder haft den senaste tiden lär vi få se fler förvaltare erbjuda ESG inriktade fonder i framtiden.

DNB Renewable Energy retail A

Först publicerad i Fund Timer (2 november 2020)

Det är dock långt ifrån alla förvaltare som i nuläget erbjuder fonder med rakt fokus mot förnybar energi även om de flesta förvaltare erbjuder någon form av miljövänlig fond. Vid sidan om de fonder från Handelsbanken oh BNP Paribas som vi tidigare nämnt erbjuder även DNB en fond med inriktning mot förnybar energi. DNB är en etablerad och känd nordisk bank samt en känd förvaltare för er som läst Fund Timer under en längre tid och lyftes senast fram i samband med temat telekommunikation.

Fonden vi idag vill titta närmare på är DNB Fund Renewable Energy retail A. Fonden erbjuds i ett antal olika versioner med olika basvalutor. Idag är det adelsklass A med basvalutan SEK som vi kommer att se över. Med det sagt kan denna analys givetvis även användas av de som vill investera i en annan basvaluta. Förvaltarna skriver att fonden ämnar investera i framtidens energikällor. Fonden investerar i bolag inom sol-, vatten-, och vindkraft och också i bolag verksamma inom energibesparing samt effektivisering av energiproduktion. Fonden letar även efter bolag som bättre kan ta tillvara den energi som redan produceras. Fonden investerar globalt i akter och är aktivt förvaltad. Investeringsstrategin är bred och tar till vara på flera av infallsvinklarna inom förnybar energi utan att investera utanför området. Genom att inte enbart investera i produktionen av den förnybara energin utan även i bolag som effektiverar och förminskar användningen av energi skapar fonden på ett smart sätt ett brett investeringsområde samtidigt som fokus bibehålls mot miljövänligare energi. Fonden investerar minst hälften av fondförmögenheten i aktier, vilket är ett lågt minimikrav. Trots en litet större frihet gällande hur mycket fonden kan investera i andra tillgångar än aktier är aktiernas andel vanligtvis betydligt högre, i nuläget över 95%. Fonden kan inte heller investera mer än 10% av fondförmögenheten i andra fondföretag vilket är en begränsning som vi på Stockpicker tycker att är bra.

Gällande hållbarhetsbetyg får fonden ett relativt högt betyg, dock inte så högt som man kanske väntat sig givet fondens inriktning. Vad som däremot kan verka förvånande är att ESG betygen är allt annat än perfekta, vilket verkar vara fallet för de flesta fonder inom denna kategori. För er som läst våra tidigare analyser om fonder med fokus mot förnybar energi är detta orsakssamband däremot inte ett mysterium. När fonder investerar i företag verksamma inom energisektorn är det vanligt att dessa företag sedan tidigare är involverade i verksamhet med anknytning till fossila bränslen eller ”traditionell energi” samtidigt som de är i en övergångsfas eller utvecklingsfas mot mera miljövänliga alternativ, vilket försämrar ESG-betygen som inte tar detta i beaktande. Av samma orsak finns en del ifrågasatta branscher, mest kol- och kärnkraft, representerat bland fondens innehav. Samtidigt är nästan en tredjedel av fondens innehav investerat i företag som är verksamma inom positivt klimatarbete såsom att minska koldioxidutsläpp vilket visar hur fonden naturligt har ”spelar på båda sidorna”.

Fondens investeringar är inte geografiskt begränsade utan fonden har en global investeringsinriktning. Många globalfonder tenderar trots den geografiska friheten ha en mycket hög exponering mot USA. Även i denna fond är det USA (40%) som får den största delen av fonden. Dock är den amerikanska andelen av innehavet mindre än för de flesta globalfonder och ger större rum för övriga länder som Frankrike (9%), Kanada (8%), Kina (7,5%) , Storbritannien (6,5%) och Italien (6,5%). Spridningen mellan företag av olika storlek är även förhållandevis jämn och de stora bolagen (24%) är inte så dominerande som de brukar vara. Istället är det de små bolagen (50%) som står för hälften av innehavet medan de medelstora bolagen (22%) står för den minsta andelen.

Fondens historik är inte riktigt lika stark som Handelsbankens Hållbar Energifond, framför allt inte under det gånga året. Däremot är historiken långvarigare än BNP Paribas Energy Transition. Under året har fonden vuxit med nästan 20% och har upplevt ett klart momentum under de senaste månaderna tillsammans med andra fonder i samma kategori. Sedan november 2019 är avkastningen kring 32%. På längre sikt överstiger avkastningen 50% de senaste tre åren och 100% de senaste fem åren. Avgiften för fonden är inte särskilt konkurrenskraftig och överstiger 2% trots att den fasta förvaltningsavgiften utgör endast 1,5%.

DNB Fund Renewable Energy retail A är ett kvalitativt alternativ för en breddad exponering mot förnybar energi med ett brett investeringsområde. Även om avkastningen inte är riktigt lika hög som för de andra fonderna kan den bredd som fondens investeringsstrategi tillåter leda till en något högre stabilitet. Tyvärr är kostnaden för fonden hög, vilket leder till att det är svårt att rekommendera de framför någon av de tidigare nämnda miljöfonderna. Däremot kan den fungera bra som en utfyllnadsfond för den som vill bredda sin exponering mot detta investeringsområde.

Skriven av
Samuel Sigfrids
Analytiker
Publicerad 2020-11-03 09:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:10:31